Je hebt nog steeds een arbeidscontract
Begin van het re-integratietraject
Ben je arbeidsongeschikt maar heb je nog wel een arbeidscontract? We bekijken samen met je werkgever wat je mogelijkheden zijn voor herplaatsing.
De preventieadviseur/arbeidsgeneesheer speelt een centrale rol in het terugkeerproces. Deze persoon, waarvan de gegevens vermeld staan in het arbeidsreglement, is verbonden aan een interne of externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Deze persoon onderzoekt je gezondheidstoestand in relatie tot het werk dat je doet. Hij kan je niet arbeidsongeschikt verklaren. Je kunt de preventieadviseur/arbeidsgeneesheer wel raadplegen tijdens je ziekteperiode als je vragen hebt over je kansen om terug aan het werk te gaan of je werk aan te passen. Dit is geen medisch onderzoek.
Het re-integratietraject kan beginnen op aanvraag :
- de werknemer zelf of zijn huisarts (met toestemming van de werknemer)op elk moment;
- van de raadgevend arts van de onderlinge verzekeraar binnen twee maanden na de verklaring van arbeidsongeschiktheid, gebaseerd op het medisch dossier en de resterende capaciteiten van de verzekeringnemer;
- de werkgever ten vroegste na een ononderbroken periode van 4 maanden van arbeidsongeschiktheid van de werknemer, of nadat de werkgever een attest van definitieve arbeidsongeschiktheid van de behandelende arts heeft ontvangen.
Zodra het re-integratieproces begint, worden alle betrokken partijen op de hoogte gebracht.
Re-integratiebeoordeling
Herintredingsexamen
De preventieadviseur/arbeidsgeneesheer nodigt de betrokken werknemer uit om na te gaan hoe hij/zij zich een mogelijke re-integratie voorstelt. Het doel is om te onderzoeken of de werknemer op lange termijn kan terugkeren naar de overeengekomen job, indien nodig met een aanpassing van de werkplek, en om de mogelijkheden van re-integratie te onderzoeken op basis van de resterende capaciteiten van de werknemer.
Het verslag wordt bij het medisch dossier van de werknemer gevoegd. Tijdens deze fase moet de preventieadviseur/arbeidsgeneesheer overleggen met de behandelende arts van de werknemer, op voorwaarde dat de werknemer zijn toestemming heeft gegeven, de raadgevend arts van de ziekenfondsverzekering en mogelijk de preventieadviseur-ergonomist of psychosociaal preventieadviseur. Hij kan ook het advies inwinnen van andere mensen die kunnen bijdragen aan een succesvolle re-integratie.
De beslissing
Er kunnen vijf beslissingen worden genomen:
- Je keert te zijner tijd terug naar de overeengekomen baan. In de tussentijd werk je in een aangepaste baan of een andere baan.
de regelingen voor aangepast werk of ander werk worden bepaald door de preventieadviseur/arbeidsgeneesheer. - Je zult te zijner tijd terugkeren naar de overeengekomen baan. In de tussentijd kun je geen aangepast of ander werk doen.
de preventieadviseur/arbeidsgeneeskundige beslist wanneer het re-integratietraject opnieuw wordt bekeken en brengt de raadgevend arts hiervan op de hoogte. - Je bent definitief ongeschikt om terug te keren naar je overeengekomen baan. Er is een passende baan of een andere baan bij je werkgever.
de regelingen voor aangepast werk of ander werk worden bepaald en, indien van toepassing, eventuele aanpassingen aan je werkplek. - Je bent definitief ongeschikt om terug te keren naar je overeengekomen baan. Er is geen mogelijkheid tot passend werk of ander werk in het bedrijf.
Het re-integratieproces stopt. De preventieadviseur/arbeidsgeneesheer brengt de geneesheer-directeur op de hoogte. - Om medische redenen is het niet aan te raden om aan een re-integratietraject te beginnen.
- De beslissing kan alleen worden genomen als de procedure is gestart door de werknemer of de werkgever.
- Aangezien het mogelijk is dat de betrokken werknemer aan het einde van zijn behandeling in aanmerking komt voor een geleidelijke terugkeer naar het werk, moet de preventieadviseur/arbeidsgeneeskundige de situatie elke twee maanden opnieuw bekijken. De preventieadviseur/arbeidsgeneeskundige stelt de arts hiervan op de hoogte.
De beslissing wordt genoteerd op het herplaatsingsbeoordelingsformulier dat aan de werknemer en de werkgever wordt gegeven.
Ben je het niet eens met blijvende invaliditeit?
Als uit de herplaatsingsbeoordeling blijkt dat je definitief ongeschikt bent voor het overeengekomen werk, kun je nog beroep aantekenen door een aangetekende brief te sturen naar de regionale directie van de Contrôle du bien-être au travail.
Het re-integratieplan
Zodra de beslissing genomen is en je ze aanvaard hebt, zal de werkgever een reïntegratieplan opstellen in overleg met jou en de preventieadviseur/arbeidsgeneesheer. Je mag je laten vergezellen door een afgevaardigde van het CPPT of, als er geen commissie is, door een vakbondsafgevaardigde van jouw keuze.
De inhoud van het re-integratieplan
Het re-integratieplan kan verschillende soorten maatregelen bevatten:
- een beschrijving van werkplekaanpassingen
- beschrijving van het aangepaste werk
- beschrijving van de andere baan
- trainingscursussen
- de geldigheidsduur van het re-integratieplan
Wat als de werkgever geen herplaatsingsplan opstelt?
Als de werkgever na overleg met alle betrokken partijen niet vaststelt geen re-integratieplanAls de werknemer niet herplaatst wil worden, omdat hij van mening is dat dit technisch of objectief onmogelijk is of om gegronde redenen niet kan worden verlangd, moet hij dit rechtvaardigen in een rapport. De herplaatsingstermijn eindigt dan.
Combinatie met arbeidsongeschiktheidsuitkering
Als het re-integratieplan deel uitmaakt van de regeling toegelaten werk/fasering terugkeer naar werk, mag het werk worden hervat met behoud van (een deel van) de arbeidsongeschiktheidsuitkering. De arts moet controleren of het re-integratieplan voldoet aan de voorwaarden voor toegestaan werk.
Aanvaarding of afwijzing van het re-integratieplan
Re-integratie is vrijwillig. Als werknemer ben je niet verplicht om het aanbod tot re-integratie te accepteren.
Of je gaat akkoord. Of je wijst het af en de redenen worden opgenomen in het re-integratieplan. In het laatste geval eindigt het re-integratietraject.
Uitvoering van het re-integratieplan
Als de werknemer het voorgestelde plan heeft geaccepteerd, kan het worden uitgevoerd. De preventieadviseur/arbeidsgeneesheer zal de uitvoering van het re-integratieplan regelmatig opvolgen, in overleg met de werkgever en de werknemer. Een werknemer kan tijdens de uitvoering van het re-integratieplan steeds een spontaan overleg aanvragen met de preventieadviseur/arbeidsgeneesheer als hij vindt dat de maatregelen uit het re-integratieplan niet meer aangepast zijn aan zijn gezondheidstoestand.
Gevolgen voor het arbeidsrecht
Wanneer je arbeidsongeschikt wordt verklaard en je aangepast werk of ander werk voor je werkgever verricht, wordt je arbeidsovereenkomst niet opgeschort.
Als je in een re-integratietraject zit en opnieuw volledig arbeidsongeschikt bent, heb je recht op het gewaarborgd loon. Je hebt onmiddellijk recht op een uitkering.
Beëindiging van het dienstverband op medische gronden
Beëindiging van de arbeidsovereenkomst op medische gronden van overmacht is alleen mogelijk wanneer de werknemer definitief ongeschikt is verklaard voor het overeengekomen werk en een volledig re-integratietraject heeft doorlopen. Werkgevers die zich op medische gronden op overmacht beroepen, moeten rechtvaardigen dat het voor hen onmogelijk is om redelijke aanpassingen aan te bieden.
In dit geval wordt de arbeidsovereenkomst onmiddellijk beëindigd zonder betaling van een opzegvergoeding.
Als je het niet eens bent met deze beslissing, heb je 7 werkdagen om beroep aan te tekenen bij de regionale directie van Contrôle du bien-être au travail .