Horeca Federatie Brussel Nieuws Nieuws Trends: wat zijn de Goodfood Resto criteria?
Nieuws

Trends: wat zijn de Goodfood Resto criteria?

De trend naar duurzaamheid groeit.

Veel mensen zijn nu op zoek naar biologisch, kortketenig, duurzaam of vegetarisch voedsel. In Brussel bestaat een label om deze trend te ondersteunen en te promoten.

Het Goodfood-label bestaat uit 5 hoofdcriteria, 14 secundaire criteria en 3 niveaus. Het is 3 jaar geldig en gratis.
Daarnaast biedt het ondersteuning en een gratis helpdesk, zichtbaarheid om nieuwe klanten te bereiken, een kader en netwerk voor het uitwisselen van best practices, mogelijke samenwerkingen en het delen van leverancierscontacten.

Lees meer over de voorwaarden om lid te worden.

5 criteria zijn voorwaarden en 14 andere criteria zijn optioneel en gekoppeld aan punten.

Er hoeft niet aan alle optionele criteria te worden voldaan om dit label te verkrijgen.

De berekening gebeurt in verhouding tot de toepasselijke criteria, d.w.z.: 30% toepasselijke punten = 1 toque, 50% = 2 toques, 70% = 3 toques. De meeste criteria zijn gekoppeld aan bewijs dat de restaurateur moet leveren, en sommige criteria kunnen alleen worden gecontroleerd tijdens een inspectie ter plaatse.

1. Voldoen aan wetgeving

Het bedrijf voldoet aan de huidige regelgeving die van toepassing is op de cateringsector (AFSCA-regelgeving, afvalsortering, communicatie over biologisch voedsel, enz.)

2. Communicatie over duurzame benaderingen

Het restaurant communiceert over zijn duurzame aanpak (lokaal, seizoensgebonden, plantaardig, enz.). Na toekenning van het label communiceert het restaurant over zijn Good Food-aanpak met behulp van de verstrekte communicatiemiddelen.

3. Gebruik geen producten uit het 5e assortiment

Producten uit het 5e assortiment (alle vacuüm gekookte, gepasteuriseerde of gesteriliseerde, gebruiksklare landbouwproducten die door koeling worden bewaard) zijn verboden, of het nu gaat om een heel gerecht of de basis van een gerecht.

4. Een vegetarisch menu aanbieden

Voor dit criterium worden verschillende niveaus onderscheiden en de bijbehorende punten verschillen. Voor elk niveau wordt de klant geïnformeerd over de 'veggie' aard van het gerecht (symbool, kolom in de menukaart met 'veggie' gerechten, etc.). Voor een broodjeszaak wordt minstens één hartig veganistisch beleg per dag aangeboden. Zoet beleg wordt hier niet meegeteld.

5. Gebruik alleen biologische eieren (code 0), scharreleieren (code 1) of biologische Tetra Pak eieren.
De eieren moeten van categorie 0, 1 of in biologisch Tetra Pak zijn.

14 optionele criteria te kiezen door de restaurateur :

1. Een Rest-O-Pack aanbieden

2. Koop rechtstreeks bij producenten en verwerkers in België, Brabant en Brussel.

3. Koken van gecertificeerde biologische producten

4. Verse producten koken

5. Bied een dessert met seizoensfruit aan

6. Je eigen ingrediënten produceren

7. Bied zelfgemaakte producten aan (verwerkte producten zoals brood, pasta, coulis, gefermenteerde producten, enz.)

8. Gebruik alleen tomaten en komkommers in het seizoen (juni tot oktober)

9. Bied bijgerechten met seizoensgroenten aan

10. Bied kleinere porties voor kleinere trek

11. Duurzame vis inkopen (niet op de rode en oranje lijst)

12. Kraanwater aanbieden

13. Aanbieden van biologische en/of Fairtrade dranken

14. Meet de hoeveelheid voedselafval die de vestiging produceert - kwantificering ten minste eenmaal per jaar gedurende 1 volle week

-> Nuttige links

Mobiele versie afsluiten