Nieuws

Onze favorieten bij een reeks solidaire initiatieven die haar en der in de hoofdstad opduiken.

Be- United

Restos du Cœur: 37 jaar al  

De Restos du Cœur werden op 21 december 1985 opgericht in België en tot op vandaag zetten ze hun missie voort om de minstbedeelden te helpen. 37 jaar na haar oprichting wordt deze instelling geconfronteerd met een explosieve stijging van de vraag naar voedselhulp. In cijfers uitgedrukt serveerden zij 670.000 maaltijden in 2019, 1.084.000 maaltijden in 2020 en 1.350.871 maaltijden in 2021. Het aantal opgediende maaltijden is dus meer dan verdubbeld tijdens de coronaperiode. Voor Jean-Gérard Closset – de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Belgische Restos du Cœur “is de situatie sinds 1985 jaar na jaar verslechterd. Om aan de vraag te voldoen, heeft de Federatie het aantal Resto’s in het hele land uitgebreid en telt zij er nu 19. De Federatie verwerkte in 2021 ongeveer 900.000 kilo voedsel, 60 ton meer dan in 2020. De vereniging blijft dus actie voeren om mensen te helpen op lange termijn uit de armoede te geraken. Er is een fondsenwerving gestart om 5.000 feestmaaltijden aan te bieden. 

https://restosducoeur.be

Brusselse hotels mobiliseren zich tegen de oorlog

Sinds begin maart stelden de Brusselse hotels honderden overnachtingen ter beschikking van Oekraïense vluchtelingen. “Het is belangrijk te benadrukken dat het hier in de eerste plaats gaat om een spontaan initiatief van hotels”, aldus Rodolphe Van Weyenbergh, secretaris-generaal van de Brussels Hotels Association (BHA). “De BHA coördineert het aanbod van de verschillende deelnemende hotels en werkt samen met Fedasil, Brussel Preventie en Veiligheid, het Rode Kruis, het Burgerplatform en Brussel’Help.” Volgens de secretaris-generaal heeft de hotelsector zijn maatschappelijke rol altijd ter harte genomen, “ten aanzien van mensen in nood en in tijden van crisis”. Hotels zijn plaatsen die altijd openblijven en een essentiële dienst verlenen, zelfs in tijden van oorlog, om bijvoorbeeld journalisten te kunnen blijven ontvangen. “Hotelhouders werken hard en organiseren zich zodat Oekraïners die hun land zijn ontvlucht, ondanks de vreselijke omstandigheden waarin ze zich bevinden, onderdak kunnen vinden in deze toevluchtsoorden”, besluit Rodolphe Van Weyenbergh.

http://www.brusselshotelsassociation.be/

Biotraiteur Les Pots de L’Îlot

Dit is een sociaal-economisch project voor opleiding in de horeca dat zich richt op mensen die dakloos zijn geweest of in precaire situaties verkeren. Op basis van gecertificeerde biologische producten, in gepasteuriseerde potten, biedt les Pots de l’Îlot bedrijven, organisaties of particulieren een biologische traiteurdienst op aanvraag. Bovendien omvat het assortiment sinds juli 2019 vier vegetarische bereidingen: Hummus kurkuma-citroen / Aubergine-feta-amandelkaviaar / Brusselse paddenstoelentapenade / Belgische rucolapesto.

https://ilot.be

Eerste Café Joyeux opent in Brussel

Na Bordeaux, Rennes, Lyon en Parijs strijkt Café Joyeux met zijn glimlachende logo (in de vorm van een enorme gele smiley) neer in Sint-Lambrechts-Woluwe. In 2017 zag het eerste solidariteitsrestaurant Café Joyeux het licht. Dat werkt met mensen die lijden aan het syndroom van Down of cognitieve stoornissen zoals autisme. Aldus wil het concept invaliditeit zichtbaar maken en ontmoetingen in de hand werken, door mensen die ver van de arbeidsmarkt staan, een job aan te bieden in een gewone omgeving. Café Joyeux wil als gelukkige werkplek een winstgevend model opbouwen en het verschil omzetten in een troef. Na een eerste evaluatie worden de “gelukkige teamleden” allemaal aangeworven en opgeleid door een team van specialisten op het gebied van HR, management, koken en gespecialiseerde opvoeders. Alle recepten zijn huisgemaakt met verse en seizoensgebonden producten die elke week verwerkt worden tot een ander en een veggie menu.

https://www.instagram.com/cafejoyeux/

Fruit uit onze tuin

De uitdaging van de Brusselse vereniging FruitCollect bestaat erin met de hulp van vrijwillige plukkers ongeplukt fruit uit privétuinen te verzamelen: een uitstekend idee om voedselverspilling tegen te gaan, met als resultaat dat het fruit wordt herverdeeld bij sociale organisaties, zodat zij kunnen profiteren van kwalitatief seizoensfruit. De overschotten worden omgezet in 100% Belgisch huisgemaakt sap. Te bestellen in verpakkingen van 12 x 1l en gratis geleverd in Brussel, Waals- en Vlaams-Brabant.

https://fruitcollect.be

Solidaire aperitiefbox

Zes heerlijke producten om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijk vluchtelingen zonder papieren te helpen, cultuur te bevorderen, daklozen en minderbedeelden te ondersteunen en tewerk te stellen. Dat zijn de doelstellingen van dit initiatief van Beerfood, dat de granen die gebruikt worden om bier te maken (gebruikte granen) omvormt tot heerlijke crackers. Als dat geen geweldige manier is om van het schuldgevoel van een aperitiefje af te komen!  Aperitiefpakket vanaf 15€.

https://www.beerfood.be