Be Horeca

Be-Price: Zijn tv en wedstrijden een springplank voor chef-koks?

 

Top Chef, Lady Chef, Masterchef, de beste patissier… Nationale competities en televisie-uitzendingen boosten het imago van de diverse beroepen in en rond de keuken. Soms leiden ze zelfs tot roepingen. Maar hoe kunnen ze het leven van de kandidaten veranderen?
Door Françoise Bouzin

César Lewandowski, kandidaat Top Chef

Be-Price
Be-Price

César vertegenwoordigde België toen hij deelnam aan Top Chef 2023. Hij werd uitgeschakeld tijdens de zesde prime, maar de wedstrijd bleek toch een carrièrebooster. “Het is goed om jezelf uit te dagen, vooral als je een idee hebt van wat je erna wilt doen. Je moet gebruikmaken van de kans die je geboden wordt: het is een manier om jezelf te emanciperen en je carrière met een aantal jaren te versnellen. Door deel te nemen aan Top Chef heb ik dingen bereikt die ik anders nooit had kunnen waarmaken. En het heeft m’n ondernemingszin enorm gestimuleerd. Als je een carrière in de keuken begint, wil je alles perfect doen en dat kan een belemmering zijn omdat je bang bent om fouten te maken. Top Chef maakt het allemaal minder dramatisch. Voor de ogen van duizenden Belgische en Franse kijkers kun je niet anders dan tegen jezelf zeggen dat het niet erg is als je op een bepaald moment in de wedstrijd faalt. Het is een levensles! Het is een intense ervaring, maar het gaat eigenlijk heel snel voorbij. Je werkt als deelnemer aan de zijde van geweldige chef-koks die het spel ook spelen.”

Tijdens de verschillende rondes van Top Chef krijgen de kandidaten verschillende veeleisende culinaire uitdagingen voorgeschoteld. Die stimuleren hen om hun vaardigheden in de keuken te verbeteren. Het is ook een kans om te leren van professionele chef-koks en medekandidaten. “Alle deelnemers zijn uiteindelijk vrienden geworden. We kunnen het allemaal heel goed met elkaar vinden en er is veel solidariteit tussen ons”, zegt César nog.

https://www.instagram.com/cesar_lewandowski/

Blazoen van het vak oppoetsen

Sofie Dumont Chef
Sofie Dumont Chef

Deze competities hebben het beroep ook een ander imago gegeven. “Om mee te doen aan Top Chef heb je een beetje achtergrond nodig, maar het is geen onbereikbaar doel”, aldus César. “Je moet wel over een aantal kwaliteiten beschikken: een grote reactiesnelheid, veel aanpassingsvermogen, creativiteit en een zekere expressievrijheid voor de camera.” Top Chef toont ook dat er andere mogelijkheden zijn naast het klassieke patroon. “Het vak evolueert – zowel wat werkwijze betreft als op het vlak van rekrutering. We zien dat er andere manieren zijn om er te komen. Naast het klassieke parcours van je op te werken binnen een keukenbrigade, kunnen deze tv-programma’s het proces versnellen. Het beroep verandert, net zoals het leven verandert. Niemand kan dat negeren. Alle etablissementen hebben een Instagram-account en communiceren via de sociale netwerken. Dit soort programma’s bieden geweldige zichtbaarheid.”

César Lewandowski werd geboren in Marseille en woont en werkt sinds 2019 in België. Na zijn opleiding aan de Ferrandi-school in Bordeaux en zijn werk in prestigieuze Franse sterrenrestaurants, zoals Hôtel du Palais in Biarritz en L’Arpège in Parijs, werd hij in 2018 chef-kok in Mu Bali, een restaurant op het Indonesische eiland Bali. In 2019 keerde hij terug naar Frankrijk en werkte hij bij Mensae, de ‘bistronomietempel’ van chef-kok Maxime Bouttier. Daarna verhuisde hij naar Brussel, waar hij het YABABA-project ontwikkelde en verantwoordelijk werd voor het Street Food-gedeelte van het Hearth Project. Dat is een solidariteitsproject om mensen in nood te helpen door onverkocht voedsel alsnog tot maaltijden te verwerken. Tegelijkertijd werkte César ook samen met een aantal pop-ups en restaurants als chef-kok en “ontwikkelaar van innovatieve concepten”. Sinds juni 2023 is César Lewandowski actief in Le Fox – de nieuwe street food zone op de gelijkvloerse verdieping van de Royale Belge. Hij serveert er Lovas, zijn versie van okonomiyakis (Japanse koolpasteitjes, gevuld met tonijn, kip en groenten met allerlei sausjes). César is regelmatig gastheer voor andere Top Chef-kandidaten die hun talent als toekomstige sterren komen tentoonspreiden. Vorige maand werkte hij samen met Hugo Riboulet, winnaar van Top Chef 2023.

Lady Chef Sofie Dumont

Sofie Dumont maakt al enkele jaren naam in de Belgische culinaire wereld. Ze was achtereenvolgens patissier, eigenaar van een gerenommeerd restaurant, bedenker van trendy tv-programma’s en auteur van talrijke kookboeken. Op de vraag waar deze energie vandaan komt, legt ze uit dat het haar liefde, passie en enthousiasme voor koken zijn die haar altijd hebben gedreven. “Ik wilde alles doen. Ik wilde patissier worden in een groot huis als Wittamer (Hofleverancier), maar tegelijk ook als chef aan het fornuis staan in mijn eigen restaurant en ik heb verschillende opleidingen in het buitenland gedaan. Ik heb altijd alles met hart en ziel gedaan.”

Boostereffect

Sofie Dumont Chef
Sofie Dumont Chef

In 2009 werd ze verkozen tot ‘Lady Chef – Beste vrouwelijke chef-kok van het jaar’ (een initiatief om vrouwelijke chef-koks in de gastronomie te promoten, nvdr). “Toen ik genomineerd werd, was de titel nog niet zo bekend als nu. De meeste Lady Chefs die mij voorgingen, hadden al een solide staat van dienst. Sommigen hadden een Michelinster. Ik was erg jong. Ik had een klassiek carrièrepad gevolgd, maar al snel wilde ik experimenteren met andere mogelijkheden. Na deze titel ging alles heel snel. Ik werkte als een gek. Het restaurant zat vol en je moest maanden van tevoren reserveren. Ik deed veel interviews, nam deel aan radioprogramma’s en creëerde vervolgens mijn eigen tv-programma’s. Tegelijkertijd publiceerde ik kookboeken. In 2013 beviel ik van een prachtige dochter en in 2016 won ik de Gourmand World Cookbook Award voor mijn boek over gezonde voeding voor kinderen. Tegenwoordig deel ik mijn ervaringen in boeken, maar ook op sociale netwerken en in de media. Ik raak steeds meer geïnspireerd door een keuken die in contact staat met lokale leveranciers.”

Vandaag ontdekt ze als ondernemer voortdurend nieuwe mogelijkheden om haar culinaire visie te delen en creëert ze nieuwe kanalen om haar ervaring door te geven. Zo is er het culinaire tv-programma “De Keuken van Sofie”, haar 360° digitale platform waarmee ze jaarlijks meer dan 10 miljoen kijkers bereikt, zowel aan Nederlands- als Franstalige zijde. En er zijn nog steeds de kookboeken. Het recentste heet ‘Happy moments’ (in het Nederlands en het Frans, verschenen bij Lannoo en Racine). Dat bevat originele recepten voor weekdagen, lange vakantieochtenden in het gezin en swingende avonden met vrienden. Haar succes zit ongetwijfeld in de slimme mix van online kanalen, voor iedereen haalbare lekkere gerechten en een flinke dosis humor en levenslust.

www.sofiedumont.fr