Nieuws

De GEL's, de loketten die de Brusselse horecaondernemers helpen groeien

 

Begeleiden, oriënteren, uitdagen: de Guichets d’Économie Locale (GEL’s) in het hart van het lokale herstel. De Guichets d’Économie Locale (GEL’s) helpen ondernemers in Brussel gratis om van een idee een levensvatbaar bedrijf te maken of hun activiteit te versterken. We spraken met Raphaëlle Muchery van GEL Dansaert.

Een publieke dienst op mensenmaat

De GEL’s zijn gratis diensten, gefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze begeleiden alle profielen – werkzoekenden, werknemers, zelfstandigen of mensen in beroepsomscholing.

“We bieden begeleiding vóór en na de oprichting van een onderneming. We zijn vooral bekend voor de precreatie, maar we volgen ook veel bestaande bedrijven op,” legt Raphaëlle Muchery, coach bij GEL Dansaert, uit.

Zes loketten voor stedelijke dynamiek

Brussel telt vandaag zes GEL’s: Anderlecht, Molenbeek, Sint-Gillis, Schaarbeek, Dansaert (Brussel-Stad) en de nieuwste, GEL Noord-West. Het netwerk ontstond langs het kanaal, in buurten in economische heropleving. Elke antenne bevindt zich in een belangrijke activiteitspool en telt gemiddeld vier coaches – bij GEL Dansaert zijn ze met zes.

Raphaëlle Muchery

Begeleiding op maat

De GEL’s helpen ondernemers zich te oriënteren in het administratieve en economische doolhof.
De coaches ondersteunen elk project volgens zijn fase: opmaak van businessplan en financieel plan, economische haalbaarheidsanalyse, keuze van de juridische structuur, financieringsaanvragen, doorverwijzing naar de juiste partners, hulp bij regionale subsidies en bij de aanvraag van exemplariteit (die de subsidie verhoogt).

“We begeleiden iemand die een idee heeft en dat wil concretiseren. We helpen de kosten en de haalbaarheid te evalueren – klopt het financieel plaatje, vooraleer te investeren?,” vat Raphaëlle samen.
“In de horecasector moet je echt een manusje-van-alles zijn. Veel mensen hebben gouden handen, maar ook beheer, personeel en dagelijkse problemen horen erbij.”

Een team van ervaringsdeskundigen

“Sommige collega’s komen uit de juridische wereld, anderen uit het bedrijfsbeheer. We blijven generalisten, maar weten goed naar wie we moeten doorverwijzen,” zegt Raphaëlle, die zelf een restaurant opende vóór ze bij het GEL kwam. Die ervaring helpt haar de realiteit van ondernemen beter te begrijpen.

Mooie succesverhalen

Onder de recente projecten die Raphaëlle Muchery begeleidde: Tulipe Coffee in Merode, Épicerie Horta in Sint-Gillis (die haar zaak uitbreidde met een café), Refoogees, een sociaal project dat ze nog steeds opvolgt, en Frondes, een gedurfd pop-upconcept waarvoor ze financiële ondersteuning bood.

Voor, tijdens en na de opstart

Elke twee weken organiseert GEL Dansaert informatiesessies voor startende ondernemers – online of ter plaatse. Duur: 1u30, met zeer concrete inhoud.
Meer info

Daarna volgt een individuele begeleiding, aangepast aan het ritme en de noden van elke ondernemer. Het werk van de GEL’s stopt niet bij de oprichting: ze ondersteunen ook ondernemers in moeilijkheden, die vaak opgeslorpt worden door het dagelijkse beheer.

Onze externe blik helpt om opnieuw overzicht te krijgen. Veel ondernemers zitten met hun neus op het stuur.

Concreet resultaat

De doelstelling van het Gewest: 15% bedrijfscreatie onder de begeleide projecten, 300 mensen in precreatie en meer dan 50 in postcreatie per jaar.
Bij GEL Dansaert ligt het succes hoger: 20% slaagkans en meer dan 500 personen begeleid per jaar.

Alle sectoren, alle profielen

Hoewel de GEL’s sterk worden geconsulteerd door de horecasector, begeleiden ze ook creatieve en culturele beroepen, vrije beroepen (architecten, kinesisten, advocaten, grafisch ontwerpers), ambachtslui en zelfstandigen uit alle richtingen.

Info & contact:
info.hub.brussels – Guichets d’Économie Locale