Onze inzet

Nabijheid en voeling met het terrein

Luisteren is onze eerste verplichting. Dankzij een actieve planning en regelmatige controle van de knooppunten van onze leiders kunnen we de realiteit van het land aanpakken en praktische actie ondernemen.

Een geëngageerde en representatieve federatie

Het team van Horeca Brussels zet zich volop in binnen vertegenwoordigingsmandaten om de Brusselse Horeca op alle fronten te verdedigen. Wij zijn de ruggengraat van onze klanten:

  • BECI (de Brusselse Kamer van Koophandel), HOTREC (de Europese confederatie van de Horeca), HSU (Hotel Stars Union), Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, Raad voor Zelfstandigen

  • CP302 (sociaal overleg), Sociaal Waarborgfonds Horeca

  • FAVV

  • EFP, Horeca Forma Be Pro, Federaal Vormingscentrum Horeca, SFMQ

  • Bezoek Brussel, Brusselse Nachtraad, hub.hospitality

Deze brede aanwezigheid - economisch, sociaal, opleidingsgericht, toeristisch, gezondheidsgerelateerd en Europees - garandeert dat de stem van de sector gehoord en verdedigd wordt daar waar de prioriteiten worden vastgelegd.

Prioriteiten afgestemd op de economische en politieke context

Terwijl de Horecasector voortdurend in beweging is en er nieuwe klanten bijkomen, ondernemen we ook actie op een aantal fronten. Onze rol: de belangen van het terrein efficiënt verdedigen met oog voor de actuele uitdagingen. Hier bekijken we de strategische dossiers van de sector, gecombineerd met actuele aanbevelingen.

Werk en opleiding

De Horeca is een arbeidsintensieve sector die bijzondere flexibiliteit vereist door de werktijden, de seizoensgebondenheid en de diversiteit aan activiteiten. Onze ondernemingen staan voor een dubbele uitdaging: voldoende personeel aantrekken om te voldoen aan de noden van het terrein en zorgen voor gekwalificeerde medewerkers om een hoog niveau van service en kwaliteit te behouden.

In dit kader wegen de loonkosten zwaar door op de bedrijven en bemoeilijken zij hun concurrentiekracht. We vragen daarom om een kader dat zowel de economische kracht van de sector als de economische zwakte van onze bedrijven aanpakt.

Elf prioriteiten :

  • De aantrekkelijkheid van de beroepen versterken en de diversiteit van loopbanen promoten.

  • Het rekruteren en behouden van teams vergemakkelijken.

  • Opleiding en kwalificatie ontwikkelen om kwaliteitsvolle service te garanderen.

  • Ondernemingen ondersteunen in hun HR-beheer en optimalisatie.

  • De loonkost verlichten, om de competitiviteit en de duurzaamheid van de bedrijven te vrijwaren.

Deze professionaliteit en voortdurende ontwikkeling zijn essentieel voor cateringprofessionals, die een evenwicht moeten vinden tussen operationele vereisten en administratieve procedures.

Administratieve vereenvoudiging

Horeca-ondernemers moeten hun energie kunnen wijden aan hun vak, niet aan papierwerk.

Wij pleiten voor :

  • Een harmonisatie van de procedures zodat de stappen duidelijker en uniformer worden,

  • Strikte termijnen die gerespecteerd worden, om wachten en onzekerheid te vermijden,

  • Betere coördinatie tussen administraties, met een efficiënt delen van documenten en gegevens (het "Only once"-principe),

  • Begrijpelijke en toegankelijke procedures, om tijdverlies te beperken en de oprichting, ontwikkeling en het beheer van een onderneming te vergemakkelijken.

Doel : een eenvoudig, vlot en voorspelbaar administratief kader, dat Horeca-ondernemers de nodige duidelijkheid geeft om met vertrouwen vooruit te gaan en zich te ontwikkelen.

Eerlijke en loyale concurrentie

Wij pleiten voor eerlijke voorwaarden voor alle Horeca-ondernemingen in Brussel.

Dat betekent de strijd tegen oneerlijke concurrentie, waakzaamheid tegenover machtsmisbruik en oneerlijke handelspraktijken, en de verdediging van een duidelijk en evenwichtig regelgevend kader.

Dat evenwicht vraagt ook om een rechtvaardige en aangepaste fiscaliteit, en om samenhangende regels die voor iedereen gelden, zodat elk bedrijf kan groeien in een competitieve maar loyale omgeving, waar de waarde van arbeid gerespecteerd en erkend wordt.

Doel : een competitieve maar eerlijke omgeving, waar elk bedrijf kan bloeien en waar de waarde van arbeid erkend wordt.

Mobiliteit in Brussel

De dynamische aard van de cateringindustrie wordt gedreven door een toegenomen mobiliteit. Klanten, werknemers en leveringen moeten vlot kunnen circuleren en parkeren. Wij verdedigen :

  • Vlotte toegang tot de zaken,

  • Aangepaste parkeermogelijkheden,

  • Veilige verplaatsingen (vooral voor teams die 's avonds werken),

  • Efficiënte logistiek voor leveringen.

Doel : een evenwichtige mobiliteit die de activiteit van de bedrijven ondersteunt, het leven van klanten vergemakkelijkt en de arbeidsomstandigheden verbetert.

Veiligheid in Brussel

Veiligheid is essentieel voor de zaken, hun teams en hun klanten, maar ook voor de aantrekkelijkheid van Brussel als toeristische, culinaire en feestelijke bestemming. Ze bepaalt mee de dynamiek van restaurants, cafés, bars, nachtlocaties en het onthaal van grote internationale evenementen.

De reputatie van Brussel, zowel nationaal als internationaal, weerspiegelt de groene geloofsbrieven van de stad.

Wij signaleren de problemen van het terrein opokaal niveau aan de burgemeesters en brengen ze ook via BECI, de intersectorale stam van de Brusselse ondernemingen.

Meer veiligheid betekent meer aantrekkelijkheid en gemoedsrust voor iedereen.

Horeca Brussel, dat is de stam en de steun van de Brusselse horeca. Elke dag verdedigen wij uw belangen zodat de sector kan groeien, vernieuwen en schitteren.