Be Horeca

BeHoreca: Crisis na crisis

Terwijl de zelfstandigen en de horeca hun best doen om recht te krabbelen na de coronacrisis, luidt de oorlog in Oekraïne een nieuwe periode van recessie in. Gevolg: de prijzen voor brandstof, energie en grondstoffen swingen de pan uit. David Clarinval, minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw zet de maatregelen op een rijtje.

Door Vanille Dujardin

Hoe hebben de zelfstandigen de coronacrisis doorstaan?

Een zelfstandige in het algemeen, en in de horeca in het bijzonder, is iemand die niet afhankelijk is van anderen en voor wie het onbegrijpelijk was dat hij niet mocht werken. Het was een psychologische schok en omdat ik zelf zelfstandige ben, begreep ik hoe traumatisch het voor hen was. Bovendien was het een financiële schok. De financiële steun in Brussel bleef ver achter bij wat de andere gewesten deden. En vervolgens kregen zij hier te maken met een trager herstel dan elders, gezien het sociaal-culturele profiel van de hoofdstad; bedrijven werden harder en langer getroffen dan in andere steden.

Op welke maatregelen konden ze rekenen tijdens deze crisis?

Er was de implementatie van het overbruggingsrecht en een hele reeks ondersteunende maatregelen, zoals de verlaging van de BTW tot 6% en investeringssteun. Vandaag zijn er geen specifieke coronamaatregelen meer vanwege de regering. Maar we staan momenteel voor een tweede crisis die zware gevolgen zal hebben voor zelfstandigen. 

Hoe ziet u hun toekomst in het licht van deze recessie?

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heb ik samen met mijn collega’s Dermagne en De Bleecker de ‘Task Force Oekraïne’ in het leven geroepen. Die brengt alle spelers in de landbouw- en voedingssector die door de oorlog zijn getroffen samen. We proberen logistieke problemen op te lossen en mogelijke toekomstige tekorten op te vangen. De spanningen tussen Rusland en Oekraïne hebben geleid tot hogere prijzen voor brandstof, energie en grondstoffen. Daardoor ziet het economische en sociale landschap er zeer somber uit. In sommige sectoren kunnen de prijsstijgingen niet worden doorgerekend aan de consument, waardoor spanningen ontstaan in de voedselproductieketen. Nieuwe fiscale en energiemaatregelen zijn dus absoluut noodzakelijk om onze zelfstandigen te helpen.

Wat voor grote evoluties staan de zelfstandigen te wachten?

In het algemeen moeten we toegeven dat de sociale status van zelfstandigen de laatste jaren aanzienlijk is verbeterd en dat er in België sprake is van een grote dynamiek. Momenteel wordt de pensioenhervorming binnen de regering besproken, en de belangrijkste beginselen zullen binnenkort worden vastgelegd. Ik zal er nauwlettend op toezien dat de belangen van zelfstandigen met betrekking tot de pensioenbonus of het deeltijds pensioen worden behartigd. Een ander actueel voorbeeld is de korting van 100 euro op de sociale zekerheidsbijdragen die starters tijdens hun eerste kwartaal van activiteit zullen genieten.