Horeca Federatie Brussel Nieuws Coronavirus Bijeenkomst van de Belgische staatshoofden en regeringsleiders: spreek met één stem en sta sterker!
Coronavirus Sector

Bijeenkomst van de Belgische staatshoofden en regeringsleiders: spreek met één stem en sta sterker!

-> Bijeenkomst van de belangrijkste Belgische koksverenigingen om de krachten te bundelen in de horeca.

-> Op initiatief van Fabian Hermans, voorzitter van de Fédération Horeca Bruxelles en Cédric Poncelet, voorzitter van Mastercooks.

Sta sterker door met één stem te spreken!

De voorzitters van de belangrijkste chef-koksverenigingen in België zijn bijeengekomen om hun krachten te bundelen tijdens een crisisvergadering op het hoofdkantoor van de Vereniging van Meesterkoks van België. Twee mensen hebben deze vergadering, die door iedereen werd toegejuicht, naar voren geschoven: Fabian Hermans, voorzitter van de Horecafederatie Brussel en Cédric Poncelet, voorzitter van de Mastercooks.

Hun doel: sterker staan door met één stem te spreken, het beroep te beschermen, te proberen het schip ondanks deze moeilijke tijden drijvende te houden.

Naast Fabian Hermans en Cédric Poncelet waren de volgende personen aanwezig:

  • Daniel Molmans, secretaris-generaal van de Meesterkoksvereniging
  • Jo Nelissen voor de Federatie Horeca Vlaanderen
  • Dominique Michou, voorzitter van de Académie Culinaire de France Belux
  • Christophe Baert, Nationaal Voorzitter van Euro-Toques
  • Alain Thoon, voorzitter van Fetam (Federatie van tafelmeesters)
  • Robert Van Landeghem, voorzitter en Marc Duynslaeger secretaris - Club Prosper Montagné
  • Lieven Demeestere, voorzitter van '33 Masterchefs België.
  • Daniel Lassaut, voorzitter en Piet Lecot, secretaris "Les Disciples Escoffier Benelux
  • Olivier Bauche, voorzitter van JRE

Het belangrijkste doel van de bijeenkomst was om de horeca bij elkaar te brengen. De officiële federaties zijn sterker als ze hand in hand werken met de verenigingen. Er volgden verschillende ontmoetingen met minister Clarinval, die meer dan bereid was om te luisteren. Nu is het alleen nog zaak om deze aanpak uit te breiden naar zoveel mogelijk horecabedrijven.

Maar "valse goede ideeën" moeten koste wat het kost worden vermeden. Dit is precies waar professionals bang voor zijn als het gaat om een wetsvoorstel dat bedoeld is om "het beroep op te waarderen" door 18-jarige schoolverlaters een nieuwe status toe te kennen met de titel "kok die alleen kan werken".

Niet aan de sector aangepaste kwalificaties!

Fabian Hermans: "We beseffen dat we voor de kwalificatiejaren koks profileren die alleen in de keuken kunnen werken en chefs de rang in de eetzaal.

Wij weten niet op welke studie deze kwalificatie is gebaseerd, maar als actieve beroepsbeoefenaars in het vak kunnen wij niet aanvaarden dat een 19-jarige die net een technisch of beroepsjaar 6 heeft afgerond, wordt gebombardeerd met het idee dat hij een kok is die alleen weet hoe hij moet werken of een hoofdkelner, vooral met de weinige stageplaatsen die zijn opgezet en de weinige invoegingen in bedrijven. Dit zou betekenen dat we de complexiteit van onze handel over het hoofd zien.

Hoe kan een jongere zonder ervaring en zonder kennis van het vak een eigen bedrijf of een bedrijf met de verplichte administratieve functies (rentabiliteitsratio, AFSCA, SEPP, BTW, FISC, HR, enz.) beheren?

Wij hebben momenteel te kampen met een personeelstekort. Herwaardering van het beroep is ongetwijfeld nodig, maar jongeren een baan beloven die ze niet zullen kunnen krijgen is niet goed voor de sector. Geen enkele ondernemer zal immers een dergelijke verantwoordelijke functie geven aan een pas afgestudeerde zonder ervaring. Aangezien wij nu al met een personeelstekort kampen, zou het jammer zijn deze jongeren valse hoop te geven en hen daardoor te ontmoedigen, terwijl er in onze sector volop toekomst is.

Strenge politiecontroles in de horeca?

Een ander verontrustend onderwerp, dat door Robert Van Landeghem met ontroering aan de orde werd gesteld en waarover tijdens volgende vergaderingen zou moeten worden nagedacht: wij hebben vernomen dat sommige restauranthouders worden onderworpen aan (op zijn zachtst gezegd) hardhandige politiecontroles, ook al hebben zij hun CST, kassa, Afsca en diverse bijdragen in orde, waardoor de restauranthouder, zijn personeel en zijn klanten zonder reden worden geïntimideerd.

Er rijzen enkele vragen: Wat is het motief voor deze overijverige acties en uitingen van geweld? Is het waarschijnlijk dat zij in de toekomst herhaald zullen worden? En vooral, is dit echt het moment om het leven van de professionals in de sector (onnodig) ingewikkeld te maken?

Bron: Pascale Van Weert - horecamagazine.be

Mobiele versie afsluiten