Be Horeca

BeHoreca: Gebruiken en hergebruiken

De circulaire economie en het recycleren van grondstoffen worden almaar populairder in de Europese hoofdstad. De klimaatcrisis en de schaarsheid op het vlak van grondstoffen laten de horecazaken geen keuze: er moet naar oplossingen worden gezocht. Recupereren, hergebruiken en recycleren. Aldus de essentie van dit ‘nieuwe’ businessmodel.

Door Vanille Dujardin

Dit economische (en industriële) model maakt het mogelijk om grondstoffen binnen een productiecyclus te houden en zo (bijna) niets te moeten weggooien. Horecazaken zetten het in om hun impact op het milieu te beperken, maar ook om jobs te helpen creëren en efficiënter te werken. Het is weliswaar makkelijker gezegd dan gedaan, want het ontbreekt het model aan ondersteuning en financiering.

Onvoldoende steun

Ook al neemt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest actief deel aan de transitie naar de circulaire economie door aanzienlijke bedragen aan deze projecten toe te kennen, toch blijft de wetgeving (zoals vaak het geval is) een belangrijke hindernis. In België worden subsidies bovendien op regionaal niveau toegekend, wat het proces niet vergemakkelijkt.

Circulaire bedrijven zijn innoverend en niet te vergelijken met andere ondernemingen; dat bemoeilijkt de steun door banken, omdat die het lastiger hebben om de risico’s in te schatten. Etablissementen verwachten dus administratieve en wettelijke ondersteuning van de Belgische regeringen, zodat ze kunnen inzetten op andere tools om de risico’s te spreiden en de banken beter te overtuigen in hun projecten te investeren. Ze zouden bijvoorbeeld de nodige omkaderende voorwaarden kunnen invoeren en de verschillende belemmeringen waarmee de ondernemers kampen opheffen.

BeHORECA ontmoette twee spelers uit de circulaire economie: BeCook en Relastics.