Een nieuw team voor de Federatie Horeca Brussel
Be Horeca

Be-Federation: Een nieuw team aan het hoofd van de Brusselse Horeca Federatie

 

De Federatie Horeca Brussel begint aan een nieuw tijdperk, na de benoeming van vier horecaprofessionals aan haar hoofd. Dat kwartet bestaat uit Matthieu Léonard, David Debin, Kamila Ostrowska en Loïc Installé: zij stellen voortaan hun expertise en engagement ten dienste van de sector en zijn uitdagingen.

 

Een complementair, dynamisch en toegewijd team

Matthieu Léonard, de nieuwe voorzitter, zal het team leiden samen met ondervoorzitter David Debin en managing director Kamila Ostrowska. Ze worden bijgestaan door een nieuwe penningmeester, Loïc Installé. Alle vier begonnen ze hun carrière als werknemer in de horeca, voor ze ondernemer werden. Dankzij hun persoonlijke ervaring met de sector hebben ze een diep inzicht in de realiteit van de horeca, zijn moeilijkheden en de passie die de sector drijft.

 

Een moderne en doeltreffende visie

In een sector die voor ongekende uitdagingen en cruciale problemen staat, wil het nieuwe team de grenzen verleggen voor het behoud van de 30.000 banen die de horeca in de hoofdstad genereert. “We willen de Federatie positioneren als een professionele, ernstige, betrouwbare en onmisbare partner”, aldus Matthieu Léonard.

Om hun ambitieuze doelstellingen waar te maken hebben Matthieu, David, Kamila en Loïc de structuur en de bestuurswijze van de federatie herbekeken. Daarbij definieerden ze waarden als engagement, ethiek en transparantie als leidraad voor hun acties.

“Naast het vertegenwoordigen van de sector en het verdedigen van zijn belangen, is de ondersteuning van horecabedrijven een essentieel onderdeel van onze missie”, benadrukt David Debin. Het viertal wil bijdragen aan de economische en financiële kracht van de horecabedrijven die een cruciale rol spelen in het sociale leven.

“Samen staan we sterker”, voegt Kamila Ostrowska toe. “We willen graag samenwerken met andere federaties en onze institutionele partners; ook willen we sterke banden smeden binnen de ondernemersgemeenschap.”

 

Ambitieuze uitdagingen voor de Brusselse horeca

Binnen de Federatie is hun belangrijkste missie duidelijk: de vertegenwoordiging en verdediging van een essentiële sector die nog steeds slecht begrepen wordt en weinig erkenning geniet. Tot de grote projecten die het nieuwe team tot een goed einde wil brengen, behoren enkele cruciale punten:

  • Eerlijkere belasting van arbeid met, in het bijzonder, homogenere loonsverhogingen tussen bruto en netto, evenals belastingvrije fooien en overuren.
  • Herziening van het blackbox systeem inclusief indexering van premies en uitbreiding naar andere detailhandelszaken.
  • Verlaging van de BTW op niet-alcoholhoudende dranken om economische en gezondheidsredenen.
  • Gemakkelijkere toegang tot het beroep, met name door opleiding, verhoging van het aantal “studentenuren” en gunstige voorwaarden voor werknemers die in een regularisatietraject zitten.

 

Grote ambities voor de toekomst

“We zullen hard werken om de politici ervan te overtuigen de arbeidsmarkt te hervormen op het vlak van fiscaliteit en flexibiliteit”, besluit Matthieu Léonard. De Federatie wil het Gewest ook aanmoedigen om meer te investeren in toerisme en mobiliteit en om regionaal beleid te ontwikkelen dat een veilige omgeving voor iedereen bevordert.