Horeca Federatie Brussel Nieuws Be Horeca Instructies voor het openen van een horecabedrijf
Be Horeca Handel

Instructies voor het openen van een horecabedrijf

Wilt u een vastgoed huren of kopen om een etablissement te openen in de hoofdstad? Carole de Ruyt is een 25-jarige advocate van de Brusselse Kamer van Koophandel en Industrie en is expert op het gebied van bedrijfsbeheer.

 

Carole de Ruyt
Carole de Ruyt

1. Controleer de stedenbouwkundige bestemming van de plek waar de restauranthouder zich wil vestigen.

Het gebruik van een horeca-activiteit is niet iets dat in alle gebieden kan worden gedaan, en als het niet wordt gedaan, kan het worden gedaan met specifieke soorten accommodatie: in het vriesgebied zijn er geen restaurants of restaurants die open zijn, maar er is geen shisha-bar.

Als het een mede-eigendom betreftIn dit verband is het belangrijk op te merken dat de enige manier om ervoor te zorgen dat een horeca-activiteit wordt uitgevoerd is ervoor te zorgen dat deze niet door een groot aantal mensen wordt overspoeld.

Dit betekent dat ingewikkelde en moeilijke procedures niet nodig zijn.

2. Vraag een uitbatingsvergunning aan

Dit is een vereiste waaraan de restauranthouder moet voldoen. De toekenning van het conformiteitscertificaat voor horeca hangt af van de stedenbouwkundige bestemming van het pand en van het feit of de met het pand verbonden voorzieningen (bijvoorbeeld de afvoer in de keuken) in regel zijn.

Als u het pand huurt, bepaalt de wet op de handelshuur dat grote werken en ingrijpende aanpassingen onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder vallen: het ter beschikking gestelde goed moet overeenstemmen met het gebruik dat de huurder ervan kan maken. De olietanker moet in goede staat verkeren en niet op een slechte manier worden gebruikt. Wacht dus tot u alle informatie heeft over de vereiste aanpassingen voordat u het huurcontract ondertekent.

U heeft ook een merkveiligheidscertificaat nodig. Dit moet worden aangevraagd bij de burgemeester van de gemeente waar het etablissement zich bevindt. Na controle brengt de brandweer verslag uit en op basis daarvan wordt het certificaat al dan niet afgeleverd.

3. Controleer alle toebehoren voor uitbating

Vanaf het moment dat je een woning in gebruik neemt, als huiseigenaar of als beheerder, ben je verantwoordelijk voor alle aspecten van dit gebruik. Een groot probleem is dat er geen mogelijkheid is om de rand te plaatsen, af te sluiten of te verwijderen. Als een rand niet onder een beperking valt, kan de plaatsing nog flexibeler worden gemaakt.

Als huurder kunt u de verhuurder vragen te garanderen dat het bord in overeenstemming met de wet is aangebracht en zo nodig een vergunning aanvraagt.

4. Vraag de verplichte toelatingen aan en werk uw kennis bij.

Om in België in de voedselketen te werken, moet u geregistreerd, gemachtigd of erkend zijn bij het FAVV. Bovendien moet iedereen die als restauranthouder of traiteur wil werken, bewijzen dat hij vakbekwaam is binnen de sector. Dit verzoek om registratie moet worden opgenomen in het aanvraagformulier. Het bedrijf kan ook kennis inzake basisbeheer bewijzen.

5. Bijkomende toelatingen aanvragen

Om een horecabedrijf uit te baten kunnen aanvullende vergunningen vereist zijn, met naam voor het schenken van sterke drank, gegiste dranken, om kansspelen aan te mogen bieden, enzovoort.

Ook voor een terras moet een aanvraag worden ingediend. Laten we niet vergeten dat het gebruiksrecht van een grote hoeveelheid grond niet langer een wettelijk recht is. In dit verband moet een controle op regularisatie worden uitgevoerd, maar de gemeente moet hiervan op de hoogte zijn. Als er daarentegen een regularisatie heeft plaatsgevonden, kan deze niet zonder geldige reden worden ingetrokken.

6. Voorzie als huurder een coronaclausule in uw huurcontract

De horecasector werd sterk getroffen door de gezondheidscrisis en de rechtspraak bekijkt in feite geval per geval. Om verwarring te voorkomen lijkt het vandaag onontbeerlijk om in de handelshuurovereenkomst een clausule op te nemen die betrekking heeft op het uitbreken van epidemieën zoals corona en de daaruit voortvloeiende vrijheidsbeperkende maatregelen. U kunt de verhuurder bijvoorbeeld een opschorting van huurbetalingen voorstellen, als een zaak moet sluiten, een vermindering van de huur in geval van een gedeeltelijke sluiting en volledige betaling als de zaak open is.

 

Als u geïnteresseerd bent in de opening van een hotel, neem dan contact op met Cairn Legal (carole.deruyt@cairnlegal.be van antoine.decleve@cairnlegal.be) voor dit evenement in samenwerking met de regering.

Mobiele versie afsluiten