Home Frit Home - frites
Be Horeca

BeHoreca: Home Frit Home: een atypisch museum

Al meer dan twintig jaar cultiveert Hugues Henry zijn passie voor frieten. Hij is dan ook de grootste frietspecialist die zelfs een eigen Frietmuseum opende in Brussel.
Home Frit Home - frites
Een klein stukje van Home Frit Home

Hij wilde zijn passie delen met het grote publiek en dat helemaal onderdompelen in de wereld van het beroemde pak friet. Dat doet hij in zijn tentoonstellingsruimte en een typisch Belgisch gastenverblijf. “Rond de knapperig gebakken aardappelstaafjes hangt een heel universum. De Frietkotcultuur neemt een belangrijke plaats in Brussel en de rest van België in. Frieten zijn een onderdeel van ons erfgoed en ons dagelijks leven. Ze worden zelfs bezongen in liedjes en literatuur.” Hugues heeft meer dan 150 m2 van zijn huis op twee verdiepingen gereserveerd voor onze nationale trots, waar meer dan 700 voorwerpen, documenten en diverse creaties tentoongesteld zijn, voorzien van de nodige commentaren.

Lang leve de Frietkotcultuur

Het museum wordt vaak gebruikt als originele gastenkamer, om bezoekers die van frieten houden te verwelkomen. “Elk eerste weekend van de maand opent het verblijf zijn deuren als gratis museum”, vertelt Hugues. Als auteur van het eerste grote Franstalige boek over frieten (‘Carrément frites’ – 2011), verveelt deze frietliefhebber zich nooit: om de vier maanden wordt er een tijdelijke tentoonstelling georganiseerd in het museum. “Kunstenaars worden uitgenodigd om hun beeld van België weer te geven. Ze stellen vaak één of meerdere werken voor rond frieten, wat onze Frietkotcultuur die sinds juli 2017 erkend is als nationaal immaterieel erfgoed, verder uitbreidt”, aldus Hugues nog.

Kunst met frieten als thema

Home Frit Home - frites
Een (ander) klein stukje van Home Frit Home

De volgende tentoonstelling is gewijd aan de Brusselse straatkunstenaar MONK en start tijdens het eerste weekend van oktober. “De laatste keer dat hij kwam exposeren, tekende hij de figuur van Manneken Friet. Het was een interpretatie van een werk van Banksy (‘flower thrower’). Dat gaf hij het silhouet van Manneken Pis en verving het boeket bloemen door een pak friet.” Ook dit jaar belooft de kunstenaar weer enkele zeer Belgische werken, met ongetwijfeld frieten op het menu.

http://www.homefrithome.be