Unsplash
Nieuws Evenement

StrEat Fest: het Brussels street food festival keert terug voor een tweede editie

Van 11 tot 14 mei 2023 komt de emblematische site van Tour & Taxis tot leven met foodtrucks en streetfoodstands tijdens de tweede editie van StrEat Fest.

 

Een nieuwe en langverwachte editie

In 2022 genoten bijna 9.000 deelnemers van het rijke programma van het Brusselse festival. In totaal hebben niet minder dan 50 chefs en restaurants, 50 workshops, 1 markt en 40 concerten, dj’s en artiesten de site van Tour & Taxis opgeschud tijdens 4 dagen van ontdekkingen. Tatou Production is dit jaar weer terug met meer dan 70 etablissementen, nog meer workshops en muzikale evenementen, in de hoop 15.000 festivalgangers aan te trekken die er hun tanden in willen zetten.

 

Hot pork par Kevin Lejeune
Hot pork par Kevin Lejeune

Een straatkantje aan je eten toevoegen

In 2023 biedt het StrEat Fest een (inter)nationaal programma met chefs uit het hele land en daarbuiten. Brussel wordt vertegenwoordigd door Kevin Lejeune (La Canne en ville*), Alexandru Sapco (La Bonne Chère), Cédric Mosbeux (Fernand Obb), Léa Bernstein (Bikette), Stephen Wang (Kafei), Luca Termine (Tatar)… Een uitgelezen kans voor deze culinaire liefhebbers om hun specialiteiten om te zetten in een meer toegankelijke, snelle en leuke streetfoodversie. “Onze keuken omvormen tot streetfood is een echte uitdaging“, legt chef Kevin Lejeune uit, die tijdens de lockdown al een takeaway streetfoodconcept had gelanceerd. “De smaken zijn er, maar het wordt anders bewerkt en bereid“. Voor het festival zal hij een “hot pork” aanbieden met daarop een krokante varkenswang met Kriek, Kriek-mayo, kool en kersengel.

 

Glen Ramaekers
Glen Ramaekers

Waarom? En waarom niet?

Deelnemen aan dit soort evenementen geeft chefs de kans om nieuwe dingen uit te proberen zonder bijzondere investeringen te moeten doen. Het is ook een geweldige manier om hun werk aan een nieuw publiek te tonen: “De aanslagen vonden drie maanden na de opening van Humphrey plaats. Dat was heel moeilijk voor ons“, verklaart Glen Ramaekers, ambassadeur van deze tweede editie van het festival. “Voor ons was het een gelegenheid om te zeggen dat we in beweging moesten komen, om dingen te doen. Meteen daarna zijn we aan de slag gegaan met festivals, food- en muziekfestivals. We doen al jaren mee aan Tomorrowland, dit jaar staan we op de Ardentes… Zo kunnen we mensen laten zien wat we doen, laten weten wie we zijn“. Het is ook een soort netwerkbonanza. Volgens Glen, “het is het ontmoeten van chefs, nieuwe klanten, het is het ontmoeten van je vrienden… kortom, het is de uitwisseling. Ik denk dat het essentieel is als je verder wilt komen“. Het gaat ook over het verlaten van je comfortzone: “Een festival is altijd een beetje meer rock’n’roll, meer plezier. Het idee is om uit onze instelling te stappen en plezier te maken,” legt Kevin Lejeune uit. Ten slotte stimuleert deelname aan dit soort evenementen de Brusselse gastronomie en trekt het nieuwsgierigen aan.

 

Street food & cocktails

Chefs & Shakers is een jaarlijkse wedstrijd waar getalenteerde chef-koks en mixologen worden uitgedaagd om de perfecte match te creëren tussen een cocktail en een gerecht met behulp van Don Papa rum. Met zijn hybride concept dat gastronomie en mixologie mixt, is Chefs & Shakers een uniek en zeer verwacht evenement geworden in de culinaire wereld. Dit jaar vindt de vierde editie van de wedstrijd plaats tijdens StrEat Fest en zullen chefs en mixologen het tegen elkaar opnemen in de delicate combinatie van “street food & cocktails”. De finale vindt op zondag 14 mei de hele dag plaats in de grote zaal. Het winnende duo wint een exclusieve reis naar de Filipijnen, waar ze een uniek culinair en gastronomisch avontuur kunnen beleven.

StrEat Fest
StrEat Fest

StrEat Fest, Tour & Taxis – Havenlaan 86C, 1000 Brussel (Loods 1). Donderdag 11 en vrijdag 12 mei van 17u tot middernacht, zaterdag 13 mei van 11u tot middernacht en zondag 14 mei van 11u tot 22u. Meer info op www.streatfest.be/nl.