Nieuws

Be-recepten Eén chef, één recept

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afkomstig uit het boek van Chloé Roose en Céline Cogniaux, ‘Bruxelles, 100 Chefs, 100 recettes cultes’, verschenen bij Editions Racine. Dit is één van de beste recepten van Alexis, de barman van de Vertigo*. 

ALEX-CLUSIVE VERTIGO

  • Voor 1 cocktail
  • Bereidingstijd: 5 min
  • Rusttijd: 72u

MATERIAAL

  • Puntzeef
  • 2 shakers

INGREDIËNTEN

BASILICUMSIROOP

  • 1kg suiker
  • 1l water
  • 100g basilicum

COCKTAIL MET ALCOHOL

  •  50ml gin
  •  15ml perziklikeur
  •  12ml basilicumsiroop
  •  25ml limoensap (ongeveer een halve limoen)
  •  1 eiwit (vegan alternatief: 4cl aquafaba of drie druppels Fee Foam)
  •  6 basilicumblaadjes

COCKTAIL ZONDER ALCOHOL

  •  50ml gin zonder alcohol (Botaniets)
  •  10ml perziklikeur
  •  10ml basilicumsiroop
  •  30ml limoensap (ongeveer een halve limoen)
  •  1 eiwit (vegan alternatief: 4cl aquafaba of drie druppels Fee Foam)
  •  6 basilicumblaadjes

GARNITUUR

  •  Viooltjes
  •  Peper van de molen

BEREIDING

BASILICUMSIROOP

Breng in een pot het water met de basilicum aan de kook. Voeg zodra het water kookt de suiker toe, zet het vuur lager en roer. Zet het vuur uit als de suiker opgelost is. Laat afkoelen. Zet 72 uur in de koelkast. Filter en bewaar in de koelkast (maximum een week).

COCKTAIL

Vul één van de twee delen van de shaker met ijsblokjes. Doe in het andere deel de basilicumblaadjes en het limoensap. Stevig fijnstampen. Voeg de overige ingrediënten toe. 

Laat het overtollige water weglopen alvorens te schudden. Breng de twee delen van de shaker samen en schud gedurende 30 seconden matig, zodat alle vloeistoffen tussen de ijsblokjes sijpelen. Schud niet te krachtig, want dan smelten de ijsblokjes sneller. 

Giet door een puntzeef en giet over in een tweede schudbeker. Doe een dry shake, dus zonder ijsblokjes, zodat het eiwit emulgeert en een mooi schuim geeft. Serveer in een elegante coupe. Versier met paarse viooltjes (van Tom van BruFreshFood) en een vleugje versgemalen peper. Duw tot slot een sinaasappel op de glasomtrek voor een subtiele citrusnoot.

# De bereiding van de alcoholvrije cocktail is identiek aan die van de alcoholhoudende versie, met uitzondering van de gebruikte ingrediënten en hoeveelheden.

Opmerking van barman Alexis:

Het leuke aan Botaniets is dat de smaak je meeneemt op dezelfde reis als een klassieke cocktail. Peper en basilicum passen ook heel goed bij deze alcoholvrije gin.

* Rollebeekstraat 7 – 1000 Brussel