Opleiding van referentiepersonen Versterkt geluid
Nieuws Opleidingen

Opleiding voor referentiepersoon voor de versterkt geluid

Beheert u inrichtingen of organiseert u openluchtevenementen waar versterkte muziek wordt gespeeld met geluidsniveaus tot 100 dB(A)? Leefmilieu Brussel organiseert regelmatig gratis opleidingen voor “referentiepersonen voor versterkt geluid”.

 

Een praktische opleiding

Sinds 2018 is het verplicht voor alle voor het publiek toegankelijke inrichtingen, met inbegrip van openlucht- of tijdelijke evenementen, die versterkt geluid uitzenden boven 95dB(A) (inrichtingen van categorie 3), om een “referentiepersoon” aan te wijzen die de door Leefmilieu Brussel aangeboden opleiding voor “referentiepersonen voor versterkt geluid” heeft gevolgd.

Deze opleiding is bedoeld om de uitbaters van zalen waar hoge niveaus worden uitgezonden uit te leggen dat ze de gezondheid van het aanwezige publiek moeten respecteren (decreet “Versterkt Geluid”, van toepassing sinds 2018). De trainers zijn experts op dit gebied en staan ter beschikking om praktische vragen van de deelnemers te beantwoorden om hen te helpen de geluidsuitzending zo goed mogelijk te beheren met respect voor het publiek en de buurt.

Opgelet: de problematiek van het respect voor de buren (decreet “burenlawaai” van 2002) staat niet centraal in de opleiding. Als u vragen heeft over mogelijke buurtproblemen, kunt u contact opnemen met info@environnement.brussels

 

Wie kan “referentiepersoon” in versterkt geluid worden?

Om in aanmerking te komen voor de opleiding Leefomgeving Brussel en om “referentiepersoon” in versterkt geluid te worden, moet de kandidaat Frans of Nederlands spreken, minstens 18 jaar oud zijn, een aanzienlijke muzikale opleiding of ervaring hebben (minstens 3 jaar) en kennis hebben van de Mac- of PC-computeromgeving.

Sinds 2018 hebben voor alle publiek toegankelijke etablissementen, met inbegrip van evenementen in openlucht en tijdelijke evenementen, die versterkt geluid verspreiden boven 95dB(A), de wettelijke verplichting hebben een « referentiepersoon » aan te wijzen die de opleiding die door Leefmilieu Brussel wordt aangeboden heeft gevolgd. Nieuwe opleidingscycli zullen binnenkort georganiseerd worden, bestaande uit een halve dag  theoretische lessen en een praktische workshop.

 

In de praktijk

De opleidingscycli zijn gratis en worden georganiseerd in de vorm van een theoretische cursus van een halve dag en een praktische workshop. Het bijwonen van alle sessies en het slagen voor de evaluatietest zijn verplicht om het certificaat van deelname te verkrijgen en in aanmerking te komen voor de titel van “referentiepersoon voor versterkt geluid” in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Komende opleidingscycli

Franstalige cyclus april 2023 :

  • Theoretische cursus : 24/04/2023 van 9u tot 13u.
  • Praktische workshop : 26/04/2023 van14u tot 18u of 28/04/2023 van 9u tot 13u (datum te bepalen).

Lieu : Leefmilieu Brussel – Thurn & Taxis-site, Havenlaan 86C/3000, B-1000 Brussel

Schrijf u via deze formulier in.

Nederlanstalige cyclus april-mei 2023 :

  • Theoretische cursus : 19/04/2023 van 9u tot 13u.
  • Praktische workshop : 21/04/2023 van 9u tot 13u of 02/05/2023 van 13u tot 17u (datum te bepalen).

Lieu : Leefmilieu Brussel – Thurn & Taxis-site, Havenlaan 86C/3000, B-1000 Brussel

Schrijf u via deze formulier in.

De data kunnen worden aangepast aan het aantal inschrijvers. In geval van annulering of uitstel zullen de deelnemers op de hoogte worden gebracht.

Wanneer de datums u niet schikken, maar u wilt graag op de hoogte blijven van de volgende opleiding, dan kunt u zich via de volgende knop abonneren op het Geluid – Versterkt geluid thema : https://newsletters.leefmilieu.brussels/

 

Om meer te weten over de verplichtingen rond het verspreiden van versterkt geluid kan u surfen naar www.leefmilieu.brussels/versterkt-geluid of de gids voor organisatoren van evenementen en uitbaters van etablissementen raadplegen.