Alles wat je moet weten over de procedures voor het verkrijgen van EMSIS
Wanneer moet je het aanvragen? Is het mogelijk om een cateringbedrijf te beginnen zonder deze kostbare sesam? Hoe verkrijg je dit 'geen commentaar'-verslag? Dit zijn slechts enkele van de vragen die de Federatie Horeca Brussel stelde aan het team advocaten van Kantoor Janson.
Heb ik een gunstig advies van de SIAMU nodig voordat ik mijn cateringbedrijf open? En waar kan ik het aanvragen? ?
Voordat u een horecazaak opent en uitbaat in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, moet u een Horecaconformiteitsattest behalen. met de gemeente waarin de inrichting zich bevindt. Het aanvraagdossier moet een reeks documenten bevatten, waaronder een "geen commentaar" rapport opgesteld door de Service d'Incendie et d'Aide Médicale Urgente de la Région de Bruxelles-Capitale (Brandweer Brussel - afgekort tot SIAMU).
Er zijn twee mogelijke procedures, afhankelijk van de gemeente waarin de vestiging zich bevindt:
- ofwel het SIAMU-rapport zonder opmerkingen wordt verkregen voordat de aanvraag voor het Horecacertificaat van overeenstemming wordt ingediend. In dit geval moet u het aanvraagformulier dat beschikbaar is op via de volgende link. Een SIAMU-agent zal dan contact met je opnemen;
- of een SIAMU-agent zal rechtstreeks contact met u opnemen zodra het verzoek voor het Horeca conformiteitscertificaat is ingediend. (zoals bijvoorbeeld het geval is voor horecazaken op het grondgebied van de stad Brussel of de gemeente Anderlecht).
In beide gevallen zal een agent van de DBDMH contact met u opnemen om een datum af te spreken voor een bezoek. Na dit bezoek zal de DBDMH haar verslag opstellen. Dit zal een :
- of zonder commentaarde inrichting voldoet aan de SIAMU-vereisten. In dit geval kan de lokale overheid u het Horeca conformiteitscertificaat afgeven als de rest van het aanvraagdossier in orde/compleet is; of
- of met opmerkingenIn het geval van de DBDMH moeten er aanpassingen worden gedaan of certificaten van overeenstemming naar de DBDMH worden gestuurd om een nieuw rapport zonder opmerkingen te krijgen.
Wat zijn de sancties als het EMS-rapport niet aan de eisen voldoet?
Als je geen schoon rapport krijgt, kan de lokale overheid het Horeca conformiteitscertificaat niet afgeven.
Als een horecagelegenheid wordt geëxploiteerd zonder een conformiteitscertificaat, kan de gemeente de volgende administratieve sancties opleggen bij wet of verordening (art. 4, §1.van de wet van 24 juni 2013 betreffende gemeentelijke administratieve sancties):
- een administratieve boete van maximaal 500 EUR;
- en/of de schorsing of intrekking van een door de gemeente afgegeven vergunning of toestemming ;
- en/of administratieve sluiting van de inrichting, tijdelijk of permanent.
Overeenkomstig artikel 45 van de voornoemde wet van 24 juni 2013 is het de verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en schepenen om de voornoemde administratieve sancties op te leggen, na eerst een waarschuwing te hebben gegeven aan de overtreder.
De overtreder moet in de gelegenheid worden gesteld om na deze waarschuwing zijn verweermiddelen naar voren te brengen.
De volgende kosten zijn van toepassing op een preventief bezoek door de EMS:
- EUR 74,04 administratiekosten per aanvraag ;
- EUR 123,40 per examenuur. Examens duren over het algemeen niet langer dan 1 uur.
Hoe kunnen we de kans vergroten om een 'geen commentaar'-rapport te krijgen bij het eerste bezoek aan de SIAMU?
We raden u ten zeerste aan om vooraf contact op te nemen met de horecacel van de gemeente waarin uw etablissement zich bevindt en met de DBDMH, zodat u advies kunt inwinnen over de te nemen maatregelen; om documenten mee te nemen met betrekking tot de conformiteit van de elektrische installaties, het verwarmingssysteem, het onderhoud van de blusapparatuur en eventuele afzuigkappen; de afmetingen (oppervlakte in m² en breedte van de vluchtwegen) en de gewenste capaciteit van de inrichting te kennen en, in geval van werkzaamheden, de technische fiches te bewaren die de brandwerendheid van de bouwelementen en het brandgedrag van de bekledingsmaterialen certificeren.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Janson adviesbureaueen partner van de Fédération Horeca Bruxelles.
Redactie : Séverine PERIN (s.perin@janson.be) en Ludmilla BIEBUYCK (l.biebuyck@janson.be), advocaten bij Janson.