Sector

De beste leerling van de klas veroordelen is een heel slecht signaal van de regering!

De beste leerling van de klas veroordelen is een heel slecht signaal van de regering!

De Horecafederatie Brussel heeft geen begrip voor de houding van de regering om het nachtleven dubbel te controleren.

Tussen de keuze tussen CST en snelle test of CST en masker; er is in de sector een gebrek aan begrip voor deze maatregel die de uitgaanswereld na 18 maanden sluiting nog meer schade zal berokkenen.

Het veroordelen van de beste leerling van de klas is een zeer slecht signaal van de regering aan een horecasector die zo goed mogelijk zware maatregelen aan het uitvoeren is.

Wat zijn de huidige maatregelen?

Veilige afstand en beperking van sociale contacten

Uitgebreid verplicht dragen van maskers  Het Overlegcomité heeft besloten het dragen van maskers verplicht te stellen in inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten worden georganiseerd; in het kader van evenementen, zowel binnen als buiten en ongeacht de omvang van het evenement.  Het masker moet worden gedragen vanaf de leeftijd van 10 jaar. Het masker mag alleen af en toe worden afgedaan om zittend te eten en te drinken, en wanneer de aard van de activiteit het dragen van een masker onmogelijk maakt, zoals tijdens sportactiviteiten.

Covid Safe Ticket+ -> Het Covid Safe Ticket is een bewijs van volledige vaccinatie, een negatieve PCR-test of een bewijs van herstel. Het geeft bijvoorbeeld toegang tot evenementen en horecagelegenheden.  Op evenementen waar het Covid Safe Ticket van toepassing was, was het dragen van een masker eveneens verplicht. Het Covid Safe Ticket en het masker zijn dus vereist.

Het Covid Safe ticket en masker moeten in de volgende situaties worden gedragen:

  • voor openbare evenementen en privé-vergaderingen van meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten;
  • in horecagelegenheden (met inbegrip van privé-evenementen die daar worden gehouden) ;
  • in theaters, concertzalen, muziekzalen, cabarets en andere evenementenzalen, polyvalente zalen voor culturele activiteiten, overdekte circussen, bioscopen, musea en amusements- en andere (overdekte) themaparken.

Discotheken en danszalen die het dragen van maskers niet willen opleggen, zijn verplicht hun klanten te vragen het Covid Safe Ticket te tonen en ter plaatse een zelftest af te leggen. Dus Covid Safe Ticket + zelftest.

Verplicht telewerken   Telewerk wordt verplicht in de particuliere sector en in alle overheidsdiensten, tenzij de aard van de functie of de continuïteit van de werkzaamheden het niet toelaten. Per personeelslid is één dag aanwezigheid op het werk toegestaan. Vanaf 13 december wordt het aantal dagen dat het personeelslid weer aan het werk mag, verhoogd tot maximaal twee per personeelslid.

Generalisatie van de extra dosis Alle volledig gevaccineerden krijgen binnenkort de kans om een boosterdosis te krijgen. De vaccinatiecampagne voor kinderen van 5-11 jaar zal binnenkort van start gaan.  De maatregelen treden in werking op 20 november 2021 en zijn van toepassing tot en met 28 januari 2022. Het Overlegcomité zal begin januari bijeenkomen om de maatregelen te evalueren.