Nieuws

De resultaten van ons onderzoek naar de verkoopprijsstrategie van de Brusselse horeca in 2023

 

Om de strategische intenties van de horeca in termen van verkoopprijzen in 2023 te meten, heeft de Horeca Federatie Brussel een enquête gehouden bij 250 eigenaars van etablissementen, actief in de 19 Brusselse gemeenten. Hier is een samenvatting van de resultaten.

Geconfronteerd met de energiecrisis, loonindexering, stijgende grondstofprijzen en de huidige stand van de koopkracht, staat de horeca voor een muur wat betreft de verkoopprijsstrategie.

Hoewel de klanten er zijn en de etablissementen behoorlijk vol zitten, verdienen veel eigenaren aan het eind van de maand hun brood niet. Ondanks de verhoging van de lasten aarzelen sommigen om hun prijzen te verhogen: de consumenten zijn bang om meer te moeten betalen en dat voelen de eigenaars. Een derde van degenen die hun prijzen hebben verhoogd, zegt dat zij een deel van hun klanten hebben verloren.

23% van de restauranthouders heeft de “gemiddelde mand” zien dalen. Anderzijds heeft 40% een lichte stijging van de uitgaven per maaltijd, die voornamelijk te wijten is aan de stijging van de prijzen op het menu, en slechts 12% meldt een sterke stijging van de uitgaven.

In 2021 veranderde 60% van de restaurants hun prijzen niet, terwijl 80% dat in 2022 wel deed. Dit toont aan dat ze wachtten tot ze geen keus meer hadden. In 2023 verwacht 70% de prijzen opnieuw te verhogen. Maar zij zullen daarmee wachten en vooral de verhogingen beperken: de ondervraagde restauranthouders schatten dat zij hun prijzen dit jaar met 6 tot 9% zullen verhogen, wat niet in overeenstemming is met de prijsstijging of de indexering van de lonen.

55% van de bedrijven wacht af tot hun buren hun prijzen verhogen alvorens te volgen. Daarnaast gaat 60% op zoek naar nieuwe manieren om grondstoffen in te kopen en denkt 50% erover het aantal gerechten op de kaart te verminderen. Het meest verontrustende cijfer betreft de werkgelegenheid: 43% van de managers overweegt een personeelsinkrimping.

Documenten (beschikbaar voor onze leden) :