Tussen vluchtige flamboyantie en geplande veroudering: de Brusselse horeca in beweging
Zoals in alle hotels en restaurants die een culinaire identiteit hebben, staat de Brusselse horeca centraal in concepten die openen, vieren en versterken. Grégory Sorgeloose, het hoofd van het kantoor Sorgeloose & Trice - dat gespecialiseerd is in de overdracht van hotels en restaurants - heeft een trend beschreven die zowel cyclisch als niet te stoppen is.
Brussel eet niet: het verslindt. Net als andere hoofdsteden volgt Brussel gretig de opeenvolgende foodtrends. De stad proeft, experimenteert, imiteert, raakt soms verzadigd, maar blijft onverminderd nieuwsgierig. Als gevolg van zijn grassroots oorsprong, is het ook overspoeld door de buitenwereld. De afgelopen twee decennia heeft het een breed scala aan muziekstijlen herbergt. Maar hoe komen deze concepten samen, en hoe worden anderen onderdeel van de collectieve ervaring?
Een cyclische logica
Horeca en mode hebben één ding gemeen: ze creëren trends die uitgroeien tot rages, die dan weer tot verzadiging leiden - en uiteindelijk tot (ver)vergeten. De horeca opent zich voor nieuwe kansen. Dit is de enige manier: deuren openen en sluiten naar de beste omgeving. De spellen zijn niet eenvoudig: ze vertellen ons over onze tijd, ons gedrag en onze consumptie.
Begin jaren 2000 werd sushi een revolutie. SushiShop, Sushi Factory, Sushi World en Makisu staan symbool voor de trendy Japans-Europese golf en brengen een nieuw, exotisch en spannend product naar Europa.
In 2025 zal sushi nog spannender zijn. Innovatie is ver te zoeken, en sushi is zowat overal te vinden - zelfs in de supermarkt. Het is snel, snel, en de ingrediënten zijn heel licht.
Hetzelfde patroon zien we bij burgers, pizza's en pokébowls. Denk aan Ellis Gourmet Burger en Be Burger voor de burgers, Nona en MiTo voor pizza's, Fika en Natural Caffè voor de speciale koffie. Tientallen merken volgden, steeds verfijnder of juist verder verwijderd van het oorspronkelijke idee, met wisselend succes. Sommige ondervonden de harde realiteit van uit de mode raken, wat leidde tot strategische herpositionering - of een definitief einde, zoals recent bij Be Burger. Maar anderen groeien op rond klassieke merken.
Lees ook > Adviespremie: een onbekend maar bijzonder efficiënt financieel hefboompje voor uw horecazaak.
Een kwestie van codes
Elke golf vormt een "conceptfamilie", met eigen codes, esthetiek, visuele taal - en uiteraard, zoals bij elk succes: kopieën. Zodra een pionierend concept opduikt, wordt het eindeloos gerepliceerd. En het belangrijkste punt is dat, zodra het originele idee in de praktijk is gebracht, het gekopieerd en ten volle benut kan worden. Resultaat: een garantie voor authenticiteit.
Deze conceptfamilies zijn niet nieuw. Ze zijn het resultaat van een mix van intuïtie, glaswerk, marketingkennis en een goede sociaal-culturele timing. Instagram heeft het vliegticket vervangen: je hoeft niet meer naar San Francisco om Blue Bottle te snappen - een paar scrolls volstaan. Die dynamieken zijn gekend, in kaart gebracht, maar tegelijk kwetsbaar.
De natuurlijke evolutie binnen een concept
Pioniers kunnen dan wel visionair zijn en perfect inspelen op een marktvraag, maar het is weinigen gegeven om decennialang relevant te blijven zonder hun oorspronkelijke idee te verloochenen. Concepten ontstaan snel, maar evolueren traag - dat is een feit.
Merken raken onvermijdelijk uit de mode. En de markt is altijd op zoek naar iemand die een nieuwe variant lanceert, het "plusje", de trendy "add-on" die de wereld zoveel spannender maakt - en de originele versie in de shaduw zet.
Kopiëren heeft geen duidelijke kwaliteitsverliezen. Heel wat voorbeelden tonen aan dat geüpgradede versies van gekopieerde conceptten soms beter zijn dan het origineel.
De levenscyclus van een horecaconcept
Net als in de muziek of mode, volgen horecaconcepten een levenscyclus. Sommige slaan een fase over en gaan van lancering rechtstreeks naar hersendood - maar dat is een ander verhaal. Wat vandaag trendy is, is morgen misschien passé... en omgekeerd.
De introductie van nieuwe ideeën heeft geresulteerd in een rijke oogst. Het eerste deel van het werk is gedaan aan de muren - die erg hard zijn, maar met een energie die niet alleen nieuw maar ook enthousiast is. De lay-out is creatief en open. De eerste golfbaan brengt creatieve ontwikkelingen en foodies naar voren en genereert een enorme buzz.
Dit is het moment voor nieuwe journalisten en verslaggevers, die je zullen meenemen op een must-see tour. Het is een geweldig moment: opwinding, exclusiviteit en vriendschap gaan hand in hand.
Succes wordt altijd gezien in termen van renderen, van efficiënt zijn. Als hij of zij het kan, waarom ik dan niet? De markt begint open te gaan, er komen nieuwe producten op de markt, allemaal gebaseerd op verschillende codes.
Het concept wordt mainstream en verliest zijn exclusieve uitstraling. Het is overal, in ontelbare varianten - vaak verwijderd van de oorspronkelijke ervaring. En dan zijn er nog de zakelijke voordelen. Om te concurreren en gecontroleerd te groeien, begint de race naar kostenoptimalisatie. Het originele verhaal verwatert. De belofte verliest kracht. De eerste klanten haken af.
Tot het saturatiepunt komt: het aanbod overtreft de vraag, en enthousiasme maakt plaats voor verveling.
Wat betekent dit moment? Een mutatie van het concept... of vergetelheid. Tenzij het de ultieme status bereikt: een klassiekerdie blijft.
Tenzij de nabije toekomst ons leert dat het net de "Geen label"-concept zijn die de toekomst hebben - zonder uitgesproken identiteit, en meten bewuste keuze voor dubbelzinnigheid. Wordt vervolgd...