Nieuws

Energiecrisis: de regionale bonus moet er in februari eindelijk komen

Het Brusselse Gewest heeft 113 miljoen rechtstreekse steun vrijgemaakt om bedrijven te helpen die zwaar door de energiecrisis zijn getroffen. Aanvankelijk aangekondigd voor januari 2023, zou het in februari eindelijk het licht moeten zien.

Ter herinnering: de steun bedraagt 30% van het verschil tussen de rekeningen van 2021 en 2022 van de betrokken organisatie. Ook bedrijven met meerdere vestigingseenheden zijn in aanmerking genomen: tot 6 tellers toegestaan op deze steun.

De clausules zijn de volgende:

  • De opgegeven omzet voor het jaar 2021 moet ten minste 50.000 euro bedragen.
  • De balansen voor het jaar 2021 moeten worden ingediend.
  • Er is een limiet van 50.000€ voor de Re.Ca. en 100.000€ voor de Ho.

Deze regionale bonus wordt momenteel in tweede lezing behandeld. Dit zal worden gevolgd door een aanbesteding om te beslissen over het beheer van het premiedossier.

U kunt nu uw energieafrekening van 2022 aanvragen bij uw leverancier, zodat alles klaar is als de bonus in februari wordt gepubliceerd.

Als u moeilijkheden ondervindt door de vertraging van deze steun, staat de Federatie Horeca Brussel klaar om naar u te luisteren en samen met uw leverancier naar oplossingen te zoeken. Er wordt momenteel onderhandeld met Sibelga om ervoor te zorgen dat de distributie zo snel mogelijk kan worden hervat in geval van een meteruitval, zodat het bedrijf kan worden voortgezet. De leveranciers van gas en elektriciteit, Luminus en Engie, zijn op de hoogte van de komst van een premie en kunnen mogelijk betalingsfaciliteiten verlenen.