Van 16 tot 18 mei verwelkomt Tour & Taxis de vierde editie van StrEat Fest, het niet te missen evenement voor iedereen die gastronomie beleeft als een kunst van delen. Compacter en gerichter dan ooit, bevestigt het festival zijn ambitie: streetfood verheffen én toegankelijker maken.
Deur Martin Stameschkine
Opgericht in 2022 is StrEat Fest veel meer dan een culinair festival. Achter het project staan Pierre Chavée en Terry Vermeire, twee gepassioneerde evenementenorganisatoren met een dubbele missie: "In België eten mensen streetfood bij foodtrucks. Wij willen laten zien dat dit het beste is. Streetfood verheffen, gastronomisch maken, maar ook gezellig en bereikbaar." Het resultaat? Een programma met zowel topchefs als ervaren performers, die op hun eigen manier het beste van het beste bieden.
Een concentratie van smaken en ontmoetingen
Dit jaar wordt het festival uitgebreid van twee naar drie dagen, maar het behoudt zijn eigen identiteit: minder strategie, meer smaak. "We zijn vastbesloten om ons te richten op eten, met nog meer voedselambassadeurs," zegt Pierre Chavée. Zo'n 75 chefs zullen aanwezig zijn, onder wie Pascal Devalkeneer (Le Chalet de la Forêt), Nicolas Decloedt (Humus x Hortense) en Julien Lapraille.
Qua beleving biedt StrEat Fest meer dan 150 deelnemende workshops en masterclasses rond koken, oenologie, zythologie en foodpairing.
Toegankelijkheid blijft het sleutelwoord: voor slechts €13 (€6,50 voor kinderen) krijgen bezoekers toegang tot alle activiteiten en kunnen ze streetfoodcreaties proeven aan maximaal €7 per portie. "Het is voor ons essentieel dat iedereen gerechten kan ontdekken van uitzonderlijke chefs," benadrukt Pierre.
Een vrijdag 100% vrouwelijk
Nieuw dit jaar: de openingsdag staat volledig in het teken van vrouwelijk talent, onder het label "StrEat Cheffes. Onder de genodigde cheffes: Alice Pollet (Brut), Iryanti Sukma (Sukma), Lyla Bangels (Titulus) en Valérie Delange (Tontons) - allemaal voormalige deelneemsters van de Be Cheffe-wedstrijd, georganiseerd door de Horeca Federatie Brussel.
Lees ook > Be Cheffe 2024: Ontdek de drie winnaressen van de Belgische culinaire vrouwenwedstrijd!
Ze delen het podium met andere gerenommeerde ambachtsvrouwen zoals Joëlle Kapinga (Africalicious), Charlotte Degive (Archie), kaasmakers Lara en Hélène Milan (Sœurs), en patissiers Anaïs Gaudemer (Cokoa) en Martha Meeze (Chez Martha).
Twee talkworkshops in samenwerking met het vrouwennetwerk Shift belichten de plaats van vrouwen in de horecasector. Ook op het programma: een culinaire strijd tussen twee volledig vrouwelijke brigades.
"We willen echt visibiliteit geven aan en steun bieden aan deze onderneemsters, cheffes en ambachtsvrouwen die het verschil maken," zegt Pierre Chavée.
Een uniek platform voor horecaprofessionals
Hoewel StrEat Fest een breed publiek aanspreekt, is het ook een echte uitwisselingshub voor horeca-experts. "Het is een unieke kans om op één plek 30 tot 40 chefs, patissiers, kaasmakers of mixologen te ontmoeten," legt Pierre uit, "Een waardevol moment om contacten te leggen, nieuwe inspiratie op te doen of gewoon met collega's te praten."
Lees ook > De 5 nieuwe restaurants die Brussel in beweging brengen
Het festival werkt ook samen met institutionele spelers zoals Horeca Forma Be Pro in Brussel binnenkomenwaarmee het zijn rol als springplank voor het Brusselse horecalandschap versterkte.
Afspraak op Tour & Taxis
De loodsen van Tour & Taxis vormen dit jaar het decor voor StrEat Fest, met een focus op smaak en design. Met meer dan 10.000 deelnemers zal de editie van 2025 een rijke bron van energie, gastronomie en persoonlijke ervaringen zijn.
Of je nu restauranthouder bent, toekomstig ondernemer of gewoon liefhebber van lekker eten: StrEat Fest is hét moment om de ongelooflijke rijkdom van de hedendaagse streetfood te ontdekken.
StrEat Fest, van 16 tot 18 mei op Tour & Taxis