Nieuws Ronde tafel

Rondetafel met Sven Gatz

Nodige steun voor de herwaardering en ontwikkeling van de horecasector.

Ter gelegenheid van de Rondetafel van 10 juni 2022, die plaatsvond in het restaurant “French Kiss” in Jette, heeft de Federatie Horeca Brussel, vertegenwoordigd door haar voorzitter Ludivine de Magnanville en haar ondervoorzitter Hubert de Bellefroid, een ontmoeting gehad met de heer Sven Gatz, minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken en Bevordering van de Meertaligheid binnen de Brusselse regering, en met zijn adviseur, de heer Laurent Van Der Elst.

Zoals gebruikelijk waren een aantal ondernemers uitgenodigd voor de rondetafelconferentie.

De discussie spitste zich toe op de toekomstplannen en de behoefte aan regionale steun voor de horecasector.

 

Inflatie: wat zal de reactie zijn van de regionale regering?

Inflatie is een plaag voor vele sectoren en omgevingen, en de horeca is geen uitzondering, die onevenredig zwaar wordt getroffen. Onze sector heeft gelijd onder de algemene stijging van de voedsel- en energieprijzen en onder de loonindexering.

Gezien de onzekerheid van de regionale regering over de steun die in de toekomst beschikbaar zou kunnen zijn – de minister verklaarde dat er momenteel geen besluit op de onderhandelingstafel ligt – werd één ding duidelijk gemaakt: de regio is zich bewust van de financiële verliezen en geeft aan dat de COVID-subsidies nog steeds beschikbaar zijn, de enige steun vormen die momenteel beschikbaar is.

De Brusoc (*), Gewestelijke Investeringsmaatschappij van Brussel, vertegenwoordigd door Hamed Abdelhadi, toonde zich bezorgd over deze kwestie en sprak zich uit over de steun die beschikbaar wordt gesteld om de sector gerust te stellen en te ondersteunen.

Met 33 miljoen euro aan leningen voor 1000 ondernemingen (waarvan 33% in de horecasector) biedt Brusoc voor het eerst een unieke vorm van bijstand voor onze sector: leningen tot 100.000 euro, met een rentevoet van 2% tot 4%, voor alle soorten investeringen, alsmede bijstand bij het indienen van de aanvraag en het afwerken van het dossier.

 

De gezondheid van de horecasector in het middelpunt van de discussies

Onze sector lijdt momenteel onder een gebrek aan waardering voor haar personeel. In Brussel, net als elders in Europa, kampt de horeca met een zorgwekkend personeelstekort. De werktijden moeten worden aangepast, de lonen moeten worden verhoogd en overwerk moet worden belast, omdat er te weinig bekwame kandidaten zijn.

Het opzetten van een cateringbedrijf is niet gemakkelijk en bij het opstarten is steun nodig.

In 2016 verplichtte een nieuwe wet tot de installatie van een door het ministerie van Financiën gecertificeerd kasregistersysteem (CRS) samen met een fiscale gegevensmodule (de zogenoemde “witte kassa”). Deze maatregel was bedoeld om de restaurantsector op te schonen. Het moet worden gezegd dat, 6 jaar later, veel bedrijven in het Brusselse Gewest het nog niet hebben ingevoerd (schatting: 40%).  Dit leidt tot een verstoring van de markt en ongezonde en oneerlijke concurrentie. Daarom is het belangrijk dat de regels voor iedereen gelijk zijn.

Het is de verantwoordelijkheid van de restauranthouders om het spel te spelen en dat van de autoriteiten om de regels te doen naleven.

Als iedereen zijn inkomsten al zou opgeven, zou dat de gezondheid van onze bedrijven en onze overheidsfinanciën ten goede komen alsook de bescherming van onze werknemers. Het zou ons ook helpen te onderhandelen over aanpassingen van de arbeidskosten.

Om de sector te beschermen vraagt de federatie dan ook dat de gewestregering druk uitoefent op het federale niveau om de controles op de kassasystemen te verscherpen, zodat deze pedagogisch en efficiënter worden.

Intussen geven wij, om degenen die het spel meespelen te belonen, het goedkope voorstel dat de Staat 100% van de door een gecertificeerde SCE uitgegeven BTW-biljetten aftrekbaar maakt.

 

Toekomstige projecten?

Wat de vrees voor een sluiting van de horeca in het najaar en de gevolgen daarvan voor de sector betreft, geeft de regionale regering toe dat een nieuwe sluiting een bloedbad zou zijn en dat dit geen optie is. De gesprekken over de toekomst waren nogal optimistisch.

Verscheidene steunmaatregelen zijn gewenst en werden besproken, zoals meer flexibele uitkeringen voor werknemers, een belastingvrijstelling voor gemaakte overuren en een verhoging van het plafond voor werkbonussen. Ook de logische aanpassing van het BTW-tarief van 21% naar 12% voor niet-alcoholhoudende dranken werd besproken.

Ontwikkeling en aantrekkelijkheid stonden centraal in de genoemde ideeën: het verbod op terrasverwarming om de ecologische impact en de kosten te verminderen, dat momenteel getest wordt in de gemeenten Elsene en Woluwe, maar ook met het project om gezamenlijke evenementen te organiseren in het kader van de Brusselse Horeca. Inspanningen die op het juiste moment worden gedaan, zullen zijn belang dienen.

 

(*) Brusoc: https://www.finance.brussels/