Nieuws

Ronde tafel van Elsene - maak terrasuitbreidingen mogelijk en zet de ontwikkeling van de gemeente voort! 

376views

 

Tijdens een rondetafelgesprek verwelkomden de Horecafederatie Brussel, haar voorzitster Ludivine de Magnanville en Charlotte Résimont, administrateur, de burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis, Audrey Lhoest, de eerste schepen van Brussel, en Nicolas Comté met onze ondernemers van de sector. Een rondetafelgesprek in een goede sfeer, collegialiteit, een luisterend oor en uitleg van de stedenbouwkundige regels.

Demontabele terrassen?

Vandaag moet de gemeente een billijk evenwicht vinden tussen de restaurants, bars, cafés, enz. die de volle capaciteit van een terras op de parkeerplaatsen willen benutten, en de bewoners en de inkomsten die de parkeerplaatsen opleveren. Daarom zijn er op gemeentelijk niveau oplossingen gevonden: omdat ze niet als “echte uitbreidingen” van het etablissement kunnen worden beschouwd, moeten de terrassen worden afgebroken en mogen ze niet meer dan twee parkeerplaatsen innemen, zodat er ruimte overblijft voor de bewoners.

In november zullen ook de parkeervoorwaarden worden gewijzigd: om het probleem van deze kosten, waaronder de horeca-werknemers te lijden hebben, te verlichten, zal een beroepskaart worden ingevoerd, voorlopig beperkt tot één per bedrijf en gekoppeld aan het BTW-nummer, alsmede bezoekerskaarten, waarvan het aantal zal toenemen; wij hebben dit initiatief toegejuicht en moedigen de mogelijkheid aan om meer dan één beroepskaart per bedrijf aan te vragen.

Ook de kwestie van de wijziging van de benaming en het gebruik van een horecagelegenheid werd aan de orde gesteld. In Elsene zijn naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State wijzigingen aangebracht in de stedenbouwkundige voorschriften. Bepaalde stappen die vroeger nodig waren om een vergunning te verkrijgen, zijn immers niet langer nodig.

Meer informatie over bouwvoorschriften:

Verordening inzake aanvragen voor de uitbreiding van terrassen op voor het parkeren van voertuigen bestemde plaatsen op de openbare weg

Voorschriften inzake de particuliere ingebruikneming van het openbaar domein en voor het publiek toegankelijke plaatsen (doorgangen, galerijen, enz.) door de plaatsing van meubilair voor commerciële doeleinden

Reglement betreffende de werking van de HoReCa-inrichtingen op het grondgebied van de gemeente Elsene

 Een specifieke toeristische en economische ontwikkeling in Elsene?

De promotie van het erfgoed, de horeca en het groen in Elsene zal worden voortgezet, niet alleen door middel van groene wandelingen die in de hele gemeente worden georganiseerd, maar ook door meer kerstmarkten te organiseren om de plaatselijke ambachtslieden te promoten.

Elsene is, samen met Brussel-Stad, de gemeente met de meeste galerijen. Toerisme en cultuur, die steeds aantrekkelijker worden, hebben dus een duidelijke invloed op onze sector.

Seksuele aanrandingen

De Horecafederatie Brussel en de gemeente Elsene hebben de seksuele aanrandingen scherp veroordeeld, dus laten we actie ondernemen:

Christos Doulkeridis heeft het initiatief genomen om eind 2021 een studie te laten uitvoeren over de perceptie van seksueel geweld onder jongeren, die net is afgerond en kort na analyse zal worden gepubliceerd en doorgegeven. Nu wij allen samenkomen over deze ernstige kwestie en het gesprek openen aan onze rondetafel, beseffen wij dat verschillende bars in Brussel ook het heft in eigen handen hebben genomen door “Safe Words” in te stellen om mogelijke aanrandingen die kunnen worden ervaren te voorkomen.