Hout Brussel
Be Horeca

Be-News: 5 nieuwe adressen om te ontdekken in Brussel

 

Waar liggen de places-to-be deze winter? We zetten er even vijf voor u op een rij, zodat u ze nog vóór eender wie kunt uittesten.
Door Camille Vernin

Timber
Timber

1.Timber: op hete kolen

Dit is de nieuwste ‘smoky kitchen’ van Brussel. Een ode aan het vuur, met lokale en seizoensgebonden producten bereid met verschillende rooktechnieken. Hoewel Belgisch vlees en vis uit duurzame visserij de hoofdrol spelen in de keuken (met gedurende 12 uur gemarineerde Mechelse koekoek, geroosterde zeebaarsfilet of entrecote uit Vlaanderen), zijn groenten hier de echte helden. Probeer gesmoorde eryngii, gegrilde butternut, geroosterde prei of gelakte selderij. Zelfs het dessert komt van de grill: wat dacht u van gebarbecuede peren? Het decor, van de hand van de Belgische ontwerper Lionel Jadot, combineert unieke creaties tot een indrukwekkende setting. Het echte hoogtepunt van de show is het lichtspel tussen de waterbekkens en de gordijnen ontworpen door Krjst Studio, die een intieme, ingetogen sfeer creëren.

Waar? Op de tweede verdieping van Mix Brussels, Vorstlaan 25, 1170 Brussel.
Wanneer? Open van maandag tot en met vrijdag van 12 tot 14u en van woensdag tot en met zaterdag van 19 tot 23u.
https://mix.brussels/timber/

 

Nyyo
Nyyo

2. Nyyó: Vietnamese keuken in een nieuw jasje

Nyyó is een nieuw concept in de Baljuwstraat dat de Vietnamese keuken herinterpreteert. Op het menu van dit sharing food restaurant staan slechts vijftien gerechten. Petite brengt een eigen versie van emblematische Vietnamese recepten. Geen traditionele loempia’s, lenterolletjes en dim sum, in plaats daarvan borden vol Thit Kho (buikspek), Shrooms & Noods (boter- en knoflooknoedels met knapperige oesterzwammen), Canh Chua (heekfilet met pittige tomatensaus, ananas en tamarinde) om te delen, onder het genot van cocktails, wijnen of lokale bieren. Het okerkleurige decor wordt gekenmerkt door een minimalistische stijl, met hoge stoelen, aan de bar, in kleine hoekjes, en mooie rode bankjes achterin met uitzicht op de tuin.

Waar? Baljuwstraat 38, 1050 Elsene.
Wanneer? Van dinsdag tot zaterdag van 12 tot 14u en van 18 tot 22u.
nyyorestaurant.com

 

Fight Club Pizza
Fight Club Pizza

3. Fightclub, pizza please

Dit nieuwe adres in Sint-Gillis pakt uit met een concept dat nog niet bestond in onze contreien: de slice pizza. Met andere woorden, een echte pizza zoals in New York: XXL-formaat (50 cm diameter) en ultradun deeg. Je kunt je pizza per slice of in zijn geheel bestellen om hem met velen te verorberen, net als aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Ook cool is dat deze 2.0 pizzeria eveneens wat van een wijnbar heeft: zo vind je op de kaart ook natuurwijn, vermout in al zijn vormen, bier en cocktails. Op het ultrakorte menu staan twee grote klassiekers (margherita en pepperoni) en een pizza van de week. Het menu bevat ook een mix van gerechten om te delen: mac & cheese, polpette mayo, sucrines en ansjovispasta, kruidenfrietjes, geroosterde seizoensgroenten, pistachepesto… De sfeer van de plek houdt het midden tussen een onguur café, een trendy bar en traditionele pizzatent. Je waant je zo in Brooklyn of Philadelphia.

 

Waar? Waterloosesteenweg 50, 1060 Sint-Gillis.
Wanneer? Open van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 23u. Op zaterdag van 11u30 tot middernacht en op zondag van 11u30 tot 18u.
https://www.instagram.com/fightclub1060/tagged/

 

Maguie
Maguie

4. Maguie: waar levende wijnen thuis zijn

Raamstijlen in Klein-blauw boven zwart betegelde muren die het asfalt weerspiegelen. Wie binnenstapt, stoot meteen op een imposante granieten, gezellig chaotische bar. Errond een bonte verzameling tafels en stoelen, en ruwe muren. De boodschap is duidelijk: geen gedoe. Hier komen mensen vooral om van de levende – lees natuur – wijnen te proeven, waarmee bedoeld wordt dat er geen (of heel weinig) sulfieten aan zijn toegevoegd. Het menu is kort en bondig: andouilles de Vire, Tomme de Rouffigny van rauwe melk, huisgemaakte hummus en geroosterde hazelnoten, rillettes van makreel met pittige karamel en tapenade van groene olijven, en de N°3 ‘La Coutainvillaise’ oesters van Père Gus. Elk gerecht wordt geserveerd met het karakteristieke zuurdesembrood van bij Boulengier. Het goede nieuws is dat ze wijn van de tap serveren voor € 25 per fles.

Waar? Munthofstraat 86, 1060 Sint-Gillis.
Wanneer? Van donderdag tot maandag van 17u tot middernacht.
https://www.instagram.com/maguie_bxl/

 

Vertigo
Vertigo

5. Vertigo, cocktails & food

De plek staat ook wel bekend als de tempel van de onuitgesproken geheimen in Brussel. Verborgen achter een geheime gang verwelkomt de beroemde cocktailbar Vertigo al enkele jaren toeristen en stamgasten. Tot nu toe kwamen die hier om te genieten van uitgebreide cocktails met raadselachtige namen: van de “Golden Mistake” tot de “City that never sleeps”, en niet te vergeten de “Penicilin” of de “Jalousy Mule”. Vandaag waagt Vertigo zich aan eten: Italiaanse keuken met een Aziatische twist, op basis van een kaart samengesteld door chef-kok Carlo Longombardo (voorheen van het Met Restaurant* in Venetië) en bedacht door Fillipo la Vecchia (Osteria Romana). Wat staat er op het menu? Ceviche van tomaat, vitello tonato, teriyaki zalm, geroosterde aubergine met miso, stracciatella gemengd met N’duja Calabrische worst en toast van Fine Bakery met scamorza en oesterzwammen. De komende maanden zullen er food & cocktail pairings samengesteld door Alexis Mosselmans (sinds 8 jaar in Le Jalousy) geserveerd worden.

Waar? Rollebeekstraat 7, 1000 Brussel.
Wanneer? Woensdag en donderdag van 17.00 tot middernacht, vrijdag van 17.00 tot 1.00 uur, zaterdag van 12.00 tot 1.00 uur en zondag van 12.00 tot middernacht. Gesloten op maandag en dinsdag.
vertigobrussels.com