Federatie Horeca Brussel Nieuws Sector De Franstalige hotelverenigingen roepen de mededingingsautoriteiten op om op te treden tegen de OTA's
Sector

De Franstalige hotelverenigingen roepen de mededingingsautoriteiten op om op te treden tegen de OTA's

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Op 6 en 7 oktober 2019 kwam het Forum van Franstalige hotelverenigingen bijeen in Lausanne om het probleem van de dominante positie van digitale platforms op te lossen en om een internationaal actieprogramma voor werkgelegenheid op te stellen rond het thema "Aantrekken - Trainen - Behouden".

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Het 2e Forum van Franstalige hotelverenigingen werd gehouden in de Ecole hôtelière de Lausanne en bijgewoond door delegaties uit Frankrijk, België, Luxemburg, Québec en Zwitserland. Ze bespraken de stand van zaken van hun relaties met digitale platforms en merkten op dat de mededingingsautoriteiten traag zijn met het geven van uitspraken. Ze herinnerden hen eraan dat de dominante positie van bepaalde online boekingsplatforms de ondernemingsvrijheid van hoteliers verstikt.

Terwijl de Europese Unie wetgeving heeft opgesteld voor meer transparantie in online handel, herziet de internationale gemeenschap de belasting van de digitale economie van boven naar beneden. Het Forum is van mening dat de nationale mededingingsautoriteiten dringend hun deel van de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen door het verbod op prijsclausules die eenzijdig door online boekingsplatforms aan hoteliers worden opgelegd, te verbieden of te bevestigen. Het Forum betreurt hun gebrek aan dialoog met hoteliers, die nochtans hun voornaamste partners zijn en zonder wie de platforms niet zouden bestaan.

Met betrekking tot de gemeenschappelijke situatie van een tekort aan gekwalificeerd personeel, besloten de delegaties samen te werken aan een internationaal actieplan rond het thema "Aantrekken - Opleiden - Behouden". Dit programma omvat maatregelen om het imago van de sector te promoten en acties om de uitwisseling van personeel in de Franstalige wereld aan te moedigen.

Ze zijn van mening dat werkgevers een echte cultuuromslag moeten bewerkstelligen, zodat ze bij de organisatie van hun werk meer rekening houden met de verwachtingen van werknemers. Aantrekkelijkere voorwaarden, zoals flexibele werktijden, multi-skilling en de invoering van sociale voordelen, zouden helpen om de sector aantrekkelijker te maken en personeel te behouden.

Voorts zou het aanbieden van opleidingen die beter aangepast zijn aan de marktontwikkelingen en het benutten van digitale mogelijkheden de productiviteit van de bedrijven ten goede komen. Bijgevolg verwachten de delegaties van de politieke autoriteiten aantrekkelijkere kadervoorwaarden op het gebied van sociale verzekering, flexibel arbeidsrecht en steun voor de integratie van nieuwe werknemers in de sector.

Om de impact van het Forum te vergroten, wilden de delegaties het lidmaatschap uitbreiden naar andere Franstalige hotelverenigingen.

Het forum komt in het najaar van 2020 bijeen in Quebec.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”A propos de :” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

Het Forum des associations francophones is opgericht in oktober 2018. Het doel is om ervaringen te delen, culturele banden te ontwikkelen en de gezamenlijke krachten van de leden te gebruiken voor een versterkte actie op internationaal niveau. Het bestaat uit de volgende verenigingen: UMIH en GNC voor Frankrijk, Ho.re.ca-Brussel en Horeca-Wallonie voor België, Horesca voor Luxemburg, de Association des hôteliers du Québec en hotelleriesuisse.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Mobiele versie afsluiten