Be Trendy
Brussel viert de nacht!
Bars, nachtclubs, afterclubs,… Na een ondraaglijke sluiting waaraan geen einde leek te komen, konden ze eindelijk hun deuren heropenen tot groot genoegen van de nachtraven. Reden genoeg om enkele van de populairste uitgaansgelegenheden in Brussel in de schijnwerpers te plaatsen.
Door Vanille Dujardin
La Cabane: nieuwe gedragscodes
Zeven jaar geleden debuteerde Jade Daubresse als studente in de horeca. Vandaag is ze op haar 25ste zaakvoerder van La Cabane, een club in Watermaal-Bosvoorde. De heropening verliep euforisch en met wederzijds plezier. Wel werd er een nieuwe gedragscode ingevoerd om de vrouwelijke klanten gerust te stellen.
Cabane is back… hoe is de heropening verlopen?
We waren elk weekend uitverkocht. De klanten waren enthousiast om terug te komen en het personeel ook. Er heerste een echt gevoel van euforie op de eerste paar avonden na de heropening. Wellicht was de drang om te feesten groot, nadat de mensen zoveel maanden opgesloten hadden gezeten: ze wilden feesten, stoom afblazen en nieuwe mensen ontmoeten. De crisis heeft een impact gehad op ons sociale leven en het was tijd om opnieuw van onze vrijheid te genieten.
Heeft u steun gekregen tijdens de sluiting?
Ja, en in het bijzonder dankzij de Federatie van het Brusselse Nachtleven, Brussels By Night. Lorenzo, de voorzitter, is echt de woordvoerder van het nachtleven geworden. Hij was de schakel tussen de regering en de clubs. Hierdoor konden wij enige financiële steun ontvangen en overleven. Twee jaar lang hadden we het vooral over de coronacrisis, maar we moesten ook de gesloten etablissementen onderhouden en allerlei situaties aanpakken.
Copyright Bruna Diaz
Hoe gaat u om met ongewenste intimiteiten en ander ongepast gedrag?
Dit thema is één van de essentiële aandachtspunten voor het uitgaansleven. Brussels By Night en alle spelers binnen de sector hebben zich hiervoor ingezet. Er zijn verschillende verenigingen en communicatieplannen in het leven geroepen; Balance Ton Bar, het Plan SASHA, COMAC, enz. Het doel was en is nog steeds om alle informatie samen te brengen en in dezelfde richting te evolueren, want de essentie van plaatsen om te feesten is dat ze een omgeving bieden waarin mensen zich goed en veilig voelen.
Hoe zorgt u ervoor dat La Cabane een veilige plek is?
Ik heb de indruk dat, in het algemeen en door de recente gebeurtenissen, het vertrouwen van de klanten in het personeel van bars en clubs was verzwakt. Brussels By Night heeft snel gereageerd. We hebben een ontmoeting gehad met nachtclubuitbaters om samen te werken en een protocol op te stellen. Zo richten we bijvoorbeeld een “veilige ruimte” in: een rustige plaats waar mensen die zich in een benarde situatie bevinden of die behoefte hebben aan een gesprek, kunnen worden opgevangen. Wij hebben ook een speciaal persoon die is opgeleid om met klanten om te gaan die zich niet goed voelen. Hij heeft alle nodige nummers om te bellen als er een probleem is. Bar-, toilet- en veiligheidspersoneel worden regelmatig geïnformeerd. Natuurlijk is water gratis aan de bar. Dat zijn allemaal kleine dingen die worden gedaan om elke klant een veilig gevoel te geven. We willen vooral dat iedereen weet dat we er zijn, wat er ook gebeurt, en dat we er altijd voor zullen zorgen dat onze bezoekers een leuke tijd hebben en dat zij veilig zijn.
Ter Hulpensesteenweg 82 – 1170 Brussel
Bagheera: restaurant en danscafé
Dit nieuwe concept dat uitgeeft op het Ter Kamerenbos, maakt stilaan naam. Het begint de avond als restaurant, maar vanaf 22u30 staat de dansvloer centraal.
“Bagheera is een heel goed prototype voor een nieuw soort restaurants”, aldus Antoine Bradfer, één van de oprichters. Samen met zijn partners, Carmelo Licata en Gilles de Mahieu, wil hij er alles aan doen om gastvrijheid een centrale plaats in hun onderneming te geven. Antoine en Carmelo zitten al zes jaar in de horeca en ze zijn dus niet toe aan hun proefstuk. “Bagheera is onze zesde vestiging”, vertelt Carmelo. “We hebben een plek gecreëerd die een beetje feestelijker is dan de rest, omdat we vinden dat de nieuwe generatie restaurants zich moet richten op alle klanten: op diegenen die zin hebben om lekker te eten en diegenen die willen dansen”, vervolgt Gilles die ook al 15 jaar in de sector zit.
Voortrekkersrol in België
Het concept van Bagheera is dubbel: “Enerzijds serveert het lekker eten in een mooi kader en een feestelijke sfeer”, zegt Antoine. Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond verandert het restaurant in Ukkel in een danscafé. “We wachten tot de laatste klanten klaar zijn met eten, dan halen we de tafels weg, zodat er plaats is voor de dansvloer”, beaamt Gilles. Een mooi evenwicht tussen muziek en licht brengt de klanten in een partysfeer en de DJ zorgt voor de nodige ambiance. Tot twee uur ’s nachts kunnen klanten van een cocktail genieten en er volop op losdansen.
“We hebben de wereld rondgereisd en we wilden een plek creëren die in Brussel ontbrak”, aldus Carmelo. “Wij zijn misschien pioniers in België, maar niet wereldwijd”, preciseert Antoine. “In grote vooral Europese steden, zoals Parijs of Barcelona, is het bijna de norm.”
CEO de Bagheera
Let the show begin
Naast hun team van mixologen die een kaart met de beste cocktails serveren, streven de drie partners naar een totaalbeleving. “Het is niet alleen een restaurant of een cocktailbar”, aldus Antoine. “We willen dat er altijd iets onverwachts en bijzonders op het programma staat, zelfs als sommige mensen voor de vijfde keer komen.” Percussionisten, vuur of zelfs goochelaars die van tafel tot tafel gaan,… de oprichters van Bagheera beloven hun klanten steeds nieuwe verrassingen om van te smullen, ook als hun bord leeg is.
Waterloosesteenweg 782 – 1180 Brussel
Copyright – MartinPilette_OuvertureBagheera-109 / Copyright – MartinPilette-Opening Bagheera
The Nine – Hannelore Veelaert – Apero Corner / Georgia Brooks portrait
The Nine: women only
Vrouwen en het nachtleven: een combinatie die vaak als taboe wordt beschouwd. Om te beantwoorden aan een behoefte bij het vrouwelijke publiek besloot Georgia Brooks, die een doorgedreven interesse koestert voor vrouwenrechten, een club te openen die enkel voorbehouden is aan vrouwelijke en niet-binaire leden.
“Het zou fantastisch zijn indien plaatsen als The Nine niet meer nodig zouden zijn”
In welk opzicht is deze club uniek?
Bedoeling is echt om een veilige, vrouwgerichte ruimte te creëren. Mannen kunnen enkel bij ons langskomen op uitnodiging van onze leden. Het is zeer exclusief. In feite hebben sommige mannelijke gasten me al bekend dat ze voelen dat deze plek niet voor hen bedoeld is (niet op een negatieve manier, maar het is waar).
Het nachtleven is niet altijd ‘safe’ voor vrouwen?
Ik hou van de nacht. Maar al te vaak horen we verhalen over aanranding, verkrachting, drugs die in drankjes worden gedaan,… Elke vrouw heeft wel eens met dit soort gedrag te maken gehad. Ook al zijn er, zoals in alle sectoren, goede en slechte mensen. Maar doordat ze altijd op hun hoede (moeten) zijn, weten vrouwen niet meer wie te vertrouwen. Dit is onaanvaardbaar en het is dringend noodzakelijk dat hierin verandering komt.
Hoe kan deze verandering ingezet worden?
We moeten beter voorlichten en communiceren. We hameren er altijd op dat vrouwen voorzichtig moeten zijn, niet alleen op stap moeten gaan,… Maar waar is de informatie voor mannen? “Dat ze niet mogen verkrachten, niet mogen lastigvallen, enzovoort. Te veel dingen zijn op vrouwen gericht, alsof wij het probleem zijn, terwijl wij in feite de slachtoffers zijn. Ik denk dat we deze eenvoudige boodschap aan mannen moeten benadrukken: “Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.”
Archimedesstraat 69 – 1000 Brussel.
Copyright – The Nine – Hannelore Veelaert – Bathroom
Lorenzo 2 credit Thomas Ost
Brussels By Night en Lorenzo Serra
Als we het over het nachtleven hebben, kunnen we niet heen om Brussels By Night, de vereniging van het nachtleven die in 2019 mee opgericht werd door Lorenzo Serra. De vijftiger werkt al sinds zijn veertiende in de sector en is zich altijd blijven inzetten om hem te verbeteren of te verdedigen.
Ondertussen is de Federatie gegroeid en zijn de meeste spelers in het Brusselse nachtleven vertrouwd met Brussels By Night en zijn oprichter. Van zijn kant blijft Lorenzo zich inzetten voor een aantal belangrijke thema’s in het nachtleven: of het nu gaat om het herstel na de lockdowns, alcoholmisbruik of ongepast gedrag. “Een weerzien na twee jaar opsluiting betekent altijd excessen en een zekere mateloosheid”, aldus de voorzitter van Brussels By Night. “Het is onze taak om te entertainen, maar ook om de risico’s te beheersen.”
Lorenzo benadrukt ook de positieve kant van de heropleving, zowel professioneel als persoonlijk. “Het gaat om een echt herstel, omdat mensen echt fysiek bij elkaar wilden komen en wilden dansen. We zijn blij, blij dat we eindelijk kunnen feesten.”
“Deze wereld is in 20 jaar tijd veel veranderd. Je moet extreem toegewijd en gemotiveerd zijn om te doen wat wij doen.”
Les Jeux: een must
Bij de niet te missen tempels van het Brusselse nachtleven, staat Les Jeux d’Hiver ongetwijfeld in de top drie. Oorspronkelijk waren het drie vrienden die feestjes organiseerden in een kelder tot ze de toenmalige koning van de nacht, Yannick Ravet, ontmoetten en hun draaitafels en dansvloer opstelden in het Ter Kamerenbos. Nu de coronacrisis en nog wat andere gebeurtenissen achter de rug lijken, maakt Cédric d’Alcantara, directeur sinds 2003, de balans op.
Wat maakt Les Jeux d’Hiver uniek?
Les Jeux d’Hiver is een zeer veelzijdige plek. Je kunt er allerlei soorten evenementen organiseren in verschillende ruimten. Het is deze veelzijdigheid die de plek tot een succesvolle locatie maakt. De club heeft een intergenerationeel en verbindend DNA; een mix van beleving, vriendschap en ontmoetingen. Op muziekgebied is het, in tegenstelling tot de techno en geglobaliseerde tunes die je elders overal vindt, feestelijk en gemoedelijk gebleven. Wij zijn trots op deze commerciële popkant waarin iedereen zich kan vinden.
Met welke obstakels krijgt de club momenteel te maken?
Les Jeux heeft al veel moeilijkheden overwonnen en we moeten lastige omstandigheden positief benaderen om te leren hoe we ons kunnen verbeteren. Op dit moment is de aanwerving van goed personeel een groot obstakel en we steken veel energie in de aanpak van ongewenst (seksueel) gedrag. Het is van vitaal belang dat iedereen zich bij ons op zijn gemak voelt.
Hoe ziet u de toekomst van het nachtleven?
Ik denk dat het niet gemakkelijk zal zijn, want er zijn steeds meer normen en beperkingen. De toekomst zal vooral positief zijn voor de meest professionele en de meest enthousiaste onder ons.
Croquetweg 1 – 1000 Brussel
Be-tendances
Rokia Bamba, Getalenteerd en geëngageerd
Aan een mannelijke dj wordt nooit gevraagd wie op zijn kinderen past.
Als DJ en producer mixt ze hip-hop, soul en andere beats in een door mannen gedomineerde wereld. Want inderdaad, de cijfers spreken nog steeds voor zich: amper 28% van de muziekindustrie bestaat uit vrouwen en geen enkele van hen staat in de top tien van de tien bestbetaalde dj’s ter wereld.
In plaats van te klagen – dat is niet haar stijl – pleit Rokia voor een filosofie gebaseerd op wat ze in het Engels zo mooi ‘sisterhood’ noemen en hoopt ze op een paradigmaverschuiving.
Légende photo – Rokia Bamba by Pierre-Yves Jortay
“Ik was één van de eerste Belgische stemmen die hiphopmuziek uitzonden en bespraken op vrije radiostations. Iedereen stond te dringen om toch maar in deze programma’s aan bod te
komen, omdat we ons onderscheidden van de rest (nvdr: Rokia creëerde Full Mix, de eerste hiphop, funk en R&B radioshow op Radio Campus). We promootten niet alleen artiesten, we stelden ook uitdagende vragen.” Ze verkende alle dimensies van de sound en erkent dat geluid een helende kracht kan hebben. “Mee wiegen op het ritme van muziek die je niet kent, kan een heuse therapeutische waarde hebben. Ik probeer zo eclectisch mogelijk te zijn en mensen te helpen andere sounds te ontdekken, want ik hou niet van hokjesdenken. Dit is waarschijnlijk ook te wijten aan het feit dat ik een zwarte vrouw ben – in een mannenomgeving. Ik probeer alles te deconstrueren, zodat ik niet in een bepaalde vorm word geduwd. Mensen kiezen mij omdat ze weten wat ik doe.”
Niet altijd even veilig, het nachtleven
Hoewel de uitgaanswereld nog steeds een vooral mannelijke bedoening is, vooral op festivals (Dour is voor 90% mannelijk), geeft ze toe dat de zaken heel langzaam evolueren. “Het is aan ons, vrouwen, om dingen te veranderen en een veto uit te spreken om pariteit te verplichten. We moeten de organisatoren duidelijk maken dat als ze ons willen, ze concessies moeten doen. Hoe ouder we worden, hoe minder egotripperij eraan te pas komt en hoe belangrijker sisterhood wordt. Vrouwelijke dj’s zijn close, sluiten de rangen en kennen elkaar goed, we proberen samen dingen te veranderen en nieuwe paden te effenen. Organisatoren moeten zich ook bewust zijn van de realiteit van het leven van vrouwen in het nachtleven. Zij moeten bijvoorbeeld de verplaatsingen van en naar het evenement plannen om de veiligheid van de vrouwelijke dj’s te waarborgen. Maar er moet ook gelijkheid in lonen zijn. Ik draai niet voor 65 euro voor een set van 5 uur; ik heb net zo goed recht op een eerlijk loon dat aansluit bij dat van mijn mannelijke collega’s.
Als plaatsen niet veilig blijken, moeten de slachtoffers gehoor vinden en moet de sisterhood zich manifesteren. Draaien op plaatsen waar ongepast gedrag heeft plaatsgevonden, dat kan niet.”
https://www.naff-rekordz.com/naff-management-rokia-bamba
Mirano & Spirito: sterren van het nachtleven
“We proberen ons te onderscheiden door uitzonderlijke plaatsen te scheppen: door hun decor, hun volume of hun ligging.”
De Mirano – ondergebracht in een leegstaande bioscoop in Sint-Joost en omgebouwd tot een mythische nachtclub met een art-deco decor – opende zijn deuren in 1981. Even bijzonder is de Spirito Brussel die in 2009 openging in een voormalige Anglicaanse kerk. Beide clubs behoren tot de groep Art Blanc, waarvan Jérôme Blanchart CEO is.
Hoe heeft u de coronacrisis doorstaan?
Met veel zelfonderzoek. We zagen grote verschillen door de regionalisering van de steunmaatregelen, wat zeer slecht is voor het ondernemerschap. Er was zeer weinig communicatie met onze regering, weinig opvolging en weinig steun. Persoonlijk had ik me aan het ergste verwacht, dat de regering helemaal niets zou geven. Uiteindelijk waren wij verbaasd dat wij konden rekenen op een minimum aan steun om te kunnen overleven.
Wat bedoelt u met ‘slecht voor het ondernemerschap’?
Wij hebben vastgesteld dat de steun zeer sterk kon verschillen, tussen de restaurants, cafés of discotheken. Ik denk dat politici een zeer kortetermijnvisie hebben. Op lange termijn hebben sommige regio’s meer te lijden gehad dan andere. Het is duidelijk dat de steun ons niet in staat gesteld heeft overeind te blijven. We hebben het overleefd omdat onze bedrijven gezond zijn.
Wat is uw link met de Federatie Horeca Brussel en die van het Brusselse Nachtleven?
Onze groep, Art Blanc, is één van de ambassadeursleden van Brussels By Night. Ik ken Lorenzo (de CEO van de Federatie van het Brusselse Nachtleven) goed. Tijdens de crisis heb ik ook Fabian ontmoet (CEO van de Federatie Horeca Brussel). Ik heb de eerste bijeenkomsten bijgewoond, omdat ik het belangrijk vond op zulke kritieke momenten voor de sector samen te werken. Helaas stuitten we ook hier op hetzelfde probleem: Waalse, Vlaamse en Brusselse federaties, horecafederaties, het nachtleven, enz. Er zijn veel federaties in verschillende regio’s, beheerd door verschillende mensen. Daar ligt voor mij het probleem: we verdelen onze krachten in plaats van ze te bundelen.
Mirano – Leuvensesteenweg 38 – 1210 Brussel https://www.miranobrussels.com
Spirito Brussels – Stassartstraat 18 – 1050 Brussel https://spiritobrussels.com
The Belgian Pride 2018 – Eric Danhier – 210
Belgian Pride – “We willen iedereen de kans geven om zich te uiten”
Door de gezondheidscrisis werd de Belgian Pride twee keer uitgesteld. Voor de comeback dit jaar voorzien de organisatoren een big party op 21 mei. Xavier Wyns die de Pride coördineert, geeft uitleg bij de doelstellingen.
Hoe zou u Belgian Pride definiëren?
Het is vooral militant, maar het is ook een gelegenheid om uiting te geven aan de LGBTI+ eisen en om elkaar te ontmoeten. Een ander belangrijk punt dat misschien verrassender klinkt, is de economische dimensie van de Pride. Er is extra aandacht voor de Brusselse horecabedrijven. De organisatie van de Pride moet er ook voor zorgen dat iedereen goed wordt ontvangen in alle horecazaken in de omgeving.
Wat maakt Belgian Pride anders dan andere Pride-evenementen?
Het bijzondere van Brussel is in de eerste plaats dat het de hoofdstad van Europa is. Bovendien is België het tweede land ter wereld dat zo ver gaat in de erkenning van de rechten van LGBTI+. Het is natuurlijk nog niet genoeg, maar het geeft een zeer positief beeld van Brussel en België in het algemeen.
Wat is dit jaar het thema voor de Pride?
Pride zal ‘Open’ zijn. Het woord heeft verschillende betekenissen. In de eerste plaats met betrekking tot de horeca, die tijdens de twee jaren van crisis heeft geleden en die eindelijk weer open kan. Het is ook een manier voor handelaars en bedrijfsleiders om zich af te vragen hoe zij meer ‘open’ kunnen zijn in termen van diversiteit. En ten derde is het volgens mij vooral belangrijk dat we opnieuw samenkomen en zoeken naar verbinding. We gaan de LGBTI+ gemeenschap, de toeristen, de handelaars die dicht bij onze organisatie staan, samenbrengen.
9_Xavier Wyns
Is Belgian Pride nog even belangrijk als toen ze in 1978 in het leven werd geroepen?
Er is nog veel werk aan de winkel op vele vlakken. We moeten het bewustzijn vergroten, blijven vooruitgaan en werken aan interseksualiteit. Bij de Pride is het belangrijk ervoor te zorgen dat iedereen vertegenwoordigd is. Daar moeten we echt op letten. Alle deelnemers wordt gevraagd een charter te ondertekenen en een inclusiescan te volgen, waaraan elk jaar diversiteitsindicatoren worden toegevoegd.
Wat is het doel van Pride 2022?
We willen het programma zo representatief mogelijk maken, zodat we echt een mix van geslachten, kleuren en afkomst kunnen bieden. We proberen ook zoveel mogelijk Brusselse spelers te betrekken en naar voren te schuiven. Wat belangrijk is, als VZW, is iedereen de kans te geven zich te uiten, en niet alleen op 21 mei. Wij lanceren ook een transversaal project, ‘Safe Pride’, dat ervoor moet zorgen dat het publiek zich tijdens de Pride veilig voelt in het gezelschap van zorgzame mensen. Wij werken ook samen met verenigingen die zich bezighouden met verslavingen in verband met alcohol- en drugsgebruik. We luisteren echt naar de behoeften van de mensen en we zorgen ervoor dat de Belgian Pride een gezellige, maar veilige plek is.
Copyright – The Belgian Pride 2018 – Eric Danhier – 356
Maak kennis met de initiatiefnemer van het Brusselse Charter van het Nachtleven
“We kunnen het belang van het Charter niet meer ontkennen”
Frederick Da Soghe heeft meerdere pijlen op zijn boog.
Hij is niet alleen beheerder en verantwoordelijk voor het Nachtleven bij de Brusselse Horecafederatie, hij heeft ook een café en creëerde het Brusselse Charter van het Nachtleven.
Daarnaast zet hij zich ook in binnen de LGBT-scene om de mentaliteit te doen veranderen.
Copyright – The Belgian Pride 2018 – Eric Danhier – 448
Hoe bent u in de LGBT-scene terechtgekomen?
Na een kunststudie, een job in een metaalfabriek en enkele reizen verhuisde ik naar Berlijn, waar ik Franse les gaf.
Mijn contract werd niet verlengd, dus verhuisde ik naar Stuttgart om keukens te leiden.
Het was een zeer verrijkende ervaring, vooral op menselijk vlak. Na deze paar avontuurlijke jaren keerde ik terug naar Brussel en ontdekte het LGBT-leven.
Ik besloot mee te doen om de mentaliteit en de perceptie bij het grote publiek te veranderen.
Copyright – The Belgian Pride 2018 – Eric Danhier – 393
U bent ook voorzitter geweest van Syndigay. Wat houdt dat in?
In 2011 veranderde mijn perceptie van de dingen na een homofobe aanval in een Brussels café en besloot ik me nog meer in te zetten, meer bepaald voor de verdediging van de etablissementen. Syndigay bestaat om die reden en in 2016 werd ik voorzitter van de vereniging. Ondertussen heet deze vereniging Brussels Rainbow Association.
Hoe is het Charter van het Nachtleven ontstaan?
In 2016 heb ik contact opgenomen met de stad om voor te stellen dat we samen een Charter van het Nachtleven zouden schrijven. Helaas waren de eerste contacten niet overtuigend en werd het idee begraven. Pas een paar jaar later creëerden de mensen achter het document de Brussels By Night Federation. Toen we het handvest opstelden, was het specifiek gericht op de Sint-Jacobsbuurt, met een LGBT-perspectief en de wens om slachtoffers te beschermen tegen geweld en pesterijen. Toen kwam het project van de grond en kreeg het de steun van alle diensten van de stad. Vervolgens werd het aan de pers gepresenteerd en als proefproject in verscheidene gemeenten geïntroduceerd. Het handvest voorziet in het beheer van lawaai, alcohol en drugs (onder controle), respect voor de openbare ruimte en netheid, maar ook soa-preventie, seksueel respect en non-discriminatie, allemaal samengebracht in 14 artikelen die de levenskwaliteit ‘s nachts moeten verbeteren.
Vandaag kunnen we het belang van het charter niet ontkennen, kijk maar naar bewegingen als ‘Balance Ton Bar’, enzovoort. Een presentatie aan alle gemeenten van het Brusselse Gewest is in voorbereiding en er wordt ook gewerkt aan een meer algemene nota, om diverse problemen op te lossen.