Nieuws Ronde tafel

"Om te zeggen dat we niet weten hoe we naar het centrum moeten komen is verkeerd."

Tijdens de Ronde Tafel op 18 oktober bracht de Federatie Horeca Brussel verschillende vertegenwoordigers van de horecasector samen met de burgemeester van Brussel-Stad, Philippe Close, en de Schepen van Economische Zaken, Fabian Maingain. Een tafel van 20 personen verwelkomde de deelnemers in de Park Side Brasserie.

Ludivine de Magnanville, voorzitster van de Brusselse Horecafederatie, informeerde de aanwezigen allereerst over de verschillende nieuwtjes betreffende de federatie. Zij wees ook op de voor begin 2023 geplande regionale steun om bedrijven in moeilijkheden als gevolg van de energiecrisis te helpen.

Good Move

Volgens de burgemeester en wethouder van Economische Zaken ziet het nieuwe verkeersplan Good Move er in Brussel niet zo slecht uit. “De voetgangerszone blijft vol,” legt Philippe Close uit. “Het is niet waar dat mensen niet weten hoe ze in Brussel moeten komen. De professionals van de cateringsector benadrukken eerder het gebrek aan overleg vooraf.

Volgens Philippe Close en Fabian Maingain is een aantal zaken in gang gezet om de overgang naar de rustiger wijken te vergemakkelijken. “We hebben bijvoorbeeld een openbaar parkeerplan opgesteld”, legt de burgemeester uit. Volgens verschillende vertegenwoordigers van de sector is er ook een gebrek aan communicatie en informatie. “We weten niet altijd wat er aan de hand is en dat is frustrerend,” zeggen ze.

Investeren en terrassen

Toch blijven ondernemers in Brussel willen investeren, leggen de twee politici uit. Er is dus geen sprake van achteruitgang. “Ik ben de burgemeester, dus het is normaal dat ik van me laat horen als dingen niet gaan zoals wij willen,” zegt Philippe Close. “Mijn doel is oplossingen te vinden om verder te komen, want we hebben echt meer openbare ruimtes nodig.

De twee politici geven ook meer informatie over terrasvergunningen. Deze zullen pas eind 2023 nodig zijn. Zogenaamde “voorlopige” of “Covid”-terrassen zullen kunnen blijven, in afwachting van een eventuele vergunning voor na 2023.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)