Nieuws

Herinnering: Hoe zit het met de btw in de horeca?

Ter herinnering, wat zijn de drie BTW-niveaus?

21% op alle dranken – frisdranken, koffie en alcohol – die in uw zaak verkrijgbaar zijn en op kant-en-klare snacks (zoals chips, kleine worstjes, suikerwafels) en andere voedingsmiddelen zonder bereiding.

12% BTW op alle andere voedingsmiddelen die in uw zaak worden geserveerd.

6% voor afhaalmaaltijden, op voorwaarde dat er geen bijkomende diensten zijn (bediening aan tafel). Voor alcoholische dranken en onbewerkte luxegoederen (kreeft, kaviaar, oesters, enz.) geldt nog steeds het BTW-tarief van 21%.

Voor afhaalfrites geldt een tarief van 6%, mits:

  • typische gefrituurde gerechten ;
  • gebruik van wegwerpbestek en/of -verpakking
  • niet aan tafel geserveerd;
  • alleen buiten – niet in een gesloten ruimte anders 12% BTW.

Een all-inclusive pakket?

Verstrekt u menu’s of arrangementen tegen een all-in prijs inclusief bereide gerechten en dranken? Indien voor een menu met spijs en drank een totaalprijs wordt aangerekend, moet de prijs worden uitgesplitst en moeten het bedrag voor het spijsgedeelte en het bedrag voor het drankgedeelte afzonderlijk worden vermeld.

-> De prijs voor eten is 12% en de prijs voor drinken is 21%. Indien dit onderscheid niet wordt gemaakt, is de totale prijs onderworpen aan 21% BTW.

Hoe kan je afbreken? In principe zou dit moeten gebeuren op basis van de “normale waarde” van de dranken. Dit is, in het kort, de prijs die de klant normaal zou betalen voor de afzonderlijke aankoop van de dranken (zonder het eten).

Hoe moet u uw kassasysteem herconfigureren wanneer het btw-tarief verandert?

SCE-gebruikers kunnen de programmering van hun kassasysteem aanpassen. Een ECS-kassa bevat gewoonlijk de volgende BTW-codes:

A 21 %
B 12 %
C 6 %
D 0 %.

Deze codes mogen niet worden veranderd.

Dranken moeten worden geprogrammeerd met BTW-code A, levensmiddelen met BTW-code B en afhaalmaaltijden met BTW-code C.