Fédération Horeca

Be-people : waar eet Eric Boschman?

648views

Eric Boschman is niet alleen een bekende en erkende sommelier, hij oefent zijn talenten ook uit als gastronomisch adviseur en organisator van evenementen. Alsof dat nog niet volstaat, is hij ook auteur, radio- en televisiemaker. Bovendien schrijft en producet hij zijn eigen voorstellingen. Zo heeft hij twee onemanshows op zijn naam staan: ‘L’âge de bière’ en ‘Ni dieux ni maîtres mais du rouge’ die een groot succes bleken.

Le Parvis

Mijn stamcafé. Het is de plek waar ik heen ga om een hapje te eten als ik een snelle afspraak heb. Het is op loopafstand van bij mij thuis en ik vind er alles leuk: van de bazin tot de slaatjes en het zaalpersoneel met hoog rock&roll gehalte. Zelfs de croque-monsieur is er lekker.

Xavier de Buestraat 11 – 1180 Brussel

Tontons

Een spaghetti met ham en kaas met boter die je nergens anders kunt vinden, een bolognese zoals wij Belgen die maken, aperitiefplankjes die je met plank en al zou verslinden en bovenal een mooi familieverhaal. Van de ooms van de bazin tot haar dochters en haar partner die lijden aan het Stockholmsyndroom. Alleen maar zaligheid.

Dekenijstraat 69 – 1180 Brussel

Le Mangeoire

Een Frans koppel dat al zeven jaar kookt in een minuscuul pand dat tot nu toe alleen insiders kenden. Hun keuken is oprecht, vrolijk, eenvoudig, smakelijk en niet geschikt voor Instagram. En een bazin in de zaal die zorgt voor sfeer, vraagt of alles naar wens is, grapjes maakt en van haar glimlach haar handelsmerk gemaakt heeft.

Congresstraat 34 – 1000 Brussel 

Au Vieux Saint Martin

Ja, ik weet het, het is niet bijster origineel, maar ik kom er graag. Het is altijd fijn, ik voel me er thuis. Er verandert niets of bijna niets, helaas staat er geen geperste kop meer op de kaart, maar ik was wellicht de laatste klant die dat nog at. De bediening is tot in de puntjes verzorgd, aan de muren hangt kunst en het spektakel speelt zich af in de zaal en op het terras. Ik kan daar uren blijven zitten om het theater dat een bepaald soort mensen er te berde brengt te bewonderen. Kortom, ik vind het geweldig. 

Grote Zavel 38 – 1000 Brussel

Le Phare du Kanaal

De plek houdt het midden tussen een werkruimte voor fietsende bobo’s en een plaats om in alle rust na te denken over de wereld. Ze heeft alle functies in huis die haar bezoekers haar willen geven. Recht tegenover het Klein Kasteeltje, midden in deze gemengde ruimte die de kosmopolitische kant van Brussel zo goed onderstreept, ver van de lobbyisten en hun doelgroepen, op een plaats die bevolkt wordt door echte mensen, eten de bezoekers heel eenvoudige lichte gerechten die aansluiten bij de tijdsgeest.

Koolmijnenkaai 40 – 1080 Brussel

Grap Wine Bar 

Een oase in the middle of nowhere, een licht in de nacht in een veel te stille buurt, op een steenworp van de Koninklijke Militaire School. Je kunt er Belgisch en Portugees drinken, Portugees en Belgisch eten, maar voor clichés is er geen plaats. Geen uniformen, gewoon genieten terwijl de tijd verstrijkt. En op zonnige dagen, als die er zijn, kunt u op het terras onder de bomen blijven hangen, bijna zoals in een… Portugees dorp.

Wapperstraat 15 – 1000 Brussel