Horeca Federatie Brussel Nieuws Juridische informatie Evacuatie van keukendampen in de horeca
Juridische informatie

Evacuatie van keukendampen in de horeca

Keukengeuren (bijvoorbeeld van frituren) kunnen een ergernis zijn die in de horeca vaak wordt verwaarloosd en toch de beleving van de klant kan bederven en ook de directe omgeving van de zaak kan aantasten. Het is daarom erg belangrijk om als horecaondernemer rekening te houden met het ventilatieaspect...

Er zijn vele mogelijkheden voor keukenrookafzuiging en deze moeten worden aangepast aan elke behoefte en elk gebouw. Er is geen pasklare oplossing. In dit artikel vindt u informatie over planning, hygiëne, veiligheid en de technische basisprincipes van keukenafzuigsystemen.

Vanuit stedenbouwkundig oogpunt

Dat u een goed geoutilleerd horecapand huurt, betekent nog niet dat alles in orde is en aan de regels voldoet. Het stedenbouwkundig en milieuteam van hub.brussels ontmoet ondernemers die na het tekenen van het huurcontract ontdekken dat ze een schoorsteen die er al eeuwen staat moeten "regulariseren".

Om u tegen deze administratieve ongemakken te "beschermen", moet u bij de dienst stedenbouw van de gemeente nagaan of de bouwvergunning in overeenstemming is met wat u van plan bent te huren: goed gebruik (café, restaurant, snackbar, ...) en dat de installatie van de achterschoorsteen is toegestaan door een bouwvergunning.

Als u een nieuw horecabedrijf inricht, zult u moeten kiezen tussen twee hoofdopties voor de afvoer van rook: Installatie van een afzuigkap aangesloten in een nieuwe binnenbak (aan het gebouw).

Voordeel:

  • Beste esthetische oplossing
  • Geen bouwvergunning nodig

Nadeel:

  • Duurder dan een buitenmantel.
  • Plaats een externe schoorsteen op de achtergevel.

Voordeel:

  • Gemakkelijk te installeren en meer vrijheid voor zijn diameter.

Nadeel:

  • Een bouwvergunning moet worden aangevraagd bij het plaatselijke bureau voor ruimtelijke ordening.

Merk op dat de binnenkanalen van oudere huizen vaak een diameter van 12,5 tot 15 cm hebben. Helaas zijn ze te smal voor een goede trek van een professionele afzuigkap, tenzij u sushi kookt...

Professionele keukenafzuigkanalen moeten een diameter hebben tussen 35 cm en 55 cm, afhankelijk van het gebruik en de installatie. Vaak is het nodig een tweede kanaal voor de pulsie toe te voegen met een diameter van 25 cm tot 45 cm in het geval van een afzuigkap met dubbele stroming.

In geval van een verzoek om bouwvergunning (HORECA) en/of omgeving (bakkerijen) moet de aanvrager in zijn toelichting aangeven welke technische oplossingen hij zal toepassen om de rook af te voeren.

Om in gedachten te houden bij het aanvragen van een bouwvergunning voor een schoorsteen aan de achterkant:

  • Niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte;
  • voldoende hoog zijn; 2 meter boven de kroonlijst;
  • zich op voldoende afstand van ramen of grenzen bevinden om de buurt niet te storen;
  • De visuele impact minimaliseren.

Merk op dat het verbinden van een kap met de straatgevel totaal verboden is, ook al kan het in sommige etablissementen nog worden gezien, het is nu een verboden praktijk.

Gezondheid en veiligheid: AFSCA en SIAMU

Met betrekking tot de wetgeving die de hygiëne in levensmiddelenbedrijven moet garanderen, vereist het FAVV :

  • Voldoende ventilatie is essentieel om condensatie en geurhinder te voorkomen.
  • De kap moet regelmatig worden schoongemaakt om hem perfect schoon te houden.
  • De compensatielucht (naar de afvoerlucht) moet schoon zijn en kan dus bijvoorbeeld niet uit het toilet komen.
  • De kap (de collector) moet zijn afgewerkt tot aan het (valse) plafond: geen hoge horizontale oppervlakken (die nooit worden gereinigd) waarop zich stof kan verzamelen.

Het FAVV baseert zich op de Europese regelgeving:

Wat de veiligheid betreft: 84 % van de branden verspreidt zich 's nachts. De SIAMU beveelt deze hoofdbeginselen aan voor horecagelegenheden:

  • Bij het aansteken van gaskooktoestellen is luchtafvoer verplicht omdat de verbrande gassen schadelijk zijn.
  • De rookkanalen moeten gemaakt zijn van materialen van type A1 (materiaalgegevensblad bewaren als bewijs van correcte installatie).
  • Het volledige buitenkanaal moet jaarlijks door een gespecialiseerd bedrijf worden gereinigd, vooral voor rookkanalen die gebakken voedsel aanzuigen (bewaar altijd een bewijs van onderhoud).
  • Afzuigkanalen (damp, vet of rookgas) moeten worden gecompartimenteerd (RF1H: één uur brandklasse) indien zij worden gedeeld met de algemene kanalen van het gebouw om branduitbreiding naar de bovenverdiepingen te voorkomen.
  • Installeer een zichtbaar en toegankelijk brandblusapparaat bij de oven, alsmede een BSEN 1869 gecertificeerd branddeken en een branddeken voor de werknemers.
  • Idealiter heeft het gebouw een straatgasafsluiter. Dit is een must voor nieuwe gebouwen.

Bron: 1819

CT

Mobiele versie afsluiten