Be Horeca

Be-Mandates : Alles wat u moet weten over bestuursmandaten

 

De bestuurders van de FHB zijn verkozen voor een mandaat met een welbepaalde duur. Het is hun taak de belangen van het vak te verdedigen en bij te dragen aan de ontwikkeling van de hotel- en restaurantsector in Brussel.
Door Frederick da Soghe

Bestuurders moeten ervaring hebben in de horecasector om de problemen en uitdagingen van het vak te begrijpen. Ook kennis van bedrijfsbeheer is belangrijk, omdat ze betrokken worden bij het beheer van de financiën en het budget van de organisatie. De duur van hun mandaat dat eenmalig kan worden verlengd, is statutair bepaald en bedraagt drie jaar. Aangezien de statuten van de organisatie kunnen worden gewijzigd door de algemene vergadering van de leden van de FHB, kan deze duur worden herzien in functie van de behoeften van de organisatie en de wensen van haar leden.

 

Hernieuwing mandaten

Opgemerkt moet worden dat de bestuurders voor elk mandaat door de leden van de organisatie moeten worden gekozen of herkozen, wat garandeert dat ze verantwoording moeten afleggen aan de leden van de Federatie en in staat zijn om te reageren op de behoeften en prioriteiten van de leden van de Federatie Horeca Brussel.

 

Verantwoordelijkheden

Frederick da Soghe
Frederick da Soghe

Als vertegenwoordigers van de organisatie moeten zij de wetten en reglementen respecteren die van kracht zijn in hun sector en in staat zijn om de belangen van hun leden te verdedigen bij de bevoegde overheden. De bestuursleden van de FHB moeten:

– ervoor zorgen dat de organisatie de wet- en regelgeving naleeft die van toepassing is op hun activiteitensector, in het bijzonder met betrekking tot fiscaliteit, arbeidsrecht, voedselveiligheid, hygiëne, enz.

– de belangen van hun leden behartigen bij de bevoegde autoriteiten, zoals overheden, regelgevende instanties, regeringen, gemeenten, enz. Ze kunnen worden opgeroepen om deel te nemen aan vergaderingen, briefings te presenteren, openbare verklaringen af te leggen, enz.

– de relaties van de organisatie met de bevoegde overheidsinstanties beheren, met name door te reageren op verzoeken om informatie, te onderhandelen over overeenkomsten, de belangen van de leden te verdedigen, enz.

– beslissingen nemen in volledige transparantie en met volledige aansprakelijkheid, rekening houdend met de belangen van de leden van de organisatie en met de wettelijke en reglementaire vereisten.

 

Ze kunnen aansprakelijk worden gesteld voor hun daden en beslissingen bij de uitoefening van hun mandaat, in geval van niet-naleving van wet- en regelgeving, als er schade wordt berokkend aan leden van de organisatie of aan derden, enz. Bijgevolg dienen zij omzichtig en voorzichtig te werk te gaan bij de uitvoering van hun taken.

Bestuurders kunnen een sleutelrol spelen bij het bepalen van de strategie van de organisatie door inbreng van hun expertise, opvattingen en ideeën. Ze kunnen deelnemen aan strategische planningscommissies, werkgroepen of brainstormworkshops om bij te dragen aan de ontwikkeling van de strategie.

Ze spelen ook een belangrijke rol bij het beheer van de financiën en het budget van de organisatie. Hun deelname is essentieel om ervoor te zorgen dat de middelen van de organisatie effectief en efficiënt worden gebruikt om de gestelde doelen te bereiken. Zo staan bestuursleden bijvoorbeeld in voor de volgende taken:

  1. Opstelling van het jaarbudget van de organisatie door advies te geven over strategische prioriteiten, kosten en financieringsbronnen.
  2. Toezicht op de uitgaven van de organisatie door regelmatige opvolging van financiële rapporten.
  3. Beheer van financiële risico’s door regelmatige evaluatie van de financiën van de organisatie en door maatregelen voor te stellen om financiële verliezen te voorkomen.
  4. Toezicht op de boekhouding om de nauwkeurigheid en conformiteit van de rekeningen met de geldende regels te waarborgen.

Kortom, de bestuurders van de Horeca Federatie staan garant voor de representativiteit en doelmatigheid van de organisatie en hebben een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de horeca.