Federatie Horeca Brussel Nieuws Coronavirus Vrijstelling van de AFSCA-bijdrage voor Horeca in 2020! Een antwoord op de eisen van de Horecafederatie Brussel!
Coronavirus Sector

Vrijstelling van de AFSCA-bijdrage voor Horeca in 2020! Een antwoord op de eisen van de Horecafederatie Brussel!

Een nieuw antwoord van Denis Ducarme, Minister van Middenstand en Zelfstandigen, op vragen van de Federatie Horeca Brussel!

De Europese Commissie heeft ingestemd met het verzoek van DUCARME om horecagelegenheden en ambulante bedrijven vrij te stellen van de jaarlijkse bijdrage van het FAVV in 2020.

"Een frisse wind van 10 miljoen euro voor een sector die, net als alle zelfstandigen, meer dan ooit geld nodig heeft om zijn vaste kosten te dekken".

Na de aankondiging van een uitstel van de jaarlijkse bijdrage van het FAVV voor de horecabedrijven en de ambulante ondernemingen afgelopen lente, legde Denis DUCARME, minister van Middenstand en KMO's, de kwestie voor aan de Europese Commissie om de horecasector en de ambulante ondernemingen vrij te stellen van deze belasting voor 2020, in een context van extreme moeilijkheden voor de sector. Na groen licht van de Europese Commissie zal binnenkort in de Kamer een tekst worden ingediend om de jaarlijkse FAVV-bijdrage voor horeca-ondernemingen af te schaffen in 2020.

De minister van Middenstand, Kleinbedrijf en Landbouw Denis DUCARME :

"De horeca is niet alleen een belangrijke bron van werkgelegenheid, maar draagt ook bij tot de dynamiek en de gezelligheid van onze steden en dorpen en tot de aantrekkelijkheid van België als toeristische bestemming, in het bijzonder door onze lokale producten in de kijker te zetten. Zoals we weten, is deze sector hard getroffen door de COVID19 -crisis. De levensvatbaarheid van vele etablissementen is in het gedrang gekomen. Het is belangrijker dan ooit om hen te steunen. Door de betaling van hun jaarlijkse bijdrage aan de AFSCA te schrappen, bieden we een frisse wind aan een sector die ernstige moeilijkheden ondervindt op het vlak van cashflow en die, zoals alle zelfstandigen, zoveel mogelijk cash nodig heeft om de vaste kosten te dekken."

Net als andere sectoren die gecontroleerd worden door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), moeten bedrijven in de HORECA-sector een jaarlijkse bijdrage betalen om de activiteiten van het FAVV te financieren. Deze bijdrage varieert van 49,24 euro tot 3.433,82 euro per vestiging, afhankelijk van de grootte en het aantal werknemers. In 2019 waren 61.324 vestigingen deze bijdrage verschuldigd, voor een totaalbedrag van meer dan 10,1 miljoen euro.

Voorbeeld van belastingvrije bedragen :

Het bedrag van de bijdragen varieert naargelang de grootte van de vestiging, en meer bepaald het aantal werknemers.
Bijvoorbeeld:

⦁ Voor een vestiging met maximaal 4 FTE's: €173,71
⦁ Voor een vestiging met 5 tot 9 FTE's: €278,35
⦁ Voor een vestiging met 20 tot 49 FTE's: €906,53
⦁ Voor een vestiging met meer dan 100 FTE's: €3406,58
Deze bedragen kunnen variëren als het restaurant een gevalideerd zelfcontrolesysteem (SAC) heeft.

Herinnering aan de federale steunmaatregelen voor de horeca - van minister Denis Ducarme - verkregen door de Fédération Horeca Bruxelles!

Zelfstandigen in de horeca die tijdens de crisisperiode konden profiteren van het "crisisoverbruggingsrecht", kunnen sinds juni profiteren van het "overbruggingsrecht voor de hervatting van de activiteiten" (maandelijkse uitkering van € 1.291,69 (of € 1.614,10 indien afhankelijk).

Om in aanmerking te komen voor deze regeling, die op initiatief van Denis Ducarme is verlengd tot 31 oktober, moeten zelfstandigen aantonen dat hun bedrijf in het kwartaal voorafgaand aan de maand in kwestie ten minste 10% minder omzet of orders heeft gehad dan in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

Voor werknemers in de sector is de mogelijkheid van tijdelijke werkloosheid verlengd tot het einde van het jaar.

De btw op eten en niet-alcoholische dranken is verlaagd naar 6%, terwijl cateringkosten tot het einde van het jaar aftrekbaar zijn tot 100%.

Naast het vergemakkelijken van de betaling van verschillende belastingen, zoals btw en vennootschapsbelasting, zijn er een aantal maatregelen genomen om de horecasector meer specifiek te ondersteunen en de financiële problemen van de zwaarst getroffen bedrijven te beperken:

⦁ verlenging van de betalingstermijn van 30 naar 60 dagen voor alle nieuwe facturen
⦁ toekenning van uitstel van betaling op basis van een eenvoudig schriftelijk verzoek
⦁ bevries tot nader order het versturen van herinneringen en ingebrekestellingen.

Mobiele versie afsluiten