Be Horeca

3 nieuwe voedingsadressen in Brussel

Brussel verwelkomt regelmatig nieuwe foodconcepten of adressen die in een ander jasje werden gestoken. De volgende moet u zeker een keer testen.

Door Vanille Dujardin en Camille Vernin

Le Strof: volkse chique

De eigenaar van Le Strof slaagde erin om een restaurant dat al jarenlang leegstond te transformeren tot een typisch Brusselse plek. Het etablissement ligt op de hoek van de Marollen en de Zavel, wat leidde tot een onweerstaanbare mix van beide buurten in pure cabaretsfeer, met roodfluwelen gordijnen op alle verdiepingen en originele tafellampen.

Le Strof
Le Strof

Cabarets zijn typische plaatsen waar vroeger alle bevolkingsgroepen samenkwamen.

Le Strof
Le Strof

Eigenaar Jean-Pierre komt in feite uit de wereld van de financiën en de muziek; hij had nooit gedacht dat hij in de horeca zou stappen. Le Strof is volgens hem een nieuwerwetse concertzaal met een uitstekende bar en zeer professionele shows. Niets werd aan het toeval overgelaten, van de koperen bar tot de edgy muren van de Marollen in combinatie met het bevoorrechte sfeertje van de Zavel, en zelfs de bijzondere toiletten. Alles is hier uniek.

Origineel tot de toiletten toe

"We doen alles voor 200%”, aldus de eigenaar. “Zo wordt de live muziek niet alleen opgenomen in topkwaliteit, maar ook live gestreamd via de Facebook-pagina van Le Strof. We hebben vijf camera’s en een videocontrolekamer, bovenop de licht- en geluidsinstallatie. Alles is van professioneel niveau. Het is een beetje als een filmstudio waar we de film van het leven draaien.

Le Strof
Le Strof

Le Strof maakte ook een showcase waarin zangeres Lio het best geproduceerde talent ter plaatse laat ontdekken.

"De ziel van deze plek ligt in de muziek. Maar ik wilde een beetje animatie toevoegen gedurende de dag; daarom staan er schaakborden op het terras. Het is een eerbetoon aan de slachtoffers van 9/11”, vertelt hij. “Op het plein tussen de Twin Towers stonden schaakborden waar iedereen kon komen schaken, rijk en arm. Alles klopt hier en niets wordt aan het toeval overgelaten.

Le Strof, Rollebeekstraat 1 – 1000 Brussel

 

Meat30, vlees & lekkere wijn

Een lekker stuk vlees met een goed glas wijn; dat is het menu van Meat30, een nieuw restaurant in Schaarbeek. Sevan, al twintig jaar ondernemer, en Arsen, die debuteert in het vak, sloegen de handen in elkaar om het leegstaande etablissement nieuw leven in te blazen.

Meat30
Meat30

Meat30
Meat30

"Het was de schepen van Handel die ons is komen opzoeken”, aldus Sevan die zich toelegt op het zoeken naar leegstaande etablissementen om ze een nieuwe bestemming te geven. “Ik doe dit al een tijdje, maar dit is de eerste keer dat Arsen samen met mij in een project stapt”, legt hij uit. “Het was de perfecte gelegenheid om mijn eerste stappen als ondernemer te zetten”, vervolgt Arsen. Het duo wilde een nieuw concept creëren met de perfecte combinatie van vlees en kwaliteitswijn.

De wereld rond in één bord

Bij Meat30 serveren beide vennoten meer dan 60 wijnen uit acht verschillende landen. “Het lijkt een beetje op de wereldkeuken, maar dan uitsluitend met vlees en wijn”, besluit Arsen. “En los van het menu zijn de bediening, de ontvangst en de inrichting even belangrijke elementen.

Meat30
Meat30

De inrichting die beide kompanen bedachten, weerspiegelt trouwens de stad. “We hebben de nadruk gelegd op de Louis Bertrandlaan, een bekende as in Brussel”, vertelt Sevan. “We hebben onze werken afgestemd op het gebouw.” Aan de overkant van Meat30 ligt de Brunch Corner dat ook gerund wordt door Sevan en zijn gasten meeneemt voor een reis doorheen al het lekkers dat de wereld te bieden heeft tijdens de brunch.

Meat30, Louis Bertrandlaan 51 – 1030 Schaarbeek

 

Tatar: tartaar & cocktails

Benjamin Homsy heeft met zijn etablissement ongetwijfeld de droom van velen waargemaakt: een menu gewijd aan tartaar in al zijn vormen: vlees, eend, vis, groenten… tartaar in een nieuw jasje, met een explosie van smaken voor een tongstrelende reis.

Bezoekers volgen de inspiratie van chef Luca Termine – die eerder werkte bij Le Comptoir des Galeries, maar ook bij Kamo. Bij de voorgerechten vallen de telline met guanciale, gekonfijte citroen en room op, net zoals de tempura van okra met ranchsaus. Bij de tartaarversies kunt u gaan voor de klassieke ‘Amerikaanse tartaar’ maar dan in een nieuwe versie. Tenzij u zin heeft in tataki van eend, tartaar van inktvis met dashibouillon en geroosterde Japanse aubergines… of de vegetarische versie met hardgekookt ei geserveerd in tartaarstijl, met gegrilde andijvie en citroenpolenta. De echte originaliteit van het concept ligt in de combinaties van eten en cocktails, waarvan een aantal samengesteld werden door mixoloog Edouard Boels (The Cocktails Club).

Maar waarom tartaar? “Ik studeerde aan Solvay en volgde daarna een heel klassiek carrièrepad bij Deloitte, maar ik had het gevoel dat ik me niet kon ontplooien. Een vriend van me had net een Belgisch restaurant geopend en ik wilde een concept creëren rond een bepaald Belgisch recept: filet américain, maar dan wel veel breder geïnspireerd, met uitbreiding naar onder andere vis en groenten”, aldus Benjamin Homsy.

De inrichting is te danken aan binnenhuisarchitecte Daphne Meeus die eerder de oude Bao Bang Bang onder handen nam en de enorme bar in het midden van de ruimte integreerde, om de ruwe, onbewerkte kant van de plek beter tot zijn recht te laten komen. De muren wisselen baksteen en grote tegels af, de vloer doet hetzelfde met pleisterwerk en marmer. Kortom, het is een mooie en gezellige plek. Nu moet u ze alleen nog zelf gaan bewonderen.

Tatar, Waterleidingstraat 155 – 1050 Elsene