Federatie Horeca Brussel Nieuws Nieuws Onze favorieten bij een reeks solidaire initiatieven die haar en der in de hoofdstad opduiken.
Nieuws

Onze favorieten bij een reeks solidaire initiatieven die haar en der in de hoofdstad opduiken.

Verenigd

Restos du Coeur: 37 jaar al  

De Restos du Cœur werden op 21 december 1985 opgericht in België en tot op vandaag zetten ze hun missie voort om de minstbedeelden te helpen. 37 jaar na haar oprichting wordt deze instelling geconfronteerd met een explosieve stijging van de vraag naar voedselhulp. In cijfers uitgedrukt serveerden zij 670.000 maaltijden in 2019, 1.084.000 maaltijden in 2020 en 1.350.871 maaltijden in 2021. Het aantal opgediende maaltijden is dus meer dan verdubbeld tijdens de coronaperiode. Voor Jean-Gérard Closset - voorzitter van de Raad van Bestuur van de Belgische Restos du Cœur "is de situatie sinds 1985 jaar na jaar verslechterd. Om aan de vraag te voldoen, heeft de Federatie het aantal Resto's in het hele land uitgebreid en telt zij er nu 19. De Federatie verwerkte in 2021 ongeveer 900.000 kilo voedsel, 60 ton meer dan in 2020. De vereniging zet zich in om mensen die dat nodig hebben langdurig te ondersteunen. Er is een fonds opgericht om 5.000 evenementen te ondersteunen. 

https://restosducoeur.be

Brusselse hotels mobiliseren zich tegen de oorlog

Sinds begin maart stelden de Brusselse hotels honderden overnachtingen ter beschikking van Oekraïense vluchtelingen. "Het is belangrijk te benadrukken dat het hier in de eerste plaats gaat om een spontaan initiatief van hotels", aldus Rodolphe Van Weyenbergh, secretaris-generaal van de Brussels Hotels Association (BHA). "De BHA coördineert het aanbod van de verschillende deelnemende hotels en werkt samen met Fedasil, Brussel Preventie en Veiligheid, het Rode Kruis, het Burgerplatform en Brussel'Help." Volgens de secretaris-generaal is de rol van de hotelsector in het helpen van mensen in nood in tijden van crisis erg belangrijk. Hotels zijn plaatsen die altijd open zijn en een essentiële service, vooral in tijden van crisis, wanneer journalisten toegang moeten krijgen. "Hotelhouders werken hard en organiseren zich zodat Oekraïners die hun land zijn ontvlucht, ondanks de vreselijke omstandigheden waarin ze zich bevinden, onderdak kunnen vinden in deze toevluchtsoorden", besluit Rodolphe Van Weyenbergh.

http://www.brusselshotelsassociation.be/

Biotraiteur Les Pots de L'Îlot

Dit is een sociaal en economisch cateringproject dat zich richt op mensen in nood of in precaire situaties. Op basis van gecertificeerde biologische producten, in gepasteuriseerde potten, biedt les Pots de l'Îlot bedrijven, organisaties of particulieren een biologische traiteurdienst op aanvraag. Bovendien omvat het assortiment sinds juli 2019 vier vegetarische bereidingen: Hummus kurkuma-citroen / Aubergine-feta-amandelkaviaar / Brusselse paddenstoelentapenade / Belgische rucolapesto.

https://ilot.be

Eerste Café Joyeux opent in Brussel

Na Bordeaux, Rennes, Lyon en Parijs komt Café Joyeux met zijn glamoureuze logo (in de vorm van een enorme smiley) naar Sint-Lambrechts-Woluwe. In 2017 zag het eerste solidariteitsrestaurant Café Joyeux het licht. Dat werkt met mensen die lijden aan het syndroom van Down of cognitieve stoornissen zoals autisme. Aldus gebruikt het begrip handicap om mensen met een handicap aan een baan op de werkvloer te helpen. Café Joyeux is een vrijstaande zaak die gebruik maakt van een winnend model en de ruggengraat van een succesvol bedrijf. Na een eerste evaluatie wordt het "vrijstaande team" nu volledig doorgelicht en geleid door een team van specialisten op het gebied van HR, management, keukens en gespecialiseerde medewerkers. Alle recepten zijn huisgemaakt met verse en seizoensgebonden producten die elke week verwerkt worden tot een ander en een veggie menu.

https://www.instagram.com/cafejoyeux/

Fruit uit onze tuin

Het gebruik van het Brussels FruitCollect marketingnetwerk is gebaseerd op het idee dat vrijwillige telers fruit moeten verkopen aan particulieren: een nuttig idee dat voorkomt dat mensen hun geld verspillen, met als resultaat dat het fruit verkocht wordt aan sociale organisaties, zodat zij kunnen profiteren van de voedingswaarde van fruit. De overschotten worden omgezet in 100% Belgisch huisgemaakt sap. Te bestellen in verpakkingen van 12 x 1l en gratis geleverd in Brussel, Waals- en Vlaams-Brabant.

https://fruitcollect.be

Solidaire aperitiefdoos

Zes heerlijke producten om voedselverspilling te gaan en tegelijk vluchtelingen zonder papieren te helpen, cultuur te bevorderen, daklozen en minderbedeelden te ondersteunen en tewerk te stellen. Dit zijn de belangrijkste doelen van het Beerfood initiatief, dat het voedsel dat gebruikt wordt om bier te maken wil transformeren tot gewone crackers. Als dat geen geweldige manier is om van het schuldgevoel van een aperitiefje af te komen! Aperitiefpakket vanaf 15€.

https://www.beerfood.be

Mobiele versie afsluiten