De Federatie Horeca Brussel begint aan een nieuw tijdperk, na de benoeming van vier horecaprofessionals aan haar hoofd. Het zijn Matthieu Léonard, David Debin, Kamila Ostrowska en Loïc Installé: zij brengen hun expertise en engagement naar de sector en zijn activiteiten.
Een complementair, dynamisch en toegewijd team
Matthieu Léonard, de nieuwe voorzitter, zal het team samen leiden met ondervoorzitter David Debin als algemeen directeur Kamila Ostrowska. Ze worden bijgestaan door een nieuwe penningmeester, Loïc geïnstalleerd. Ze begonnen allemaal hun carrière als werknemer in de horeca en werken nu als detailhandelaar. Dankzij hun persoonlijke ervaring in de sector hebben ze een echt inzicht in de realiteit van de horeca, de werkwijzen en de passies van de sector.
Een moderne en doeltreffende visie
In een sector waar veel gebruik en cruciale problemen zijn, zal het nieuwe team de regels voor de 30.000 horecazaken in de Hoofdstad kunnen aanscherpen. "We zullen de Federatie positioneren als een professionele, onpartijdige, betrouwbare en onbevooroordeelde partner", zegt Matthieu Léonard.
Om hun ambitieuze doelstellingen waar te maken hebben Matthieu, David, Kamila en Loïc de structuur en de bestuurswijze van de federatie herbekeken. Daarbij definiëren ze waarden als engagement, ethiek en transparantie als leidraad voor hun acties.
"Ondanks de economische levensvatbaarheid van de sector en de manier waarop de relaties worden beheerd, is de introductie van tuinbouwproducten een essentieel onderdeel van onze missie", zegt David Debin. Het viertal wil bijdragen aan de economische en financiële kracht van de horecabedrijven die een cruciale rol spelen in het sociale leven.
"Kamila Ostrowska zegt: "We zullen blijven samenwerken met andere federaties en onze institutionele partners, en we zullen ook blijven samenwerken met andere bands in de ondernemersgemeenschap.
Ambitieuze uitdagingen voor de Brusselse horeca
Binnen de Federatie is hun belangrijkste missie duidelijk: de vertegenwoordiging en verdediging van een essentiële sector die nog steeds slecht begrepen wordt en weinig erkenning geniet. Naast de grote projecten waar het nieuwe team aan werkt, zijn er een aantal cruciale punten:
- Eerlijkere belasting van arbeid met, in het bijzonder, homogenere loonsverhogingen tussen bruto en netto, evenals belastingvrije fooien en overuren.
- Herziening van het blackbox systeem inclusief indexering van premies en uitbreiding naar andere detailhandelszaken.
- Verlaging van de BTW op niet-alcoholhoudende dranken om economische en gezondheidsredenen.
- Gemakkelijkere toegang tot het beroep, met naam door opleiding, verhoging van het aantal "studentenuren" en gunstige voorwaarden voor werknemers die in een regularisatietraject zitten.
Grote ambities voor de toekomst
"We zullen er hard aan werken om ervoor te zorgen dat politici zorg dragen voor de arbeidsmarkt door de belastingen en flexibiliteit te verhogen," zegt Matthieu Léonard. De Federatie wil het Gewest ook aanmoedigen om meer te investeren in toerisme en mobiliteit en om regionaal beleid te ontwikkelen dat een veilige omgeving voor iedereen bevordert.