Fédération Horeca

Be-Story ; Brussel was toen nog een ruisende stad…

Sommige etablissementen stralen een heel tijdperk uit. Als onderdeel van het culturele erfgoed blijven ze onveranderlijk en in het collectieve geheugen gegrift. Hun naam alleen al herinnert aan de Brusselse zwanze.

(Foto’s: Luc Viatour). 

De Poechenellekelder

Over de Brusselse zwanze, de beroemde zelfspot die de hoofdstedelingen beoefenen met onimiteerbare verve, kan Michel De Triest als rasechte Brusseleir uren vertellen. 

Le Poech, zoals de stamgasten het etablissement noemen, is iets meer dan 30 jaar geleden ontstaan. Michel is in feite prothesebouwer, maar hij droomt ervan een restaurant te openen. Om de hoek van de Eikstraat, op een steenworp afstand van Manneken Pis, ontdekt hij een leegstaand gebouw (de vroegere vrijmetselaarsboekhandel Denis). Hij verbouwt het van boven tot onder, om er een estaminet van te maken en gaat samenwerken met een poppenspeler die in de kelder een theater opent. Op elke verdieping is de hele Brusselse folklore te bewonderen, met marionetten in alle maten, tussen lijsten die het leven van weleer illustreren, afgewisseld met geweren en andere vuurwapens aan het plafond, tussen de trompetten en saxofoons, in een bonte mengeling waar elk voorwerp een verhaal vertelt. 

Aanvankelijk wilde Michel De Triest een Brussels café openen waar geuze zou worden geschonken, maar vandaag heeft de Poech meer dan 170 bieren op de kaart (waarvan 20 suggesties per maand). Bruin, blond, amberkleurig, bitter, zoet, sterk of licht, ze kunnen worden gedronken onder het genot van een boterham belegd met Kip Kap, boerenpaté, geperste kop of cervela. Tenzij u meer houdt van een portie kaas van Chimay, Trappist of Rochefort. Ook de traditionele spaghetti bolognese, pasta met ham en kaas of ham en boter staan op de kaart, net zoals de rest van de grote Brusselse klassiekers, tot groot genoegen van de toeristen, maar vooral van de Brusselaars, die er de geest van de hoofdstad terugvinden. 

Michel koestert een passie voor rommelmarkten en vernieuwt dan ook regelmatig het decor van zijn tijdloze plek. De Poechenellekelder is een echt levend museum en staat in de top 3 van de Brusselse cafés. Hij mocht al ongelooflijk veel beroemdheden verwelkomen (ook vanwege de nabijheid van het beroemde Manneken Pis). Tot hen behoort J.R. Ewing uit Dallas die cheques met zijn beeltenis signeerde. Wie soms heimwee heeft naar het Brussel van toen, zakt af naar de Poech voor een portie authentieke nostalgie.

Eikstraat 5 – 1050 Brussel. https://poechenellekelder.be

Van dinsdag tot en met zondag van 11u tot 1u ’s nachts (vrijdag en zaterdag tot 2u)