Be Horeca

Be-European : HOTREC in Brussel

 

Van 25 tot 27 oktober verwelkomt Brussel de algemene vergadering van HOTREC die 47 verenigingen in 36 landen vertegenwoordigt en zich tot doel stelt de belangen te verdedigen van hotels, restaurants en cafés in heel Europa. Een gesprek met algemeen directeur Marie Audren.

Marie Auden
Marie Auden

Be-Horeca: Wat voor rol speelt HOTREC?
Marie Audren: HOTREC is een Europese vereniging die de horecasector op Europees niveau vertegenwoordigt. De leden zijn bestaande verenigingen in Europese landen (in België zijn er bijvoorbeeld drie: de Vlaamse, Brusselse en Waalse). De Algemene Vergadering komt twee keer per jaar samen om onder andere de statuten en budgetten van de vereniging te bespreken, maar vooral om de belangrijkste problemen van de horeca in Europa te analyseren.

B.H.: Welke uitdagingen pakt HOTREC momenteel aan?
Marie Audren: De afgelopen jaren is de sector bijzonder hard getroffen door de gevolgen van corona, de energiecrisis en de inflatie. Het tekort aan arbeidskrachten en de ecologische transitie staan centraal in onze bekommernissen. Het is onze taak om op te treden als de stem van onze leden tegenover de Europese instellingen.

B.H.: Waarom is het belangrijk dat deze vergadering in Brussel plaatsvindt?
Marie Audren: Zoals ik al zei, komt de Algemene Vergadering twee keer per jaar bijeen. De aangesloten verenigingen treden om beurten op als gastheer. Van 25 tot 27 oktober zijn het de Belgische verenigingen (de Vlaamse, Waalse en Brusselse) die ons in Brussel ontvangen. Deze timing is des te belangrijker omdat België van 1 januari tot 30 juni 2024 het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie zal waarnemen. Dit is voor ons een uitgelezen kans om onze eisen over te brengen aan de Europese instanties.

Het driedaagse evenement omvat debatten en opdrachten, een algemene vergadering en een gala-avond. Tot de sprekers behoort de Waalse minister van Toerisme, Valérie De Bue: zij zal de verschillende initiatieven toelichten die ze tijdens het Belgische voorzitterschap wil nemen. Sprekers uit het Europees Parlement zullen het hebben over de problemen in verband met het tekort aan arbeidskrachten en het belang van de horecasector voor aantrekkelijk toerisme en werkgelegenheid. In dat verband plannen we een pakket maatregelen om kmo’s op Europees niveau te ondersteunen. We zullen ook bijeenkomen bij Bigh Farm om de ecologische transitie en het gebruik van voedselbronnen te bespreken.

B.H.: Welke dossiers zette HOTREC onlangs in de schijnwerpers?
Marie Audren: Tot de dossiers behoren de groene transitie, met de verschillende regels voor verpakkingen en afvalbeheer, en de digitalisering, met een nieuw evenwicht in de concurrentie met betrekking tot platforms voor korte termijnverhuur. Natuurlijk moeten we rekening houden met de verschillende landen en de verschillende nationale en Europese regelgevingen. Meer info op www.hotrec.eu.

“We moeten herinneren aan het belang van de horecasector voor aantrekkelijk toerisme en werkgelegenheid.”