De antwoorden op alle startersvragen

De horeca in

Droom je ervan om een cateringbedrijf te openen? Dan weet je waarschijnlijk al dat je een aantal vergunningen nodig hebt voordat je er een kunt openen. In de meeste gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet je een vergunning aanvragen voor je een horecazaak mag openen. De gemeente geeft deze vergunning af nadat ze heeft gecontroleerd of de toekomstige exploitant heeft voldaan aan de wettelijke verplichtingen en de nodige formaliteiten heeft vervuld. Er kan ook een inspectie worden uitgevoerd voordat het bedrijf toestemming krijgt om te openen. Hieronder bekijken we de vereiste vergunningen en geven we aan waar je ze kunt krijgen.

Horecavergunningen

De uitbating van een horecazaak in de Stad is onderworpen aan specifieke reglementen, waarvan de belangrijkste elementen zijn opgenomen in het reglement betreffende de uitbating van een horecazaak in de Stad Brussel.

Certificaat van overeenstemming

In overeenstemming met deze voorschriften moeten alle horecagelegenheden in de stad een Horecacertificaat van overeenstemming om te mogen werken.

Dit betekent dat uiterlijk 20 kalenderdagen voor de opening van de inrichting een volledig administratief dossier moet worden ingediend bij de horecacel (art.124 van het politiereglement). Hiervoor zijn bepaalde documenten vereist:

Te verstrekken documenten

Latere autorisaties

Voor de exploitatie van een horecabedrijf kunnen aanvullende vergunningen worden aangevraagd, namelijk :

Deze autorisaties kunnen worden aangevraagd zodra het dossier is geopend vanuit de Horeca-eenheid door het relevante gedeelte van het :

Aanvraagformulier voor een conformiteitscertificaat en aanvullende autorisaties

Een specifieke sectie over "privébezetting van het openbaar domein" is gewijd aan aanvragen voor terrassen, terrasmeubilair en kraampjes.

In ieder geval kunnen deze vergunningen alleen worden afgegeven als de inrichting een certificaat van overeenstemming heeft.