Cafés

(Klik hier voor de laatste nieuwsitems over de sector.)
Om een café te openen hoeft u geen toegang te hebben tot het beroep van traiteur en banketbakker, mits u alleen kleinschalige catering aanbiedt.

Kleinschalige catering betekent soepen, croques en allerlei soorten toast, kroketten, behalve aardappelkroketten, vol-au-vent, zwarte en witte pudding, gegrilde brochettes, gevulde broden, hamburgers, hotdogs, pittas en croissants, pasta, pizza’s, quiches of andere vieze taarten, koude salades, Engelse borden, bereide eieren… Deze lichte maaltijden kunnen alleen worden geserveerd met brood.

Cafés zijn er in alle soorten en maten, maar het is duidelijk dat een winstgevend café tegenwoordig een plek moet zijn die een echt verhaal te vertellen heeft en die zijn klanten iets bijzonders laat beleven. Uw initiële investering wordt dus sterk beïnvloed door de middelen die u nodig hebt om uw concept te vertalen in styling, decoratie, inrichting en faciliteiten.

Een café runnen

Een caféhouder of -beheerder heeft de leiding over een drinkgelegenheid. Hij/zij is belast met de levering en het beheer van voorraden drank, voedsel en schoonmaakproducten. Ze ontvangen klanten, serveren hen drankjes en soms eenvoudige gerechten. De werktijden zijn onregelmatig en omvatten ook zon- en feestdagen. Rustigere en drukkere periodes volgen elkaar op, evenals seizoensgebonden schommelingen.

Er zit zeker toekomst in het runnen van een café, maar het aanbieden van een toonbank, een paar tafels en een paar biertjes is niet langer voldoende om te slagen: uw klanten verwachten iets bijzonders te ervaren wanneer zij uw zaak bezoeken.

Bedrijfsomstandigheden

Als je als zelfstandige een café wilt uitbaten, moet je natuurlijk een ondernemingsnummer hebben. U moet uw kennis van bedrijfsbeheer kunnen aantonen, hetzij door uw diploma, hetzij door uw ervaring.

In principe kan uw café alleen snacks serveren. Als u uitgebreidere gerechten wilt serveren, zult u een bewijs van voldoende professionele expertise moeten hebben.

U hebt ook een vergunning nodig voor de vervaardiging of de verkoop van levensmiddelen, een vergunning voor de verkoop van sterke drank, een hygiënecertificaat, een stedenbouwkundig certificaat, een brandveiligheidscertificaat en een karakterverklaring.

U moet ook rekening houden met de plaatselijke voorschriften inzake geluidsoverlast en openings- en sluitingstijden.

Heel vaak sluit u als exploitant overeenkomsten met brouwers en andere leveranciers die in sommige gevallen zeer beperkend kunnen zijn.

Als u muziek afspeelt in uw etablissement, moet u ook de desbetreffende vergoedingen aan SABAM betalen via de “billijke vergoeding”.

Roken is niet toegestaan in een café. Als u uw klanten deze mogelijkheid wilt bieden, moet u hiervoor een speciale ruimte ter beschikking stellen en wel onder strikte voorwaarden. De beroepsverenigingen kunnen u hierbij begeleiden.

Tot op heden heeft de beroemde wetgeving inzake zogenaamde “gesloten” kassa’s nog steeds niet haar volle effect op het terrein. De meeste bonden blijven zich verzetten tegen de toepassing ervan omdat zij vrezen dat de rentabiliteit van de horecabedrijven in het algemeen in gevaar komt.

 

[button type=”default” color=”” target=”” link=”/membres/bibliotheque/”]Voor meer informatie, check onze digitale bibliotheek [/button]

Of contacteer ons.