Vanaf 1ᵉʳ januari 2025 zal het jaarlijkse quotum van toegestane werkuren voor studenten in België worden teruggebracht tot 475 uur, na een tijdelijke uitbreiding tot 600 uur in 2023 en 2024.
Deze beslissing, die een terugkeer naar de pre-COVID-bepalingen inluidt, kan grote gevolgen hebben voor de horecasector, waar studenten een aanzienlijk deel van het personeel uitmaken.
De horecasector is al enkele jaren sterk afhankelijk van studenten om aan de personeelsbehoefte te voldoen, vooral tijdens piekperioden. Deze week berichtten we over een opvallende trend die werd vastgesteld door de sociale secretariaten Partena Professional en Horecafocus, die vaststelden dat in 2024 48% van de werknemers in de sector studenten zouden zijn, tegenover 32% in 2019.
Lees ook > Record in de horeca: bijna de helft van de werknemers is student
Deze stijging van 16% onderstreept het groeiende belang van deze flexibele arbeidskrachten, die een belangrijke hefboom blijken te zijn in de aanpassing van de sector aan de huidige uitdagingen. Terwijl de recordloonindexering van 11,08% en de stijgende kosten hun weerslag hebben op de marges, spelen studenten een centrale rol in de transformatie van de horecasector.
De tijdelijke uitbreiding van het quotum tot 600 uur werd besloten om werkgevers te ondersteunen in het licht van de COVID-19-crisis. Deze maatregel zorgde voor meer flexibiliteit in een context van een tekort aan arbeidskrachten. De regering heeft echter bevestigd dat deze maatregel op 31 december 2024 afloopt en dat het quotum dan weer op het oorspronkelijke niveau komt te liggen.
Gevolgen voor horecabedrijven
Het verlagen van de quota kan leiden tot een aantal uitdagingen:
Minder beschikbaarheid: Met een lagere limiet zullen werkgevers de uren van studenten strategischer moeten toewijzen, gericht op piekperioden.
Hogere kosten: voor gewerkte uren die het quotum van 475 overschrijden, moeten standaard socialezekerheidsbijdragen worden betaald, waardoor de kosten voor werkgevers toenemen.
Diversifiëring van de werving: Bedrijven zullen misschien meer gebruik moeten maken van andere vormen van flexibele arbeid, zoals flexwerkers, om dit verlies te compenseren.
Een impact in een gespannen economisch klimaat
Deze maatregel komt op een moment dat de horecasector nog steeds te maken heeft met aanzienlijke economische druk, met name als gevolg van inflatie, stijgende energiekosten en opeenvolgende loonindexeringen.
Lees ook > Apéro Club #5: De ontmoetingsplaats voor horecaprofessionals is terug
Vooruitzichten voor 2025
Er wordt momenteel een wetsvoorstel besproken om het quotum van 600 uur te handhaven, maar er is nog geen beslissing genomen. Als dit voorstel het niet haalt, zullen restaurantmanagers zich snel moeten aanpassen aan deze nieuwe realiteit, door het gebruik van de beschikbare uren te optimaliseren en andere oplossingen te zoeken om het gebrek aan mankracht op te vangen.
De Fédération Horeca Bruxelles staat vooraan in deze problematiek en moedigt u aan om te anticiperen op deze veranderingen. Blijf op de hoogte via onze sociale netwerken en onze nieuwsbrief.
Lees ook > Wilt u een horecazaak openen in Brussel? Vergeet de nodige vergunningen niet!