Op vrijdag 14 oktober was de Federatie Horeca Brussel, vertegenwoordigd door haar voorzitster, aanwezig op de bezinningsnamiddag “Balance ton bar: een jaar later” in Elsene. Verschillende sleutelactoren van de beweging waren ook aanwezig, evenals de burgemeester van de gemeente Elsene, om samen de voortgang en de vooruitzichten van deze cruciale sociale kwestie te bespreken.
In aanwezigheid van Sarah Schlitz, federaal staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Nawal Ben Hamou, regionaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Barbara Trachte, regionaal staatssecretaris voor Economische Transitie en minister-president van de Cocof, werd het debat geopend, met als centrale vraag: “Wat moet er nog gebeuren om dit gemeenschappelijke doel te bereiken: een veilige avond uit, met respect voor de integriteit van iedereen?
Van getuigenissen tot een ongekende beweging
Een jaar geleden begon de #balancetonbar-beweging. Aanvankelijk een paar getuigenissen en een hashtag. Beetje bij beetje overschreed deze beweging de grenzen van onze steden om de aandacht te vestigen op onaanvaardbare feiten in onze samenleving, gaande van de predatie van vrouwen en geslachten tot de zorg voor de slachtoffers en de noodzakelijke evolutie van de mentaliteit ten aanzien van het thema gendergeweld.
Naarmate de getuigenissen talrijker werden, werden de vrijwilligerssector en de politieke wereld zich bewust van de urgentie om respectievelijk veranderingen te eisen en uit te lokken, ze te begeleiden en ze op te leggen indien nodig. Zo is een aantal zaken tot stand gekomen; er zijn collectieven gevormd, plannen opgesteld, budgetten toegewezen om deze strijd te voeren…
Video om het bewustzijn in de horeca en het nachtleven te vergroten
De #balancetonbar-beweging moet alle sectoren aangaan, omdat een samenleving niet kan aanvaarden dat dergelijke daden in algemene onverschilligheid plaatsvinden. Ook de horeca en de uitgaanssector proberen het bewustzijn te vergroten. Daarom heeft de vzw Modus Vivendi via het gezondheidsnetwerk Safe ta Night een video gemaakt.
Deze bewustmakingsvideo zal worden getoond aan personeel en managers van Brusselse bars en nachtclubs. Volgens verschillende actoren in de beweging zijn zij zich vaak bewust van dit soort misbruik, maar weten zij niet waar het probleem aangepakt kan worden. In de video worden verschillende adviezen gegeven aan het personeel en de managers van deze feestelijke gelegenheden, om hun klanten een veilige nacht te bezorgen.