horeca brussel studenten coffeeshop
Horeca Federatie

Record in de horeca: Bijna de helft van de werknemers is student

 

Het aantal studenten in de horeca groeit snel, zo blijkt uit cijfers van Partena Professional en onze partner Horecafocus Group.

Nu de feestdagen naderen, een cruciale periode voor de Belgische horeca, worden de uitdagingen voor de sector steeds groter. Hoewel de pandemie nu achter de rug is, blijven de inflatie en de stijgende kosten druk uitoefenen op de sector. Toch is er een opvallende trend: de sociale secretariaten Partena Professional en Horecafocus stellen vast dat in 2024 48% van de werknemers in de sector student zal zijn, tegenover 32% in 2019. Deze stijging van 16% onderstreept het groeiende belang van deze flexibele arbeidskrachten, die een belangrijke hefboom blijken te zijn in de aanpassing van de sector aan de huidige uitdagingen. In een tijd waarin een recordloonindexering van 11,08% en stijgende kosten hun weerslag hebben op de marges, spelen studenten een centrale rol in de transformatie van de horeca.

Lees ook > Apéro Club #5: De ontmoetingsplaats voor horecaprofessionals is terug

Een veranderende sector: een hausse aan werkgelegenheid voor studenten en meer flexibiliteit

Cijfers van de sociale secretariaten Partena Professional en Horecafocus, die zo’n 17.000 werknemers in 1.500 bedrijven in de horeca analyseerden, laten een grote verandering zien: in 2024 is 48% van de werknemers in de horeca student, tegenover slechts 32% in 2019. “Dit is een spectaculaire stijging, die deels kan worden verklaard door de hervorming van de schoolvakanties, die meer mogelijkheden bieden om te werken, maar ook door de toenemende onzekerheid van jongeren, die verplicht zijn om extra inkomsten te vinden om hun studie te financieren”, legt David Debin van Horecafocus uit.

Hoewel de geografische verdeling laat zien dat 12% van de werknemers in de sector in Brussel gevestigd is, 59% in Vlaanderen en 30% in Wallonië, is het de opkomst van studentencontracten die de situatie verandert in een sector die van oudsher afhankelijk is van deeltijdwerkers en flexibele banen.

Wat het loon betreft, lijken de verschillen tussen studenten en voltijdse werknemers minimaal te zijn. In 2024 bedroeg het gemiddelde uurloon in de horeca €14,26 voor vaste werknemers, vergeleken met €14,22 voor studenten. Flexwerkers daarentegen verdienden een gemiddeld loon van €13,04.

Arbeidskosten en belastingdruk: een dubbele last

De economische lasten voor werkgevers in de horeca blijven toenemen. In 2023 zette de record loonindexering van 11,08%, in combinatie met de jaarlijkse anciënniteitsindexering van het Paritair Comité Horeca, de bedrijfsmarges enorm onder druk. Daarbij komt nog de last van de fiscale lasten, waarbij elke nettoloonstijging voor de werknemers een onevenredig hoge kost wordt voor de werkgever, die kan oplopen tot 8 keer het toegekende bedrag.

Lees ook > Een horecazaak openen in Brussel? Vergeet de nodige vergunningen niet!

“Externe kosten, in het bijzonder stijgende energie- en grondstofprijzen, blijven de gezondheidsindex opdrijven, waardoor de bedrijfskosten nog verder stijgen”, legt David Debin van Horecafocus uit. “En voor velen van hen hebben de maanden van gedwongen sluiting tijdens de pandemie hun cashflow opgedroogd, met overheidssubsidies die nauwelijks 25% van de vaste kosten dekken.

Een onzekere maar veerkrachtige toekomst

De toekomst van de horecasector blijft onzeker, met een toenemend risico op faillissement als gevolg van lagere marges en beperkte liquiditeit. De sector toont echter veerkracht door in te zetten op digitalisering, het verbeteren van de klantervaring en thuisbezorging, wat essentieel is geworden. Diversificatie van diensten, met name door nieuwe partnerschappen en concepten, is cruciaal om te overleven. In het hart van deze transformatie zullen studenten een sleutelrol spelen als flexibele en onmisbare arbeidskrachten.

Over onze partner Horecafocus Group

Horecafocus Group biedt een compleet dienstenpakket voor uw HoReCa bedrijf. Onze jarenlange ervaring en diepgaande kennis van de HoReCa-sector maken van ons een echte industrie-expert en specialist. Bij Horecafocus kunt u naast ons sociaal bureau of sociaal secretariaat ook terecht bij Staffable voor het loonbeheer van uw flexibele medewerkers. Horecafocus Solutions kan u helpen met belangrijke managementtaken, zoals het opstellen van arbeidsreglementen en arbeidsovereenkomsten. We bieden ook sectorspecifieke opleidingen aan, voeren sociaaljuridische audits uit en begeleiden u bij sociale inspecties. Zo hebt u alle expertise en diensten onder één dak, afgestemd op de specifieke behoeften van HoReCa.

Meer informatie op www.horecafocusgroup.be

Over Partena Professional

Partena Professional is een dienstverlener met een sterke focus op ondernemerschap en people management. Partena Professional ondersteunt en begeleidt starters, KMO’s en grote ondernemingen bij hun administratieve procedures en HR-beleid. We bieden diensten aan in verband met het opstarten van bedrijven, het sociaal statuut van zelfstandigen, loon- en personeelsbeheer, opleidingen, juridisch advies en alle vormen van consultancy (HR, juridisch, enz.). Zo’n 1.800 medewerkers bedienen meer dan 81.000 bedrijven en 135.000 zelfstandigen, goed voor een omzet van 180 miljoen euro per jaar.

Ga voor meer informatie naar www.partena-professional.be