Met de Coronaviruscrisis in het vooruitzicht moeten cafés en restaurants kunnen tanken en winst maken. Maar pas op voor onaangename verrassingen!
Koffie meer getroffen!
Volgens statistieken van de Federale Politie: sinds 2011 is het aantal "rip-offs" of weggaan zonder te betalen met 15 % gestegen. Dit probleem treft vooral cafés en pubs. Het probleem is nog groter geworden met de heropening van terrassen na de Coronaviruscrisis.
3 mogelijke oplossingen
1. Klanten controleren of onmiddellijke betaling eisen.
Zes van de tien etablissementen zeggen dat ze dit probleem beperken door hun klanten in de gaten te houden of door onmiddellijke betaling te vragen voor drankjes na bestelling. Betalen na bestelling kan ook beperkt worden tot het terrasgedeelte, wat het risico verkleint dat klanten weggaan zonder te betalen.
Vragen naar je identiteitskaart wanneer je weggaat, of je jas of tas achterlaten, zijn oplossingen die kunnen helpen.
De sleutel is echter om de meelifters op heterdaad te betrappen.
In feite resulteert slechts 54 % van de gevallen in het stoppen van de meelifter door de exploitant en slechts 26 % van de klachten wordt succesvol afgerond.
2. installeer camera's in je zaak en voor je deur.
Het installeren van een camera kan in het voordeel van de horeca werken, zodat er een lijst (foto) kan worden opgesteld van notoire meelifters en kan helpen om de algemene veiligheid van het etablissement te garanderen.
Al vele jaren informeert de Fédération Horeca Bruxelles de horecasector over mogelijke camera-installaties.
3. Doe aangifte bij de politie.
Slechts 14 % van de gevallen van "meeliften" leidt tot een proces-verbaal. De meelifter staat dan echter wel in het dossier en is dus bekend bij de politie. Dit kan leiden tot vervolging.
Conclusie: een langdurige strijd!
In de praktijk zijn voorzichtigheid en concentratie aan de orde van de dag, vooral voor personeel dat op het terras serveert.
Controle en betaling eisen nadat de bestelling is geplaatst. Dit, in combinatie met het installeren van camera's en een lijst (foto) van bekende meelifters, zou het aantal van dit soort gevallen geleidelijk kunnen verminderen. Pas echter op dat je niet in overtreding komt met de RGPD of de regels over schending van de privacy.
-----------------------------------------------------------------------------
In de nasleep van de Coronavirus-crisis moeten de terrassen van cafés en restaurants schoon en veilig zijn. Maar niet voor onaangename verrassingen!
Cafés meer getroffen!
Volgens de statistieken van de federale politie: sinds 2011 is het aantal mensen dat zonder te betalen vertrekt, met 15% gestegen. Dit probleem treft vooral cafés en pubs. Dit probleem wordt vaak verergerd door de verspreiding van de ziekte als gevolg van de crisis in verband met het coronavirus.
3 mogelijke oplossingen
1) Controleer klanten of eis onmiddellijke betaling.
Zes van de tien etablissementen zeggen dit probleem te beperken door hun klanten in de gaten te houden of door onmiddellijke betaling van de drank te eisen nadat de bestelling is geplaatst. De betaling na de bestelling kan ook worden beperkt tot het terras, waardoor het risico wordt beperkt dat men vertrekt zonder te betalen.
Vanuit dit oogpunt zijn het vragen naar de identiteitskaart bij vertrek of het achterlaten van een jas of een tas, oplossingen die kunnen helpen.
Niettemin blijft het van belang de "free rider" op heterdaad te betrappen.
Slechts 54% van de gevallen heeft tot gevolg dat de exploitant de meelifter een halt toeroept en slechts 26% van de klachten heeft succes.
2) Installeer camera's in uw zaak en voor uw deur.
De installatie van camera's kan in het voordeel van de horecagelegenheid werken en het mogelijk maken een lijst (foto) op te stellen van notoire meelifters, naast het bijdragen tot de algemene veiligheid van het etablissement.
Met het oog hierop informeert de Horecafederatie Brussel de horecasector al jaren over de mogelijke plaatsing van camera's.
3) Maak een politiek verslag.
Slechts 14% van de gevallen van "diefstal" leidt tot een proces-verbaal. Het proces wordt ook onderworpen aan politieke controle. Dit alles kan leiden tot mogelijke vervolging.
Conclusie: een langdurige strijd!
In werkelijkheid zijn voorzichtigheid en concentratie geboden, vooral voor het personeel dat op het terras dienst doet.
Bewaking en de eis van betaling na bestelling. Samen met de installatie van camera's en een lijst (foto) van bekende free-riders zou dit het aantal van dergelijke gevallen geleidelijk kunnen verminderen. Pas echter op dat u niet onder de voorwaarden van de RGPD of de regels inzake schending van de persoonlijke levenssfeer valt.