Be Horeca Handel

Instructies voor het openen van een horecabedrijf

Wilt u een vastgoed huren of kopen om een etablissement te openen in de hoofdstad? Carole de Ruyt is al 25 jaar advocate aan de Brusselse balie en geeft als experte in vastgoedkwesties uitleg bij de verschillende stappen.

 

Carole de Ruyt
Carole de Ruyt

1. Controleer de stedenbouwkundige bestemming van de plek waar de restauranthouder zich wil vestigen

De uitbating van een horeca-activiteit is niet in alle gebouwen toegestaan en als het wel toegelaten is, kan het zijn dat enkel specifieke bedrijfstypes mogen: op de gelijkvloerse verdieping mag misschien wel een restaurant zijn deuren openen, maar geen shisha-bar.

Als het een mede-eigendom betreft, is het belangrijk na te gaan of de statuten een horeca-activiteit toestaan; die wordt minder vaak overwogen dan een vrij beroep dat in principe minder overlast veroorzaakt.

Het is mogelijk om met instemming van de eigenaar de stedenbouwkundige bestemming van een pand te wijzigen, maar daar komen soms complexe en dure procedures aan te pas.

2. Vraag een uitbatingsvergunning aan

Dit is een aanvraag die de restauranthouder zelf moet indienen. De toekenning van het conformiteitscertificaat voor horeca hangt af van de stedenbouwkundige bestemming van het pand en van het feit of de met het pand verbonden voorzieningen (bijvoorbeeld de afvoer in de keuken) in regel zijn.

Als u het pand huurt, bepaalt de wet op de handelshuur dat grote werken en ingrijpende aanpassingen onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder vallen: het ter beschikking gestelde goed moet overeenstemmen met het gebruik dat de huurder ervan wil maken. Niets belet de verhuurder echter om hiervan af te wijken in de huurovereenkomst: van alles kan worden bepaald dat het ten laste van de huurder is, zolang het maar wordt gespecificeerd. Wacht dus tot u alle informatie hebt over de vereiste aanpassingen voordat u het huurcontract ondertekent.

U heeft ook een brandveiligheidscertificaat nodig. Dit moet worden aangevraagd bij de burgemeester van de gemeente waar het etablissement zich vestigt. Na controle brengt de brandweer verslag uit en op basis daarvan wordt het certificaat al dan niet afgeleverd.

3. Controleer alle toebehoren voor uitbating

Vanaf het moment dat u een horecabedrijf uitbaat, als eigenaar of als huurder, bent u verantwoordelijk voor alle toebehoren van deze uitbating. Een terugkerend probleem is bijvoorbeeld dat van de uithangborden: je hebt een vergunning nodig om ze te plaatsen, te veranderen of te verwijderen. Indien een bord reeds zonder vergunning is geplaatst, moet de plaatsing eveneens worden geregulariseerd.

Als huurder kunt u de verhuurder vragen te garanderen dat het bord in overeenstemming met de wet is aangebracht en zo nodig een vergunning aanvragen.

4. Vraag de verplichte toelatingen aan en update uw kennis

Om in België in de voedselketen te werken, moet u geregistreerd, gemachtigd of erkend zijn bij het FAVV. Bovendien moet iedereen die als restauranthouder of traiteur wil werken, bewijzen dat hij vakbekwaam is binnen de sector. Deze aanvraag tot inschrijving moet worden ingediend bij een ondernemingsloket. Het bedrijf moet ook zijn kennis inzake basisbeheer bewijzen.

5. Bijkomende toelatingen aanvragen

Om een horecabedrijf uit te baten kunnen aanvullende vergunningen vereist zijn, met name voor het schenken van sterke drank, gegiste dranken, om kansspelen te mogen aanbieden, enzovoort.

Ook voor een terras moet een aanvraag worden ingediend. Let op: als u een reeds bestaand bedrijf overneemt, betekent de aanwezigheid van een terras niet noodzakelijk dat het legaal is: vaak zijn terrassen toegestaan op basis van vrijstellingen die te allen tijde kunnen worden ingetrokken. In dat geval moet een verzoek om regularisatie worden ingediend, maar de gemeente kan dit weigeren. Als er daarentegen een regularisatie heeft plaatsgevonden, kan deze niet zonder geldige reden worden ingetrokken.

6. Voorzie als huurder een coronaclausule in uw huurcontract

De horecasector werd sterk getroffen door de gezondheidscrisis en de rechtspraak bekijkt in feite geval per geval. Om verwarring te voorkomen lijkt het vandaag onontbeerlijk om in de handelshuurovereenkomst een clausule op te nemen die betrekking heeft op het uitbreken van epidemieën zoals corona en de daaruit voortvloeiende vrijheidsbeperkende maatregelen. U kunt de verhuurder bijvoorbeeld een opschorting van huurbetalingen voorstellen, als een zaak moet sluiten, een vermindering van de huur in geval van een gedeeltelijke sluiting en volledige betaling als de zaak open is.

 

Voordat u zich verbindt tot de aankoop of de huur van een pand dat bestemd is voor de opening van een horecazaak, kunt u contact opnemen met Cairn Legal (carole.deruyt@cairnlegal.be of antoine.decleve@cairnlegal.be) voor elke vraag in verband met onroerend goed.