Horeca Federatie Brussel Nieuws Nieuws Rondetafel met Sven Gatz
Nieuws Ronde tafel

Rondetafel met Sven Gatz

Nodige steun voor de herwaardering en ontwikkeling van de horecasector.

Ter gelegenheid van de Rondetafel van 10 juni 2022, die plaatsvond in het restaurant "French Kiss" in Jette, heeft de Federatie Horeca Brussel, vertegenwoordigd door haar voorzitter Ludivine de Magnanville en haar ondervoorzitter Hubert de Bellefroid, een ontmoeting gehad met de heer Sven Gatz, minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken en Bevordering van de Meertaligheid binnenen de Brusselse regering, en met zijn adviseur, de heer Laurent Van Der Elst.

Als gevolg daarvan is een groot aantal deelnemers uitgenodigd om deel te nemen aan de rondetafelconferentie.

De discussie is gebaseerd op een regionale benadering van de bouwsector.

 

Inflatie: wat zal de reactie zijn van de regionale regering?

Inflatie is een plaag voor vele sectoren en omgevingen, en de horeca is geen uitzondering, die onevenredig zwaar wordt getroffen. De sector wordt beïnvloed door de economische groei in de sectoren energie en vervoer en door de indexering van de prijzen.

Gezien de onzekerheid van de regionale regering over de steun die in de toekomst beschikbaar zou kunnen zijn - de minister verklaarde dat er momenteel geen besluit op de onderhandelingstafel ligt - werd één ding duidelijk gemaakt: de regio is zich bewust van de financiële verliezen en geeft aan dat de COVID-subsidies nog steeds beschikbaar zijn, de enige steun vormen die momenteel beschikbaar is.

Van Brusoc (*), Gewestelijke Investeringsmaatschappij van Brussel, vertegenwoordigd door Hamed Abdelhadi, toonde zich bezorgd over deze kwestie en sprak zich uit over de steun die beschikbaar wordt gesteld om de sector gerust te stellen en te ondersteunen.

Met 33 miljoen euro aan financiering voor 1000 bedrijven (waaronder 33% in de hotelsector) heeft Brusoc een unieke vorm van steun voor de sector gecreëerd: een financiering van in totaal 100.000 euro, met een opbrengst van 2% tot 4%.

 

De gezondheid van de horecasector in het middelpunt van de discussies

De sector is momenteel in staat zijn personeel een breed scala aan diensten aan te bieden. In Brussel, maar ook elders in Europa, telt de horeca een groot aantal werknemers. Er zijn immers veel kandidaten.

De exploitatie van een horecabedrijf is niet goed.

In 2016 is een nieuwe wet aangenomen om een nieuw registratiesysteem in te voeren door het ministerie van Financiën (CRS) samen met een fiscale gegevensmodule (de zogenoemde "witte kassa"). Deze maatregel was bedoeld om de restaurantsector op te schonen. Opgemerkt moet worden dat veel inwoners van het Brussels Gewest er 6 jaar later geen toegang toe hadden (classificatie: 40%). Dit leidt tot verlies van marktaandeel en sterke, eenzijdige concurrentie. Het is echter belangrijk dat de regels voor anderen van kracht blijven.

Het is de verantwoordelijkheid van de restauranthouders om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd.

Het is belangrijk dat het beheer van hun bedrijf en hun financiële middelen doeltreffend is en dat de werknemers worden beschermd. Het kan ook helpen om de situatie van de werknemers te verbeteren.

Om de sector te beschermen vraagt de federatie dan ook dat de gewestregering druk uitoefent op het federale niveau om de controles op de kassasystemen te verscherpen, zodat deze pedagogisch en efficiënter worden.

Bovendien zullen wij ervoor zorgen dat de staat 100% van de BTW-biljetten die door een gecertificeerde SCE worden verstrekt, voor het doel worden gebruikt.

 

Toekomstige projecten?

Wat de vrees voor een sluiting van de horeca in het najaar en de gevolgen daarvan voor de sector betreft, geeft de regionale regering toe dat een nieuwe sluiting een bloedbad zou zijn en dat dit geen optie is. De richtsnoeren voor de task force waren vrij optimistisch.

Er zijn verschillende eisen gesteld, zoals flexibelere toepassingen voor werknemers, een overkapping voor grote oppervlakken en een plafondafdekking voor werknemers. Ook is de logistieke verandering van het BTW-tarief van 21% naar 12% voor niet-alcoholische leidingen gepland.

Educatie en bewustmaking staan centraal: het verbod op bodembescherming om de milieu-impact en de kosten te verminderen, wat in de gemeenten Elsene en Woluwe is gebeurd, maar ook met het project om evenementen te organiseren op het gebied van de Brusselse horeca. Inspanningen die op het juiste moment worden gedaan, zullen zijn belang dienenen.

 

(*) Brusoc: https://www.finance.brussels/

 

Mobiele versie afsluiten