Tijdens de Ronde Tafel op 5 september 2022 in het Repos des Chasseurs in Watermaal-Bosvoorde gingen de Federatie Horeca Brussel en een aantal handelaars uit de gemeente in debat met vertegenwoordigers van het gemeentebestuur over de energiecrisis, stadsplanning en andere actuele kwesties.
De Federatie Horeca Brussel, vertegenwoordigd door haar voorzitter, Ludivine de Magnanville, en haar ondervoorzitter, Hubert de Bellefroid, had eerder een handvol horecaondernemers uit de gemeente bijeengebracht om een overzicht te krijgen van de aan te pakken problemen.
Burgemeester Olivier Deleuze was aanwezig, evenals Hang Nguyen, loco-burgemeester van Economische Zaken, Ghislaine De Grave, hoofd van de afdeling Economische Zaken, en Lionel Wéry, van de afdeling Openbare Werken, om de beste oplossingen voor hun gemeente te vinden.
Energiecrisis en vacaturetekort
“We proberen de meubels te redden”, vertelde de burgemeester van Watermaal-Bosvoorde over de energiecrisis. “Bij elke renovatie besteedt de gemeente aandacht aan de dubbele verlichting, de EPB, de isolatie…”. Bovenop deze noodzakelijke maatregelen heeft de gemeente zonnepanelen geïnstalleerd op de school La Futaie, Avenue des Coccinelle, en is van plan dit opnieuw te doen wanneer de bouwvergunning dit toelaat.
Ook de aanwezige winkeliers en de Federatie Horeca Brussel hebben de verschillende vertegenwoordigers van de gemeente gewezen op de ernst van het personeelstekort. Zij stelden een Jobday voor die gewijd is aan de horeca en een doorgeefluik van vacatures in de sector op de website van het Syndicat d’Initiatives. De gemeente stelt ook voor om winkeliers in contact te brengen met de wethouder Jeugd, om jongeren in de horeca aan het werk te zetten.
Stedenbouw en terrassen
De winkeliers wezen ook op de talrijke veranderingen van gebruik en zeiden dat zij zich in een “slaapstad” waanden waar het minste lawaai storend was. Helaas geeft de wethouder van economisch leven toe dat zij geen macht heeft om het gebruik van een winkel te handhaven.
Wat terrassen betreft, is de burgemeester duidelijk: geen eilandterrassen in zijn gemeente en geen buitenverwarming. “We kunnen net zo goed het lawaai op straat concentreren en energie besparen”, legt hij uit. Niet alle winkeliers zijn het daarmee eens, vooral omdat zij geen zekerheid hebben dat hun “COVID-terrassen” kunnen blijven bestaan. “Een restaurant zonder terras is niet langer levensvatbaar”, concluderen ze.
Ten slotte vroegen de winkeliers om meer communicatie en meer luisterend oor, waartoe de gemeente best bereid was. Er werden verschillende telefoonnummers en contacten uitgewisseld en de Ronde Tafel eindigde met een tamelijk positieve noot.