Coffeeshops

U hoeft geen toegang te hebben tot het beroep van traiteur en banketbakker op voorwaarde dat u alleen kleinschalige catering aanbiedt (soepen, croques en alle soorten toasts, kroketten, met uitzondering van aardappelkroketten, vol-au-vent, zwarte pudding en witte pudding, spiesen, gevulde broodjes, hamburgers, hotdogs, pittas en croissants, pasta, pizza's, quiches of andere vieze pasteien, koude salades, Engelse schotels, bereide eieren, desserts (inclusief pannenkoeken, ijs, wafels, gebak, broodjes, yoghurt en milkshakes) Deze lichte maaltijden kunnen alleen met brood worden geserveerd.

Investeren in een café

Cafés zijn er in alle soorten en maten, maar het is duidelijk dat een rendabel café vandaag een plaats moet zijn die een echt verhaal te vertellen heeft en die zijn klanten iets speciaals te bieden heeft. Uw initiële investering wordt dus sterk beïnvloed door de middelen die u nodig zult hebben om uw concept te vertalen in styling, decoratie, inrichting en faciliteiten.

Een café uitbaten

Een caféhouder of -beheerder heeft de leiding over een drinkgelegenheid. Zij zijn belast met de bevoorrading en het beheer van de voorraden dranken, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen. Zij ontvangen klanten, serveren hen drankjes en soms eenvoudige gerechten. De werktijden zijn onregelmatig en omvatten ook zon- en feestdagen. Rustiger en drukkere perioden volgen elkaar op, evenals seizoensgebonden schommelingen.

Over de sector

Het rookverbod dat voor de horeca in het algemeen geldt, heeft uiteraard een zeer grote invloed gehad op het cafésegment. Het aantal bedrijfssluitingen en faillissementen is sinds de invoering ervan in juli 2011 met 34% gestegen. Sindsdien is het aantal nieuwe cafés aanzienlijk gedaald.

Ook al nemen deze ontwikkelingen niet in alle provincies dezelfde proporties aan, toch is er sprake van een algemene trend: sinds 2011 zijn meer dan 3 000 cafés verdwenen. Deze tendens is versterkt door de voortdurende stijging van de bierprijzen en de strengere controles op het alcoholgehalte in het verkeer.

Het aantal bezoeken aan een café is tussen 2009 en 2012 met meer dan 18% gedaald tot 115 miljoen bezoeken per jaar. Tegelijkertijd is het duidelijk dat etablissementen die blijven investeren en echte concepten uitvinden, het beter doen dan andere en in staat zijn jongere generaties aan te spreken.

Er zit dus zeker toekomst in het uitbaten van een café, maar het aanbieden van een toonbank, een paar tafeltjes en een paar biertjes is niet langer voldoende om te slagen: uw klanten verwachten iets bijzonders te beleven wanneer zij uw zaak bezoeken.

Bron: De Belgische Ondernemingskrant

Gebruiksomstandigheden 

Als u als zelfstandige een café wilt uitbaten, moet u uiteraard een ondernemingsnummer hebben. U moet uw kennis van bedrijfsbeheer kunnen aantonen, hetzij door uw diploma, hetzij door uw ervaring.

In principe kan uw café alleen snacks serveren. Als u meer uitgebreide gerechten wilt serveren, zult u over voldoende bewijs van vakbekwaamheid moeten beschikken.

U moet ook een vergunning hebben voor het vervaardigen of in de handel brengen van levensmiddelen, voor de verkoop van alcoholhoudende dranken, een hygiënecertificaat, een stedenbouwkundig certificaat, een certificaat betreffende de naleving van de brandveiligheidsvoorschriften en een karakterverklaring.

Houd ook rekening met de plaatselijke voorschriften inzake lawaai en openings- en sluitingstijden.

Heel vaak zult u als exploitant overeenkomsten sluiten met brouwers en andere leveranciers, die in sommige gevallen zeer bindend kunnen zijn.

Als u in uw etablissement muziek ten gehore brengt, zult u ook de daaraan verbonden rechten via de "billijke vergoeding" aan SABAM moeten betalen.

Roken is in een café niet toegestaan. Indien u uw klanten de mogelijkheid wilt bieden om te roken, moet u daarvoor een speciale ruimte ter beschikking stellen en onder zeer strikte voorwaarden. De beroepsverenigingen kunnen u hierbij helpen.

Tot op heden heeft de befaamde wetgeving inzake de zogenaamde "gesloten" kassa's nog steeds niet haar volle effect gesorteerd. De meeste federaties blijven zich verzetten tegen de toepassing ervan omdat zij vrezen dat de rentabiliteit van de horecabedrijven in het algemeen hierdoor in gevaar komt.