Fédération Horeca

Be-recipe :  een chef, een recept !

610views

Speciale frikadel van Fernand Obb

Recht uit het boek Chloé Roose en Céline Cogniaux dat verscheen bij Éditions Racine. Samen sprokkelde het duo 100 recepten met cultstatus bij evenveel Brusselse chefs bij elkaar. Wij selecteerden een van de beste recepten van chef-kok Fernand Obb*. 

Voor 12 frikadellen
Voorbereiding: 15 min –

Kooktijd: 11 min 

INGREDIËNTEN

FRIKADELLEN 

  • 500 g gehakt rundvlees (iets vetter, bijvoorbeeld rundsnek) 
  • 250 g kippenwit (gehakt) 
  • 250 g kippenbil (gehakt)
  • 30 g paneermeel
  • 1 ei 
  • 1 snuifje muskaatnoot
  • 1 snuifje zwarte peper
  • Zout 
  • Cayennepeper (facultatief)

GARNITUUR 

− Mayonaise
− Ketchup
− Gesnipperde ui 

BEREIDING

Zet het mengsel van het gehakte rundvlees en gevogelte ongeveer 10 minuten in de diepvries, zodat het vlees niet te warm wordt.

Meng het vlees, het paneermeel en het ei door elkaar. Voeg nootmuskaat, peper en zout toe naar believen. U kunt eventueel afkruiden met een beetje cayennepeper om het wat pittiger te maken. 

Verdeel in porties van 80 g en rol kleine worstjes van ongeveer 15 cm lang en 2 cm dik.  Zet ze ongeveer 10 minuten in de diepvries, zodat het vlees niet uit elkaar valt in het kokende water.

Breng water aan de kook in een niet al te hoge pan; laat de frikadellen voorzichtig in het water glijden en laat ze gedurende ongeveer 8 minuten koken. Haal ze uit het water, laat ze uitlekken en zet ze in de koelkast. 

Om van een klassieke frikadel te genieten, laat u ze gewoon zoals ze is. 

Om een speciale frikadel te bereiden, snijdt u ze in de lengte open met een mes, tot zo’n 3⁄4 centimeter diep. Frituur de frikadellen gedurende 3 minuten op 170°C. Dat kan in een frituurpan of in een pan met enkele centimeters verwarmde olie. Laat ze bakken tot ze mooi gekleurd zijn. Haal de frikadellen uit de olie en dep ze droog op papier. 

Garneer de speciale frikadel royaal met mayonaise, ketchup en uisnippers.

OPMERKING VAN DE CHEF

Garneer met huisgemaakte mayonaise of mayonaise van Didden. Voor ketchup is en blijft de eeuwige referentie Heinz.

*Restaurant Fernand Obb Delicatessen – Taminesstraat 27 – 1060 Brussel