Be Horeca

Be-Mood: Chloé Roose, co-auteur van bestsellers over eten

 

Ze zijn met twee en samen doorkruisen ze Brussel, op zoek naar de beste adresjes van de hoofdstad. Na ‘Bruxelles – 100 chefs, 100 recettes cultes’ publiceerden Chloé en Céline nu ‘Bruxelles – 100 chefs, 100 recettes végétariennes’ waarin ze het beste van het beste uit de Brusselse restaurants verzamelden.
Door Françoise Bouzin

Je favoriete vegan restaurant

‘Francine’ (gekend als Frank by day) en ‘Hummus & Hortense’. Twee ongelooflijke gastronomische tempels die schitterende vegan menu’s bereiden. Een uitstekende manier om een volwaardige smaakervaring te beleven zonder je gestraft te voelen, zoals dat met sommige andere vegan opties wel het geval kan zijn.

Het restaurant waar je voor het eerst van je sokken geblazen werd

‘Aster 2’ (Dansaertstraat 02). Maar dat was mijn laatste topervaring, niet de eerste. Mijn verwachtingen waren al hooggespannen, omdat de ploeg van bij ‘Chambre Séparée’ komt en dat is mijn favoriete plek aller tijden. Ik werd niet teleurgesteld: ik vond alles heerlijk en ongelooflijk, van het eerste tot het laatste moment. Een must en zo snel mogelijk!

Een gerecht dat je doet terugdenken aan je kindertijd

Pho of noedelsoep in het algemeen. Eén hap en ik moet meteen denken aan mijn pubertijd die ik in Macao, in China, doorgebracht heb en waar ik noedelsoep at tijdens de middagpauze op school of ’s avonds voor ik uitging met mijn vrienden.

Iets waar je bijzonder erg op gesteld bent in de Brusselse restaurants

De ontvangst. Ik vind dat er in Brussel een heel warme sfeer hangt, op mensenmaat, die soms verloren gaat als een adres professioneler wordt of meerdere vestigingen krijgt en uitgroeit tot een keten. Die menselijke warmte is veel minder voelbaar in Londen bijvoorbeeld, ook al word je daar ook prima onthaald. Maar het is anders.

Wat er volgens jou beter zou kunnen in de Brusselse restaurants

Het aanbod inzake alcoholvrije drankjes. Stilaan duiken er op bepaalde plaatsen meer lekkere alcoholvrije bieren op, of kefir, kombucha en huisgemaakte limonade, maar het blijven uitzonderingen. En toch is dat volgens mij fundamenteel vandaag.

Voor of tegen de twee schiften om 19 en 21u

Dat is een vraag die zich volgens mij niet echt stelt en ik vind het grappig dat ze toch gesteld wordt. Een restaurant runnen is niet makkelijk rendabel: restaurants hebben die twee shiften nodig om te overleven. Zou ik niet liever om 20u gaan eten? Tuurlijk wel, maar daar gaat het niet om.

Het Brusselse gerecht waarvan je het water in de mond krijgt

Chloé Roose
Chloé Roose

Garnaalkroketten. Bij Noordzee, Richard, en sinds kort bij Malmö.

Het meest regressieve Brusselse dessert

Een dame blanche. Mijn hele kindertijd in een coupe: het simpelste en meest regressieve dessert dat er bestaat, denk ik.

Het adres met de beste prijs-kwaliteit verhouding

‘Le 203’, zonder enige twijfel (Waterloosesteenweg 203 in 1060 Brussel)

Brussel wordt vaak vergeleken met andere Europese hoofdsteden. Op foodvlak is Brussel…

… echt niet slecht, integendeel, in de gemeenten die initiatief nemen. We zijn soms wat traag om nieuwe trends op te pikken, maar het grootste probleem vind ik dat alles zich concentreert binnen drie of vier gemeenten. Ik zou de wat meer residentiële stukken in Brussel graag wat meer zien bewegen.

‘Bruxelles – 100 chefs, 100 recettes végétariennes’ Éditions Racine. In de boekhandel vanaf 9 oktober.