De tweede editie van de culinaire wedstrijd Be Cheffe werd op maandag 25 november 2024 feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking in het Museum Kunst en Geschiedenis in Brussel. In aanwezigheid van 250 gasten, waaronder prominente politici en sleutelfiguren uit de gastronomie, werden de drie winnaressen in de schijnwerpers gezet :
- Léa Guchet (École Hôtelière Provinciale de Namur), winnares in de categorie « Studenten »;
- Laure Genonceaux (KTCHN Traiteur, Bruxelles), winnares in de categorie « Werknemers »;
- Emmanuelle Ampe, bekend als Mama Tataki, winnares in de categorie « Ondernemers ».
Tijdens de finale op 4 november streden 15 finalisten uit heel België in de keukens van Horeca Forma Be Pro, hét opleidingscentrum voor de horeca. De opdracht? Twee gerechten bereiden: een vegetarische carpaccio met herfstsmaken en een gerecht dat witloof op eenvoudige maar verfijnde wijze in de schijnwerpers zet.
Een jury van 15 culinaire experts, vijf per categorie, beoordeelde de gerechten blind. Onder hen sterrencheffe Marie Trignon, de visionaire Isabelle Arpin en juryvoorzitter Ludivine de Magnanville, oprichter van de wedstrijd en voormalig voorzitter van de Federatie Horeca Brussel.
Een podium voor vrouwelijk talent
Be Cheffe, georganiseerd door de Federatie Horeca Brussel, biedt vrouwen in de horeca een platform om hun talenten te tonen in een solidaire en toegankelijke context. Het initiatief viert vrouwen en ondersteunt hen in een sector waar hun vaardigheden en creativiteit nog te vaak onopgemerkt blijven.
« Be Cheffe is meer dan een wedstrijd; het is een beweging die gelijkheid en solidariteit in de horeca promoot. Het biedt deelneemsters een kans om banden te smeden, ervaringen te delen en een inspirerend netwerk op te bouwen », zegt Kamila Ostrowska, algemeen directeur van de Federatie Horeca Brussel. Nieuw dit jaar was de focus op duurzaamheid, dankzij een samenwerking met eFarmz. Kandidaten werkten met seizoensgebonden en lokaal geproduceerde ingrediënten. « Deze wedstrijd toont uitzonderlijke talenten en benadrukt tegelijkertijd het belang van milieuvriendelijke gastronomie », voegt Ostrowska toe.
Léa Guchet, winnares in de categorie « Studenten »
Met haar 17 jaar wist Léa Guchet de jury te imponeren met haar verfijnde composities en sterke technieken. Als student aan de École Hôtelière Provinciale de Namur koos ze ervoor om uit haar comfortzone te stappen en haar vroege talent te tonen.
Haar gerecht « La Chemise Verte » – een carpaccio van Chioggia-biet met mandarijn, ricotta met dragon en geroosterde hazelnoten – bracht de herfstsmaken op elegante wijze tot leven. Haar tweede creatie, « Bon Belge », gaf een moderne draai aan de klassieke witloofgratin met een tartelette, gegrild hammetje en een luchtige Mornay-espuma.
Gedreven door de ambitie om de rol van vrouwen in de horeca te versterken en duurzame, lokale keuken te promoten, vertegenwoordigt Léa een nieuwe generatie geëngageerde en talentvolle chefs.
Laure Genonceaux, winnares in de categorie « Werknemers »
Als cheffe bij KTCHN Traiteur in Brussel is Laure Genonceaux geen onbekende in de culinaire wereld. Als voormalig sterrencheffe bij Brinz’l en Lady Chef of the Year in 2017, blijft ze indruk maken met haar verfijnde technieken en innovatieve creativiteit.
Tijdens Be Cheffe 2024 blonk ze uit met haar gerechten: een koolrabi carpaccio met Kalamansi-dressing, kaas uit Beersel en geroosterde boekweit, en een zwarte rijst risotto met schelpdieren en cider, vergezeld van gebakken witloof en een peterseliecoulis. De jury prees de balans tussen bitterheid en zuurheid en haar levendige presentatie.
Met deze overwinning bevestigt Laure haar reputatie als een invloedrijke figuur in de Belgische gastronomie. Haar stijl, een mix van technische beheersing, inventiviteit en liefde voor lokale producten, plaatst haar onmiskenbaar in de topklasse.
Emmanuelle Ampe, winnares in de categorie « Ondernemers »
Beter bekend als « Mama Tataki », is Emmanuelle Ampe een chef die grenzen doorbreekt. Als culinaire nomade biedt ze op maat gemaakte ervaringen, van tijdelijke samenwerkingen tot privé-evenementen. Haar moderne en dynamische benadering weerspiegelt een keuken die traditie en innovatie combineert.
Haar gerechten tijdens Be Cheffe – « Herfst in Japans Brussel », een elegant eerbetoon aan de herfstsmaken, en « Ode aan de Westhoek », een creatie met witloof, mosselen en schelpen – werden geprezen om hun visuele pracht en perfecte smaakbalans.
Met haar engagement voor duurzame en inclusieve gastronomie bevestigt Emmanuelle haar reputatie als een chef die geen grenzen kent en die zeker nog van zich zal laten horen.
Samen de horeca herschrijven!
Met Be Cheffe herbevestigt de Federatie Horeca Brussel haar inzet voor vrouwelijk talent, diversiteit en het inspireren van nieuwe generaties in de horeca.